Author

Topic: IF/OMAD ve Water Fasting üzerine deneyimler "Bir nevi günlük" (Read 340 times)

newbie
Activity: 1
Merit: 0
legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
Ekşisözlük'te IF'le alakalı çok güzel bir yazı yazılmış bugün. Eklemek istedim.


https://eksisozluk.com/entry/105587808
9 aydır kesintisiz uyguladığım beslenme düzenim. en uygunsuz zamanlarda ve ortamlarda bile 16 saatin altına düşmediğim, genelde 17/7, 18/6 çoğu zaman 20/4 uyguladığım sistem.

hazır corona yüzünden evden çıkamıyoruz, vakit bol, bari bu başlıkta tekrar tekrar sorulan bazı konulara açıklık getirmeye çalışayım dedim.

1- ıf'i neler bozar?

burada if'i bozmaktan kasıt açlık periyodu uzadıkça sırasıyla aktifleşen leptin hormonu, büyüme hormonu ve otofajinin kesintiye uğramasıdır. kalori içeren ya da insülin hormonunuzu tetikleyecek her tüketim if'ibozar.

ben açlık saatlerimde su, şekersiz (tatlandırıcısız), sütsüz filtre kahve (yapay aromalar eklenmemiş doğal çekirdek kahve olmalı), şekersiz (tatlandırıcısız) siyah çay (çay da yine aromasız olmalı, earl grey bile olmamalı), yeşil çay, bitki çayları (poşet çay şeklinde olmasın, içeriğinde ne olduğundan emin olmak için aktardan dökme olarak alıyorum) ve doğal maden suyu dışında başka sıvı tüketmiyorum.

limonlu su çok soruluyor, evet if'i bozar. kahveye yağ katmak da yukarıda açıkladığım otofaji sürecini kesintiye uğratır. bunun aksini iddia edenler de var ama ben bu riski almamayı tercih ediyorum.

2-sakız çiğnemek, diş fırçalamak caiz midir?

şekersiz sakız bile olsa yapay tatlandırıcılar kullanıldığı için insülini tetikleyecektir. diş macunlarında da tatlandırıcı kullanılıyor. belki aşırı tedbir ama ben bu konuda kafam rahat olsun diye şöyle bir çözüm buldum. açlık saatlerimde h. cevizi yağı, karbonat ve nane yağı ile kendi hazırladığım diş macununu, yeme saatlerimde de normal diş macunu kullanıyorum.

3- ıf kilo verdirir mi?

ıf bir diyet değildir, sadece yemek yediğiniz saatlere bir kısıtlama getirir, o saatlerde ne yediğinize karışmaz ama if'le kilo vermek mümkündür. bu nasıl olur?

eğer siz if'ten önce klasik beslenen, 3 ana öğün ve yanı sıra ara öğünler yapan, gece tv izlerken atıştırmayı seven, sabah zamansızlıktan poğaça, börek yiyen birisiyseniz if'le beraber bu sistem değişir. kahvaltıyı atladığınız için o poğaça, börek hayatınızdan çıkar, akşam belli bir saatten sonra bir şey yemediğiniz için tv karşısında yenen abur cuburu bırakmanız gerekir. öğün sayınız ikiye, hatta omad yaparsanız bire düşeceğinden tüm bu öğün eksilmeleri kalori açığı oluşturur ve yaşam temponuzda bir değişiklik olmasa bile eskiye göre fark hissedilecektir. ıf'le çok iyi kilo verdiğini söyleyenler genelde söylediğim tarzda bir düzenden if'e geçenler oluyor.

ancak siz zaten if'ten önce de iki öğün beslenen (ben öyleydim), belli bir diyet disiplinine başlamış biriyseniz tartıda öyle çok dramatik kilo kayıpları beklemeyin ki hayal kırıklığına uğramayın. ama şunu göreceksiniz, az da gitse o kilolar yağların biriktiği bölgelerden gidecek ve aynada kendinize baktığınızda belirgin bir incelme fark edeceksiniz. ve işin güzel yanı hızlı bir incelmeye rağmen cildinizde sarkma, gevşeme oluşmuyor.

ben yine if yapayım ama yeme aralığında durmadan tıkınayım, ne bulursam yiyeyim, seksen öğün yapayım derseniz de orası sizin tercihinizdir. ıf'ten mucize beklemeyin. sonuçta klasik formül, hepimizin bildiği giren kalori, harcanan kalori hesabı.

