Author

Topic: Hyperinflation (Hiperenflasyon ) nedir? Tarihten bir örnek : Alman Markı (Read 93 times)

copper member
Activity: 1498
Merit: 1110
Ülkemizde açıklanan Enflasyon verileri her zaman inandırıcı olmayabilir.Özellikle son zamanlarda Enflasyon oranının çok düşük açıklandığını düşünüp, gerçek hayata yansımalarının inandırıcılığını yitirdiği noktasında bakarsak Enflasyon kavramını biraz istediği yöne evirebildiklerini anlayabiliyoruz.Peki ama Enflasyon nedir?Hiperenflasyon nedir?

Enflasyon : Kabaca gerçek hayatta yaşadığımız paramızın değerinin yitirilip, aynı ürünün ortada elle tutulur bir sebep olmadan,-genelde milli paranın yabancı dövizlere göre endekslenmesinde değer kaybedip- daha pahalıya satılması diyebiliriz.Yani kısaca paramızın değerini kaybetmesidir.

Hiperenflasyon : Enflasyon oranının bir yılda %200’ün üzerinde bulunmasına verilen addır.Genelde de devletlerin sürekli para basıp, karşılıksız şekilde piyasaya sokması sonucu arzın artmasıyla şekillenen enflasyon türüdür.Bakınız şaak 10 milyar dolar daha satarım…

Burada ekonominiz ne kadar güçlü olursa olsun, yaşadığınız/yaşayacağınız olaylar sizleri bu olayın içine otomatik itebilir.Burada en güzel örnek Almanya’nın 1. Dünya savaşı sonrası çıktığı ekonomik kriz ve yaşadığı Hiperenflasyon olayıdır.Bunu burada paylaşmak istedim belki duymayan arkadaşlarımız vardır.

Almanya, Birinci Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkmıştı. Düşük hasıla ve düşük vergi gelirlerine sahip bir savaş sonrası ekonomisinin sorunlarına, Fransa ve İngiltere gibi galip ülkeler tarafından yüklenen savaş tazminatları eklenmişti. Almanya hükümeti, büyük bir meblağa ulaşan bütçe açığını durmaksızın para basarak finanse etmeye çalışıyordu. 1923 yılında en hızlı para basma makineleri bile ihtiyacı karşılayamıyordu. O kadar para basılmaya başlandı ki postahanelerde dahi para basılmaya başlanmıştı. Ülke savaş tazminatlarını ödeyemez duruma gelmişti. O kadar kötü bir durumu gelinmişti ki savaş tazminatlarının kömür cinsinden ödenmesi alcaklı devletlere yapıldı ve bu teklif kabul görmemişti

Alman Markı Amerikan Doları karşısında güneşte kalan kar gibi eridi; 19 Kasım 1923'te 1 Amerikan Doları 4,2 Trilyon Alman Markı oldu. Ocak 1922'de 1 Mark'a satın alınabilen bir içkinin fiyatı, Kasım 1923'te 192 Milyon Mark'a yükseldi. Bazı bölgelerde alışverişte trampa usulüne dönülmüştü

Bu kadar değer kaybeden bir ülke, birinci dünya savaşından galip ayrılabilme ihtimali olan bir ülkeydi.Yanlış stratejiler ülkeleri buralara kadar getirebilirken , BTC’nin deenflasyonist olması neden geleceğin teknolojisi olduğunu bir kere daha gözler önüne seriyor.

Yararlanılan kaynak :

https://www.selmanozgun.com/selman-ozgun-blog/almanya-ve-hiperenflasyon
Jump to: