Hiveos Nedir ?
HiveOS ubuntu tabanlı bir İşletim Sistemidir.
AvantajlarıHiveos içerisinde wallet, overclock, watchdog ve rig ayarlarını tamamen performans artışına elverişli ayarlar yapılabilmektedir.
Windows kullanıcıların çeşitli hatalara maruz kalması durumunda hiveos en iyi seçenektir.
Simple mining kullananlarda çeşitli ayarlamalar performans artışları yapabilmektedir ama hiveos daha kapsamlı ayarlar ve stabilize sunmaktadır.
Kendi web arayüzünden kullanıcı adı ve şifrenizi girerek yönetim paneline erişebilirsiniz, kullanması kolay bir arayüz ve tüm ekipmanlarınızı (rig) çevrim içi olarak anlık değerlerini performanslarını, elektrik tüketimlerini sıcaklık değerlerini, fan hızlarını gözlemlemenizi ve kontrol etmenizi sağlayan bir işletim sistemidir.
Bitmain Antminer cihazlarını kontrol edebilme özelliği de mevcuttur.
Ücretlendirmeİlk dört rig ücretsiz, beşinciyi bağladığınız andan itibaren hepsi ücretli. Lakin kendi havuzunda eth kazarsanız ücretsiz.
Aylık rig başına ücret 3 USD
KurulumHiveosu Bilgisayarınıza indirip bir USB belleğiniz içerisine ihtiyaç duyulan iso yazma programları ile formatına uygun olarak yüklemeniz yeterli olacaktır.
HiveOs Kurulumu yapmak için öncelikle “www.hiveos.farm” sitesine giriş yapmamız gerekmektedir.
Açılan sayfada üye girişinin alt kısmında bulunan “Register” yani üye ol butonuna tıklıyoruz.
Phone, Telegram, Skype, Promo Code alanlarını doldurulması zorunlu alanlar değildir. Gerekli alanları doldurduktan sonra “Register Now” butonuna tıklamalıyız. Üyelik işlemini tamamladıktan sonra anasayfaya geri dönelim ve gerekli programları bilgisayarımıza indirelim.
“Download Hive OS” butonuna tıklayarak indirme işlemine başlayabilirsiniz. İsterseniz torrent olarak isterseniz de .zip arşivinde sıkıştırılmış olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Eğer indirdiğiniz dosya .zip uzantılı ise öncelikle dosyaları arşivden çıkarınız.
Not: “youtu.be/RkgwInOvPIo” adresinden gerekli anlatıma ulaşabilirsiniz.Minumum hafızası 8 gb olan bir flash diski bilgisayarınıza takınız. İndirdiğimiz “HDDRawCopy Portable” kurulum dosyasını çalıştıralım.
Açılan ekranda programın hangi diske kurulmasını istiyorsak seçiyoruz ve “Continue >>>” butonuna tıklıyoruz.
Açılan ekranda “Start” butonuna tıkladığımızda yazma işlemi başlamış bulunmaktadır. Yazma işlemi biraz uzun sürebilir.
Not: Diskinizin içerisinde herhangi bir veri var ise yedekleyiniz. Yazma işlemi başlamadan diskiniz biçimlendirilir. Herhangi bir biçimlendirme uyarısı gelirse “Yes” olarak işaretleyiniz.Yazma işlemi bittiğinde flash diski çıkarınız ve riginize takınız. Riginizin internet bağlantısı olup olmadığını kontrol ediniz. Riginizi çalıştırınız. Rigi çalıştırdığınızda sistemin usb üzerinden boot edildiğini göreceksiniz. Sistem açıldığında bizden “RIG ID” isteyecektir. Bunun için farklı bir bilgisayardan tekrar HiveOS’a üyelik bilgilerimizi girerek giriş sağlayalım. Üst menüde bulunan “Rigs” sekmesine tıklayalım. HiveOS üzerinde rig tanımlama işlemini buradan gerçekleştireceğiz.
Açılan ekranda bulunan “New Rig” butonuna veya “+” butonuna tıklayalım.
“Miner” alanında eğer AMD ve Nvidia ekran kartları ile dual mining yani aynı anda algoritmaları benzer iki adet koin kazmak istiyorsanız “Claymore Dual (AMD, Nvidia)” seçeneğini seçmelisiniz. Farklı koinler kazmak ve farklı seçenekler için diğer seçenekleri değerlendirmelisiniz.
“Add” butonuna tıklayarak rigi oluşturmuş oluyoruz. Rig id bilgisini artık buradan alabiliriz. Üst menüde yer alan “Wallets” butonuna tıklayalım.
Açılan ekranda bulunan “New Wallet” butonuna tıklayalım.
Name: Bir cüzdan adı giriniz.
Email for pool: E-mail adresinizi giriniz.
%EWAL% wallet address: Ethereum cüzdan numaranınızı giriniz.
%ZWAL% wallet address: Zcash cüzdan numaranızı giriniz.
%DWAL% wallet address: Dual olarak kazdığınız koin hangisi ise ( Sia, Monero vs.) cüzdan numaranızı giriniz.
Epools. txt template: Gelirinizin hangi havuzda (Nanopool, NiceHash) tutulmasını istiyorsanız o pool adresini bu alalana girmeniz gerekmektedir.
Örnek: POOL: eth-eu1.nanopool.org:9999, WALLET: %EWAL%/%WORKER_NAME%/%EMAIL%, PSW: x
Second coin: Aynı anda iki koin kazımı yapmak istiyorsanız bu alanda belirtilen kazmak istediğiniz herhangi bir koini seçmelisiniz.
Second coin mining intensity: Aynı anda kazdığınız ikinci koinin genel olarak hassasiyeti bu alanda belirtilir.
Örneğin;
20
Not: Dual mining işlemleri kartınızın daha çok yorulmasına ve ısınmasına neden olabilir. Bu nedenle dual mining yaparken algoritması birbiri ile daha çok uyumlu koinler tercih ediniz.Dpools.txt template: Nanopool için SIACoin dpools.txt örneği bu alana yazılır.
Claymore config override: Ek ayarlarınızı bu Alana yazabilrisiniz.
Not: Fan ayarınızı kesinlikle belirtiniz. Minumum fan ayarını %85 yapmak için aşağıdaki şekilde yazabiliriz.
-fanmin 85
Örneğin fan kontrölünü devre dışı bırakmak için;
-tt 1
komutlarını yazabiliriz.
Farklı komutlara ulaşmak için “www.bitcointalk.org/index.php?topic=1433925.0” linkini kullanabilirsiniz.
Gerekli alanlar doldurulduktan sonra “OK” butonuna tıklayınız ve cüzdan bilgilerini kaydedetme işlemini tamamlamış olalım. Daha sonra “Rigs” menüsüne tıklayalım ve “Name” alanında bulunan rig ismimize tıklayalım. Açılan sayfada seçtğimiz “Miner” türünün yanında “Wallet” kısmında oluşturduğumuz cüzdan seçili değilse seçelim ve “Apply Miner And Wallet” butonuna tıklayalım.
Artık HiveOS üzerinde gerekli tüm ayarları tamamlamış bulunmaktayız. Tekrar rigimize geri dönelim ve “RIG ID” yazdıktan sonra “Password” kısmına üyelik işleminde oluşturmuş olduğumuz şifremizi girmeliyiz. “Enter” tuşuna bastığımızda mining işlemi çalışmaya başlayacaktır. Riginizin çalışmasını kontrol etmek isterseniz üst sağ kısımda bulunan “Monitor” menüsünü kullanabilirsiniz.
Ekran kartlarınızın sıcaklarını, hash değerlerini, çalışma grafiklerini ve toplam çalışma süresini bu alandan görebilirsiniz.
Tüm çalışma raporlarını izlemek isterseniz sağ üst kısımdan “Rigs” ve açılan sayfada bulunan rig “Name” inize tıklayınız. Açılan sayfada bulunan IP adresini kopyalayınız ve tarayıcınızda yeni bir sekme açarsak sonuna “:3333” ekleyerek giriniz.
Örneğin; 192.168.1.11:3333
Bu verilere mobil aygıtlarınızdan ulaşmak isterseniz Google Play üzerinden “Claymore Miner Monitor” uygulamasını indirebilirsiniz.
Kuruluma dair video ;
https://www.youtube.com/watch?v=DJkAZLsmAkQ&list=PLev8Cj8S68scENRqBtQGckRwRmAxPGjgW&index=2&t=0sFaydalınılan site;
https://blog.avciufuk.com/hiveos-kurulumu.htmlDevamı Yazımızın ikinci bölümünde olacak...