burada bir parantez açmak istiyorum. olayı sadece matematikle çözmek bana doğru gelmiyor. bu vücudumuzun biyolojik bir sistem olduğunu reddeden mekanik bir yaklaşım. hormonları yok sayamayız. daha açık anlatmaya çalışayım. aynı beden ölçülerinde, aynı yaşta iki kişinin aynı gıdalarla beslenip aynı eforu harcayacak şekilde yaşadığını farz edelim. biri bu gıdaları günde 6 öğüne yayacak şekilde tüketiyor, yaklaşık 4 saatte bir ya ana ya ara öğün yiyor, diğeri ise 16/8 if yapıyor ve 2 öğün besleniyor diyelim. belli bir sürenin sonunda vücutlarındaki değişim aynı olmayacaktır. çünkü altı öğün beslenen kişinin yağ yakımını sağlayan leptin hormonu gün içinde hiç salgılanamayacaktır. her yeni öğünle yeniden insülin tetiklenecektir. ıf yapan kişide ise leptin 16 saatlik sürenin 12 saatinde kesintisiz çalışacak, üstelik yeme aralığında da ara öğün yapmazsa leptin yine devreye girecektir. yani bir diyet uygulamasanız, normal yediğiniz şeyleri yemeye bile devam etseniz if bir fark yaratacaktır (büyüme hormonu ve otofajiye hiç girmedim bile, onu da siz araştırın).

4- hangi saatlerde yemeliyiz? illa kahvaltı mı atlanmalı? akşam saat 6'dan sonra bir şey yemek doğru mu?

ıf açlık ve tokluk sürenize karışır ama bunun günün hangi zaman diliminde olacağına karışmaz. bu sizin yaşam temponuza göre belirleyebileceğiniz bir seçim.

ben gece ne yersem yiyeyim sabah tok uyanan biriyim. o nedenle kahvaltıyı atlamak bana kolay geliyor ama akşam son yemeği 6'da yemeye kalksam, gece zaten geç yatan biriyim, yatana kadar acıkacağımdan mide kazıntısından uyuyamam. son lokmamı yatacağım saatten 4 saat önce olması yetiyor. gece 2'ye kadar oturduğum zamanlarda yeme aralığımı 22:00'de bitirdiğim çok oldu herhangi bir negatif etki yaşamadım.

sabah illa kahvaltı yapmalıyım dayanamam diyenlerdenseniz siz de ona göre belirleyin saatlerinizi. ama bir tüyo vereyim. bir diyet uygulamadan normal beslenme düzeniniz devam edecekse kahvaltıyı atlamak sizin için daha akıllıca olacaktır. çünkü araya uyku girdiği için önceki gün son yemekte ne yerseniz yiyin (örnek olarak akşam yemeğinin üstüne tatlı yediniz diyelim) uyandığınızda sindirilmiş, bitmiş gitmiş olacak, yani açlığınızı tetikleme şansı yok. ama aynı tatlıyı akşam 17:00'de yediniz ve gece 23:00'de yatıyorsanız, yediğiniz tatlı insülininizi hızla yükselteceğinden yatmadan evvel sizi acıktıracaktır.

