Dünyada en büyük sorunların başında açlık geliyor. Afrika’da olan açlık için onlarca kampanyalar yapılıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde paralar toplanıyor ve o bölgede genel olarak yaşanan krizi gidermeye biraz olsun yardımcı olunmaya çalışılıyor. Dünyanın başka bir yerinde, Haiti’de halk çamurları kurutup için tuz ve bir miktar margarin koyarak güneşte bekletip yiyorlar. Başka çareleri yok çünkü gıdaya ulaşamıyorlar.
Şimdi bu durumda aklıma acaba dünyada her yıl ne kadar gıda çöpe gidiyordur sorusu geldi. Burada küçük bir araştırmada [1] Her yıl sadece Türkiye’de 18.8 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini öğrendim.Bunun yanımda dünyada ise bu sayı 1.3 Milyar ton. Ayrıca her gün 25 bin insan da açlığa bağlı oluşan rahatsızlıklar ile dünyada hayatını kaybediyor. Ne kadar kötü değil mi? Her yıl 9.125 milyon insan açlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünyada ise gıdalar atıldıkça atılıyor. BM’ye bağlı FAO ( Food and Agriculture Organization) verilerine göre yılda 4 milyar ton gıda üretilirken bunun 2.7 milyar tonu yeniliyor. Kalan miktarı ise israf oluyor.
Günde 4.9 milyon ton ekmek israf olurken, yılda ise 1.7 milyar ekmeği israf ediyoruz. Ne kadar üzücü değil mi? Veriler bize neler yapmamız gerektiğini dolaylı yoldan anlatıyor. Bir tarafta açlıktan kırılan Afrika ülkelerinde yaşanan, dünyanın uzak diyarlarında yaşanan açlık durumu varken, madalyonun öteki yüzünde üretilen gıdanın 1/3’ünün çöpe gittiği gerçeği…
Başka bir kaynakta ise şöyle bilgiler yer alıyor [2]:
Bazı ülkelerde oluşan gıda atığı şu şekilde:
ABD'de 99 kilogram/kişi/yıl,
AB ülkelerinde 71 kilogram/kişi/yıl,
İngiltere'de 73 kilogram/kişi/yıl,
Almanya'da 63 kilogram/kişi/yıl,
Avusturya'da 44 kilogram/kişi/yıl
Türkiye'de 213 kilogram/kişi/yıl Yine aynı kaynakta yer alan ilginç istatistikler ise şöyle :
- Gıdaların çöpe atılmasıyla gıdayı üretmek için her yıl kullanılan toplam su miktarı (250 km3, (250 milyar m3)), Rusya'daki Volga Nehri'nin yıllık debisine, yani Cenevre Gölü'nün (toplam su hacmi 87,53 km3) üç katına eşdeğer su, israf ediliyor.
- Çöp olan gıdanın üretimi için yaklaşık 1,4 milyar hektar tarım alanı kullanılmaktadır. Bu dünyadaki toplam tarım alanının yüzde 28'ine denk geliyor.
-Global ölçekte kişi başına düşen ortalama günlük gıda atıklarındaki çevresel ayak izinin;
58 litre tatlı su israfını
124 g CO2-eşdeğeri emisyonunu
0,36 m2 ekili tarım arazi kullanımını
2,90 g azot gübresi ve 0,48 gram fosfor gübresinin israf edilmesini
kapsadığı tahmin ediliyor.
Ayrıntılı bilgi için lütfen “Kaynaklar” bölümüne bakınız. Sizin bu konu hakkında dikkat çekici yorumunuz veya paylaşımınız var mı? İnsanlar neler yapmalı bunu önlemek için?
Kaynaklar :
1 :
https://www.orkaedt.com/tr-TR/her-yil-188-milyon-ton-gida-cope-gidiyor/7/2302 :
https://www.indyturk.com/node/673516/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/13-milyar-ton-g%C4%B1da-%C3%A7%C3%B6p-olurken-828-milyon-insan-a%C3%A7l%C4%B1k-%C3%A7ekiyor