Arkadaşlar merhaba. ICO yatırımı yaparken dikkatimizden kaçan önemli hususlar olabiliyor. Şimdi bu hususlara teker teker değineceğiz. Haydi başlayalım!
1) O ico muhteşem eksiksiz gözüküyor olsa bile scam olma ihtimali her zaman vardır. ( ICO çıkaralım , olursa olur olmazsa parayı toplar gideriz ) gibi durumlar maalesef sıkça yaşanan şeyler.
2) İCO yatırımı için hiçbir 3. Şahıs sizden hizmet bedeli talep etmez.
3) Whitepaper ve web sitelerine gösterilen özene çok dikkat et.
4) Türkçe Whitepaper isteyebilirsin. Eğerki iyi bir projeyse gönderecektir.
5) Yazılımcılarını ekibini danışmanlarını net bir şekilde tanıtmayan fotoğraflarını öz geçmişlerini yayınlamayan ico lara çok dikkat et. Ekiplerinin linkedn profili koymuşsa bu çok iyidir. Oradan da araştırabilirsin. Bu kişiler hakkında yazılan olumsuz yorumlar var mı Google da ? Sosyal medyada neler yazılmış ? Hatta bu kişilere sosyal medyadan yaz; ‘’ Sizi bu ico nun sitesinde gördüm gerçekten onlarla çalışıyor musunuz ? onların danışmanı mısınız ? onların yazılımcısı mısınız ? ‘’ gibi soruları sor.
6) Ekibini geçmişine bak. Daha önceki projeleri varsa orada başarılı olabilmişler mi ? Ekip üyeleri hangi üniversitelerden mezun ? Saygın üniversitelerden mi mezunlar ? Ekipte mühendis ve yazılımcı mı çok yoksa pazarlamacı mı daha çok ? Teknik taraf yoğunluktaysa bu iyiye işarettir.
7) Telegram gruplarını muhakkak incele. Gruptaki kişi sayısı önemlidir. Fazla olmalıdır. 5-10 bin kişi gibi. Telegramda yazışmaları takip et. Kişi sayısı artıyor mu ? Cevap veren kişiler gerçek kişi mi ?
icobench, icorating, icomarks kullanabilirsin. Sadece ıco'larin adını öğrenmek için faydalı olabilir, sizi yatırım için yonlendirmesin ama. Buradan İCO
TAKİBİ yapabilirsin.
9) Yol haritalarının belli olması gerekir. Web sitelerindeki yol haritları ne kadar ayrıntılı ?
10) Sitelerinde telegram gruplarında o ico ile ilgili mümkün olan her yerde gerçek hayatta olan doğal fotoğraflar ve videolar ara. Çünkü ico sürecinde etkin olmalılar. Konferans vermeliler. Ofislerin fotoğraflarını paylaşabilirler. Bunu saklayacak bir nedenleri yok. Bu fotoğraflarda da o şirketin logosuna bak. Sağdan soldan buldukları fotoğrafları ekleyip de paylaşabiliyorlar.
11) Reddit ve sosyal profillerine bak. Bunların ne kadar profesyonel bir şekilde yönetildiğine mutlaka bak. Paylaşılan görsellerin kalitesi yazılan metinlerin düzgünlüğüne bak. Sorulara net ve eksiksiz bir şekilde dönüyorlar mı ? Sosyal medyada postların altına sorulan sorulardan cevap almışlar mı ? Bu verilen cevaplar günler sonra verilen cevap mı yoksa kısa zamanda verilen cevaplar mı ? Cevaplar net mi olmuş kaçamak mı olmuş ? Bunlar tek bir ipucu vermez. Puzzle ın bir parçası gibi adeta . Airdrop ve bounty ile ‘’ bizi redditten telegramdan takip et’’ Begen paylaş gibi görevler verildiği için telegram sayısı ve sosyal medyadaki paylaşımlar bedava token alma amaçlı olabilir. Telegramdaki kişi sayısı da buna dahildir. Token dağıtımındaki airdrop ve bounty oranı ne kadar az bir oran teşkil ediyorsa ve ona rağmen sosyal medyada çok paylaşım varsa bu paylaşımların kısmen doğru olacağını varsayabiliriz.
12) Github larına mutlaka bakın. Kod depoları boş mu eski mi güncel mi ? Olabildiğince dolu ve sık sık güncellenen bir githubla karşılaşmak en güzelidir.
13) Hard cap ve soft cap lerine mutlaka bak. Hard cap : Bir projenin hedeflediği maksimum yatırım miktarıdır. Soft cap: Bir projenin hedeflediği minumum yatırım miktarıdır. Soft cap projenin minumum beklediği yatırımdır. ( 2 milyon dolar olsun )5200 eterheum topladıklarını söylerseler 3 milyon dolar yapar yani soft capini çoktan aşmış durumda. Bu da umut verici bir şey. Web sitelerinde güncel yatırım miktarlarını belirtirler. Bunları incele. Bu rakamlar artıyor mu ?