ilk etapta aklıma gelen sorular bunlar, başka sorular gelirse belki editlerim. umarım birilerine faydası olur. ben if'i artık yaşam tarzım haline getirdim ve iyi ki birileri bu sistemi bulmuş diyorum. diyet kararı aldığımda 44 bedendim (boyum 1.62). 38 bedene indiğim günlerde if'le tanıştım ve gitmesi en zor kilolar if'le gitti. kolayca 36 bedene ulaştım. hatta yıllar önce aldığım, vermeye kıyamadığım bazı 34 beden pantolonlarıma bile sığabiliyorum. son 7 aydır da bu seviyeyi hiç zorlanmadan if sayesinde koruyabiliyorum.
legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
9 mart 08:55
Dün akşam 21:00 gibi 7. günü bitirmiş oldum. Bugün meyve suyu içip meyve tüketerek yarın salata tüketerek vücuda yeniden yemek yemeyi öğreteceğim Cheesy
Son günler zorlu geçti. Zorluk açlık değildi, yemek yeme isteğiydi. Lezzet alma isteğiydi. Kebaplar, köfteler, tatlılar aklımdan geçiyordu sürekli açlık hissi olmamasına rağmen.
Bundan sonra da mümkün olduğunca 4/20 veya 8/16 şeklinde IF yapmayı düşünüyorum. Un ve şekerden uzak kalarak elbette.
7 günde ne mi oldu peki? 8 kg kadar gitti. Bunun 3'ünü geri alacağımı tahmin ediyorum, vücut hemen depolamaya başlayacak çünkü. -5'le yola devam.
legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
6 mart 10:22
5. güne geldik. Dün akşam halsizlik ve kas ağrıları biraz artmıştı. 2 gündür de tuz almıyordum vücuda. Normalde soda+tuz içerdim içemedim. Vücudun tuz dengesi önemli olduğu için 1 tatlı kaşığı yoğurt+1 çay kaşığı tuz ile ayran yapıp akşam onu içtim. Günde en az 3 litre sıvı tüketmeye gayret ediyorum. Başka bir sorun sıkıntı yok. Akşam halsizlikleri de olmasa hiç bir sorun yaşamıyorum aslında Smiley
legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
ben yapamam sanmıştım ama PHI1618 üstadın "yapıyorum" demesiyle bir kere açlık oyunlarına katıldım Cheesy dedim "lan benim neyim eksik", her neyse aslında su orucu - water fasting denen kürü yaklaşık 55 saat uyguladım ve garip bir haz aldım. normalde 17 saat oruç tutunca kendimizi tebrik ediyoruz Cheesy demek ki insanğlu baya bi aç kalabiliyor zor durumda faln..water fastingi uygulayınca tuhaf bir "güçlüyüm" duygusu sarıyor insanı, "yemek yemeden yaşayabilen insan" moduna girdim ve irademe sahp çıksaydım belki 1 hafta da dayanabilirdim

yalnız açık konuşayım yiyecekler elinizin altındayken yapması zor, sağlam irade ve mutfaktan uzak durmanız gerekiyor ama çay-su-kahve-maden suyu (+1-2 paket sigara Cheesy) ile de idare ediyormuş insan...yalnız bu corona morona için vücudun dinç olması gerekiyor diyorlar, gospodin de yazmış yukarıda, bi de nerdeyse 1 aydır gribim tam geçmedi o yüzden canımın istediğini yiyorum, amaan ölmüycez mi  Grin Wink

Bir sağlık problemi yoksa şeker gibi ne bileyim başka şeyler yapılabilir bence. Yapamıyorum diyen iradesine sahip çıkamıyordur net Smiley
3. gündeyim, mutfakta geziyorum, karşımda yemek yiyorlar, umursamıyorum. Bu saatlerde bi açlık hissi çöküyor 1 saate geçiyor o da, geçince devam Smiley


Çabanızı takdir ediyor ve başarılar diliyorum hocam. Hayatımda hiç kilo vermek için uğraşmamış biriyim. Genetik mirasımızla ilgili bir şey sanırım bu. Hiç 85 kiloyu geçmemişimdir 40 yıldır. Bazı insan fazla yemese bile vücut kilo yapabiliyor. Bende tiroid bezi hızlı çalışırdı gençken. Bu nedenle, ne yersem yiyeyim kilo alamazdım; hatta almak için çok çabaladığım zamanlarım bile oldu. Şimdi artık normal çalışmasına dönmüş tirod; bu nedenle fazla yediğim zaman kilo alabiliyorum. Yavaş çalışanlarda ise aşırı kilo yapabiliyormuş.

Vücüdunuzun vitaminsiz kalmasına karşı takviye almanızı öneriririm. Özellikle de b12 ve d vitamini hayati öneme sahip, biliyorsunuzdur zaten. Aklıma gelmişken yazmak istedim. Kolay gelsin Smiley

Bizim gibiler sizin gibileri sevmez Cheesy
Benim anne tarafı da öyle, benden çok yiyip sürekli benden zayıf kalmayı başarabilmişlerdir her daim. Genetik miras işte. Baba tarafı hem uzun hem kilolu, anne tarafı orta boy ama zayıf. Direk baba tarafına çekmişim. Boyu babadan kiloyu anneden alsam sizin gibi olurmuşum Cheesy



