On yıl boyunca emsalsiz niceliksel hareketlilikten sonra, sağlam bir para biriminin çekiciliği geri dönüyor. Şimdi, Hollanda Merkez Bankası, altının ekonomik bir yeniden başlatmanın temeli olabileceğini belirttiği bazı altın tutkunu mesajlarını yineledi.
Altın rezervleri kullanılabilir
Hollanda Merkez Bankası, küresel ekonomik çöküş durumunda sıfırdan başlamak için altın rezervlerinin kullanılabileceğini belirtiyor.
DUTCH CENTRAL BANK: "IF THE WHOLE SYSTEM COLLAPSES, THE GOLD RESERVE CAN SERVE AS COLLATERAL TO START FROM SCRATCH."
http://HTTPS://T.CO/5OXWXO6DRC— TUUR DEMEESTER (@TUURDEMEESTER) OCTOBER 12, 2019
Yorumlar, ABD Fed’in bir başka niceliksel gevşeme spiraline girdiği bir zamanda geliyor. Fed, faiz oranını yüzde 2,25’e düşürdü ve son zamanlarda bankalar arası gecelik borç verme oranlarını kolaylaştırmak için gecelik repo tesisine fon vermeye başladı. Bu çabalar önemli fiat girişlerine işaret ediyor.
Dünya genelinde merkez bankaları son birkaç ayda altın alımlarını artırdı. Altın her zaman merkez bankalarının portföyünün bir parçası olmuş durumda. Ancak şimdi önemi artmış vaziyette. Sıfır veya hatta olumsuz faiz oranlarının olduğu bir dünyada ters tahvil getirilerinin yanı sıra, altın da kaçak enflasyon ve aşırı likidite kaynaklı baloncuklara karşı bir önlem olarak önem kazanmış durumda.
2019’da altın ve bitcoin talebinde artış var
Rusya ve Türk merkez bankaları 2019’da altın alımlarında lider konumdalar. Merakla, her iki ülke de kripto varlıkları için son derece arkadaş canlısı. Ve yerel hiperinflasyon, her iki ülke için iyi bilinen bir fenomen. Türkiye şu anda para birimi için titrek bir döviz kuruna maruz kalıyor, Rusya Federasyonu ise Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra hala yüksek enflasyonun hatırasını taşıyor.
Ülkeler aynı zamanda enflasyonu dengelemek veya yerel ekonomileri durgunlaştırmak için bir araç olarak geniş kripto tabanlı topluluklara da ev sahipliği yapıyor. Bu, altın ve BTC’ye olan talebin genellikle çakıştığı gözlemine uyuyor.
BTC, piyasa fiyatları açısından altından daha değişken olsa da, aynı zamanda çok daha çevik. BTC, küresel ödemeler yapmak için kullanılabilir ve ağın incelemesine rağmen, fiat transferinin imkansız veya çok pahalı olacağı yerlerde, yurtdışında önemli fonları taşımak için bir yol sunar.
Sadece son çeyrekte, altın ons başına 1.200 dolardan 1.500 doların üzerine çıktı. Aynı zamanda, BTC fiyatı değerinin yaklaşık yüzde 30’unu sildi. Yine de BTC, bu yılki kazanımlarda altın seviyesini aştı ve yüzde 200’den fazla değer kazandı.
Kripto paralar, fiili paranın artık anlamlı olmadığı ve varlık kabarcıklarının oluşmasına yol açan aşırı likidite ile dolu bir ekonomiye bir çözüm olarak görülmekte. BTC’nin bile, yatırım için yeni araçlar arayan, aşırı likidite fazlasıyla en yüksek fiyatlara yükseldiği görülüyor.
https://kriptokoin.com/hollanda-merkez-bankasindan-kuresel-ekonomik-cokuste-altin-vurgusu/