Hindistan Hükümeti Bitcoin İşlemlerini Vergilendirmeyi Değerlendiriyor
Hindistan hükümeti, Bitcoin’i (BTC) “maddi olmayan varlık” olarak sınıflandırarak, tüm BTC işlemlerinde %18 mal ve hizmet vergisi almayı planlıyor.
Hindistan, kripto para birimlerine yaklaşımında hala belirsizlik gösterse de, yerel hükümetin BTC işlemlerinde %18 mal ve hizmet vergisi uygulamayı düşündüğü bildirildi. CryptoPotato’nun haberine göre, yıllık 5 milyar doları aşan bu tür işlemlerle, yeni önerilen vergi yaklaşık 1 milyar dolarlık ek gelir sağlayabilir.
Bitcoin İşlemlerine %18 Vergi
Times of India haberine göre, Merkez Ekonomik İstihbarat Bürosu (CEIB) öneriyi Dolaylı Vergiler ve Gümrük Merkez Kurulu’na (CBIC) iletti.
CEIB, kısa süre önce farklı kripto para kullanımlarını araştıran bir rapor yayımladı ve Bitcoin’in “maddi olmayan varlık” kategorisine girebileceği sonucuna vardı. Bu, ülkenin lider kripto para birimi Bitcoin’in dahil olduğu tüm işlemlere bir mal ve hizmet vergisi uygulayabileceği anlamına geliyor.
Kurum ayrıca, eğer uygulanırsa, bu vergilendirmenin BTC’nin yasadışı faaliyetlere karıştığı iddiasını azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtti.
CEIB raporu, Bitcoin işlemlerinin hacminin yıllık yaklaşık 40.000 Rupi (yaklaşık 5.5 milyar dolar) olduğunu tahmin ediyor. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi böyle bir vergilendirme uygulaması başlatırsa, hükümet yılda 7.200 Rupi’ye (1 milyar dolar) kadar ek gelir elde edebilir.
Bunun Hindistan’ın son zamanlarda araştırdığı kripto para birimi ile ilgili ikinci vergi mevzuatı olduğunu belirtmekte fayda var. Aralık ayı başlarında yayınlanan bir önceki rapor, vergi departmanının dijital varlıklara yatırımdan elde edilen karlar üzerinden %30’a varan bir vergi düzenlemesi planladığını bildirmişti.
Hindistan’ın Tartışmalı Kripto Para Yaklaşımı
Dev Asya ülkesinin kripto para birimleri ile biraz uzun ve çekişmeli bir geçmişi var. 2018’de ülkenin merkez bankası (Hindistan Merkez Bankası), bankayla çalışan tüm finans kurumlarının herhangi bir kripto para birimi işletmesiyle çalışmasını yasakladı.
Bu, kripto para kullanımı üzerinde doğrudan bir yasak olmasa da, çoğu şirket ülkede faaliyet göstermekten kaçındı. Ancak, Hindistan Yüksek Mahkemesi bu yılın başlarında bu yasağı kaldırdı ve “anayasaya aykırı” olarak niteledi.
Kısa bir süre sonra ülke, hızla yükselen ticaret hacimleri ve kripto para şirketlerinden gelen yeni yatırımlarla dijital varlıklara büyük ilgi göstermeye başladı.
https://www.coinkolik.com/hindistan-hukumeti-bitcoin-islemlerini-vergilendirmeyi-degerlendiriyor/