4 mart 16:39
Bu saatlerde yani akşam 17:00 sularında bastıran açlık hissi var. Genelde akşam yemeklerimi bu saatlerde yerdim çünkü. 1 saat kadar basit bir mide kazınması hissi ve halsizlik var. Bittikten sonra enerji de yerine geliyor kazınma hissi de gidiyor.
Açlık? Diğer vakitlerde bir açlık hissim yok. Çoktan otofaji başladı, enerji de yağ yakılarak elde ediliyor. Sorunsuz devam ediyorum Smiley
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Çabanızı takdir ediyor ve başarılar diliyorum hocam. Hayatımda hiç kilo vermek için uğraşmamış biriyim. Genetik mirasımızla ilgili bir şey sanırım bu. Hiç 85 kiloyu geçmemişimdir 40 yıldır. Bazı insan fazla yemese bile vücut kilo yapabiliyor. Bende tiroid bezi hızlı çalışırdı gençken. Bu nedenle, ne yersem yiyeyim kilo alamazdım; hatta almak için çok çabaladığım zamanlarım bile oldu. Şimdi artık normal çalışmasına dönmüş tirod; bu nedenle fazla yediğim zaman kilo alabiliyorum. Yavaş çalışanlarda ise aşırı kilo yapabiliyormuş.

Vücüdunuzun vitaminsiz kalmasına karşı takviye almanızı öneriririm. Özellikle de b12 ve d vitamini hayati öneme sahip, biliyorsunuzdur zaten. Aklıma gelmişken yazmak istedim. Kolay gelsin :)
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
ben yapamam sanmıştım ama PHI1618 üstadın "yapıyorum" demesiyle bir kere açlık oyunlarına katıldım Cheesy dedim "lan benim neyim eksik", her neyse aslında su orucu - water fasting denen kürü yaklaşık 55 saat uyguladım ve garip bir haz aldım. normalde 17 saat oruç tutunca kendimizi tebrik ediyoruz Cheesy demek ki insanğlu baya bi aç kalabiliyor zor durumda faln..water fastingi uygulayınca tuhaf bir "güçlüyüm" duygusu sarıyor insanı, "yemek yemeden yaşayabilen insan" moduna girdim ve irademe sahp çıksaydım belki 1 hafta da dayanabilirdim

yalnız açık konuşayım yiyecekler elinizin altındayken yapması zor, sağlam irade ve mutfaktan uzak durmanız gerekiyor ama çay-su-kahve-maden suyu (+1-2 paket sigara Cheesy) ile de idare ediyormuş insan...yalnız bu corona morona için vücudun dinç olması gerekiyor diyorlar, gospodin de yazmış yukarıda, bi de nerdeyse 1 aydır gribim tam geçmedi o yüzden canımın istediğini yiyorum, amaan ölmüycez mi  Grin Wink
legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
3 mart 09:47
1 mart akşam 22:00 sularında son yemeğimi yemiştim. Şu ana dek sorun yok. Gayet stabil bir şekilde gidiyor şu an.

Hocam öncelikle başlarken allah güç kuvvet versin diyeyim kolay değil.

2 sorum var izninle.

1. Su diyeti olayı biraz riskli değil mi? Çay, soda vb şeyler belki vücudun su ihtiyacını karşılıyor olabilir ama suyun detoks etkisi ile vücuttaki tüm ödemleri atmada falan faydalı olma durumu var. Bunu göz ardı etmiş olmuyormusunuz? Son olarak zor olmuyor mu su işi? Yememek falan tamam da su olmadan ne kadar dayanırdım emin değilim.

2. Bu tüm diyet çeşitlerinin vücuda sağlık değilde sorun yaratabileceğini düşündünüz mü? Oruç olayı aslında sadece dinen değil, vücut temizliği için hep yapılmalı aslında. Bunu bir kenara koyarsak uygulamalar biraz riskli göründü.

Not. Çok vaktim olmadığı için başlarda paylaştığınız kaynaklara göz atamadım henüz. İlk fırsatta detaylıca ilgileneceğim.
Sanırım bazı yanlış anlaşılmalar olmuş ya da ben eksik ifade etmişim. Onları düzelteyim.

1- "Su orucu" başlığı olunca haklısınız sanki su içmiyormuşum gibi algılanıyor. Su içiyorum bol bol içiyorum hem de. Yanında çay kahve soda da içiyorum, su orucunda su içilmiyor değil, tam aksine su içiliyor bol miktarda. Genel adı "su orucu" olduğu için ben de öyle kullanıyorum laf arasında. Su tüketmeden asla!  Smiley
Aslında tam su orucu yapanlar dini oruç tutup iftarı ve sahuru sadece su ile yapıyorlar. Benimki bu açıdan belki tam su orucu değildir. Yabancı literatürde "water fasting" diye geçen kavram benim yaptığıma daha uyuyor aslında. Başlığı editlemek daha iyi olacak sanırım.
24 saat boyunca sıvı içeçecekler kalorisiz olması şartıyla serbest. Su, çay, yeşilçay, kahve, soda tüketiyorum ben genelde. Yukarıda alıntı yaptığım mesajda da yazmışım aslında Smiley

2- Sorun yaratabileceğini elbette düşündüm ve kademeli olarak deneyerek bu hale geldim. 2019 ağustos'ta ben IF yaparak başladım aslında. 8/16 yani 8 saat yemek serbest, 16 saat yasak. Serbest zamanda ekmek şeker vs yok tabii. Bir süre bunu yapıp sonra OMAD'a geçtim. Ekmek şeker vs olmadan tek öğün. Bir süre de bunu yaptım baktım ki problem yok. Önce 3 gün "water fasting" denedim. Yapabildim. Bunu bırakınca 2-3 hafta kadar OMAD. Daha sonra 5 gün water fasting. 3-4 hafta OMAD. Daha sonra 7 gün WF water fasting.
Bir anda 7 gün bir şey yememek ciddi riskli olabilir. Kimseye de tavsiye etmem.

Bu arada kilo vermeyi kafaya koyduğum günden itibaren yaklaşık ayda bir kan değerlerimi ölçtürdüm sağlık ocağından. Kayda değer büyük riskler yoktu. Hemen her Türk insanında olduğu gibi demir eksikliği haricinde problem yok kan değerlerimde. Bu açıdan da kafam rahat şimdilik.


hocam daha önce de söyledim yine belirteyim. corona virüsünden dolayı vücut direncinizi iyi tutmanız gerekiyor. tek öğün yiyorum bir şey yok çakı gibiyim diyebilirsiniz ama bence şu sıralar yapılacak iyi bir hareket değil. en azından vitamin ile bir şekilde kontrollü olarak desteklemenizi tavsiye ederim. doktor yoluyla tabii ki.

not: notumu sildim. hadi hep birlikte başlayak lan forumçular.
En azından şu 7 günü bitirmeyi düşünüyorum, sonrasında ne olur bakıcaz Smiley
Notta ne vardı merak ettim Cheesy
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
hocam daha önce de söyledim yine belirteyim. corona virüsünden dolayı vücut direncinizi iyi tutmanız gerekiyor. tek öğün yiyorum bir şey yok çakı gibiyim diyebilirsiniz ama bence şu sıralar yapılacak iyi bir hareket değil. en azından vitamin ile bir şekilde kontrollü olarak desteklemenizi tavsiye ederim. doktor yoluyla tabii ki.

not: notumu sildim. hadi hep birlikte başlayak lan forumçular.
sr. member
Activity: 1134
Merit: 342
3 mart 09:47
1 mart akşam 22:00 sularında son yemeğimi yemiştim. Şu ana dek sorun yok. Gayet stabil bir şekilde gidiyor şu an.

Hocam öncelikle başlarken allah güç kuvvet versin diyeyim kolay değil.

2 sorum var izninle.

1. Su diyeti olayı biraz riskli değil mi? Çay, soda vb şeyler belki vücudun su ihtiyacını karşılıyor olabilir ama suyun detoks etkisi ile vücuttaki tüm ödemleri atmada falan faydalı olma durumu var. Bunu göz ardı etmiş olmuyormusunuz? Son olarak zor olmuyor mu su işi? Yememek falan tamam da su olmadan ne kadar dayanırdım emin değilim.

2. Bu tüm diyet çeşitlerinin vücuda sağlık değilde sorun yaratabileceğini düşündünüz mü? Oruç olayı aslında sadece dinen değil, vücut temizliği için hep yapılmalı aslında. Bunu bir kenara koyarsak uygulamalar biraz riskli göründü.

Not. Çok vaktim olmadığı için başlarda paylaştığınız kaynaklara göz atamadım henüz. İlk fırsatta detaylıca ilgileneceğim.
member
Activity: 454
Merit: 37
basarılar hocam.bende 110 kılo olmusum yaza kadar vermem lazım en az 20 kılo ama cok zor .sızı takıpteyım bakaalım bende yaparım belkı
legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
3 mart 09:47
1 mart akşam 22:00 sularında son yemeğimi yemiştim. Şu ana dek sorun yok. Gayet stabil bir şekilde gidiyor şu an.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
ibni sina'nın da günde 1 öğün yeterlidir diye sözü var sanırım. (1,5 öğün de olabilir.) aslında belli bir saatten sonra bir şey yememek gerekiyor. bunun yanında makarna, pilav, ekmek, abur cubur gibi leş yiyecekleri de kesmek gerekiyor ama işte eskisi gibi o disiplin bir türlü sağlanamıyor. şimdi ben bu naneyi yapayım diyorum yahu şurada yemek burada yemek derken birileri ağzıma veriyor resmen Shocked Shocked Huh

yani ben yapamıyorum. bu yüzden öğle yemeği+akşam yemeği ile günü tamamlayacağım. bir de sabahları bir tane çatal. bakalım benim taktiğim nasıl bir sonuç verecek.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1657
Bu aslında Türk insanının çok ihtiyacı olan bir konu ve önemli bilgiler var, samimi yorumlar içeriyor.

Şimdi bu yöntemler arasında ben en faydalı olarak Intermittent Fasting'i tercih ederdim tartışmasız çünkü bu atalarımızın yaptığı ve insan türünün en çok adapte olduğu aktif yaşam tarzına uygun diet.

Av ya da savaş sonrasında verilen ziyafette bol yemek, daha sonra (doğal koşullar sebebiyle) kimi zaman uzun aralar vererek vücudu dinlendirmek... Homo Sapiens türünün tarih sahnesine çıktığından beri en çok uyum sağladığı en fit ve atletik yaşam biçimi bu aslında.

İyi beslenmenin yanında kuvvet sporlarını (strength training) tartışmasız liste başına yazıyorum. Profesyonel sporcularla ve askerlerle çalışan bilim adamları tarafından da defalarca ispatlanmıştır ki insan vücudu (aslında doğada her canlı) otomatik olarak kendisi için en ekonomik ve "efficient" konfigurasyona gitmeye doğru programlanmıştır. Kullanmadığınız kasları, iskelet sistemini, hatta zekayı bile zaman içinde kaybedebilirsiniz (bünye bu özelliklere artık ihtiyacı olmadığını düşüneceği için)...

Hayat boyu fit ve güçlü bir yaşam için her sağlıklı bireyin kendini zaman zaman zorlayacak düzeyde sporla uğraşması elzemdir, yeni başlayanlar veya hayatı boyunca rekabetçi düzeyde spor yapmamış olanlar için bizim zaten ata sporumuz olan (ve nedense modern zamanlarda ihmal edilmiş olan) güreşle başlamalarını bile tavsiye edebilirim  Wink, bütün dövüş sanatları içerisinde en zorlayıcı ve geliştirici sporların başında gösterilir.

legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
Su orucu'nu görünce hiç su içmeme gibi bir algı oluşmuştu ama durum farklıymış. Öncelikle umarım hedefinize ulaşırsınız. Bunların yerine spor yapmayı denediniz mi? yada spor ağırlıklı bir diyet yönetimi? yani nasıl oldu da bu yöntemlere başvurma ihtiyacı yaşadınız?

Ayrıca konunun güncelliği dolayısıyla bugünkü kiloyu da not düşersek iyi olur Smiley
Spor yapmayı bir kaç kez denedim ama kilom daha yüksekken bir kere dizi sakatlıyordum, bir kere de fazla yüklenince problem yaşadım. Şimdilik sadece yürüyüş yapıyorum. Ağır bir spor programı hiç yapmadım. Hayatımda düzenli spor yapmış birisi değilim. Hedefim olan 100'e ulaşınca 90'a kadar düzenli spor ile vücudu düzeltmeyi düşünüyorum.

2019 Ağustos'ta hayatımda ilk defa 140'ı görünce tartıda ilk o dönem başladım. 2019 sonunda 115'tim. 2 ayda 5-6 kilo aldım şu an 120-121 civarı. Haziran sonuna kadar hedefim 100'ü görmek ve düzenli spora başlamak.

Ha bu arada genetik olarak kiloya yatkın bir aileden geliyorum. Babam, dedem, amcalar, büyük amcalar falan genelde iri. Boylar 180 altına düşmüyor kilolar 100-130 arası değişiyor herkeste. Ben de boy 187 olunca ordan biraz kurtarıyorum ama ne olursa olsun 140 kg yüksek bir rakam.
newbie
Activity: 11
Merit: 4
Su orucu'nu görünce hiç su içmeme gibi bir algı oluşmuştu ama durum farklıymış. Öncelikle umarım hedefinize ulaşırsınız. Bunların yerine spor yapmayı denediniz mi? yada spor ağırlıklı bir diyet yönetimi? yani nasıl oldu da bu yöntemlere başvurma ihtiyacı yaşadınız?

Ayrıca konunun güncelliği dolayısıyla bugünkü kiloyu da not düşersek iyi olur Smiley
legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
Detaylı okumak/izlemek isteyenler için;

IF - Aralıklı Oruç (en çok tavsiye ettiğim sistem, bence olması gereken)
https://www.mserdark.com/aralikli-oruc-meselesinden-cikan-birkac-ders-bilgi-ve-kelam/
https://www.agirsaglam.com/intermittent-fasting/
https://www.youtube.com/watch?v=28cjLopwOeg


Omad - Günde tek öğün (ara sıra yapmak güzel sonuçlar verebilir)
https://diyetzen.com/omad-diyeti/
https://medium.com/@cebindeki.koc/ramazana-en-uygun-diyet-omad-g%C3%BCnde-tek-%C3%B6%C4%9F%C3%BCn-eccff7049d2c


Water Fasting - Su orucu - Otofaji (nadiren de olsa denenebilir)
https://www.youtube.com/watch?v=h8y2pLhhf4M&t=4s
https://evrimagaci.org/otofaji-nedir-nasil-beslendigimiz-hucre-yenilenmesini-hizlandirabilir-mi-8016
http://www.dunyagida.com.tr/haber/otofaji-biyolojik-geri-donusturme-ve-oruc/8343
https://www.youtube.com/watch?v=bxCM6E2elaE

Bu arada IF'te de Omad'da da otofaji süreci başlıyor aslında. Otofaji hücre yenilenmesi. Açlık süreci arttıkça otofaji süreci de artmış oluyor.


Yukarıda alıntı yaptığım konuda yazdığım bazı yazılar;



Bu arada "su orucu" diyorum ama bunu açmak lazım. Çoğu yerde geçen dini su orucu gerçek bir ramazan orucu gibi. İftar sahur var. Ve iftarda sahurda sadece su içiliyor, onun dışındaki saatlerde bir şey içmek yasak. Benim yaptığım ise daha çok su diyeti denebilir aslında. 7 gün boyunda istediğim her saat kafama göre su, çay, kahve, soda (hepsi şekersiz olmak kaydıyla) içtim. Bunu yapmadan önce ise 1.5 ay boyunca IF ve OMAD yaptım tabi.

7 gün nasıl geçti?
1. gün zaten OMAD'dan tecrübeli olduğum için sorun yoktu. Gün içinde 1 kere açlık hissettim, yarım saat sonra geçti.
2. gün bir kaç kez mide kazınma hissi geldi, kısa bir süre sonra geçti. Bu hisler geldiği zaman çay veya kahve tükettim ya da yürüdüm.
3. gün en zoru, atlatırsanız sorun yok. Açlık, halsizlik, kaslarda ağrı hepsi var Smiley Bu günü atlatmak biraz sancılı. Ama geçiyor merak etmeyin.
Sonraki günler ise halsizlik, açlık hiç biri yok. Çünkü artık hızlı bir yağ yakma sürecine başladınız. Yağ yaktıkça daha enerjik oluyorsunuz.
8. günün sabahı gün boyu meyve suyu, ertesi gün salata, sonraki gün sebze yemeği derken normal yeme sürecine yavaş yavaş geçebiliyorsunuz.

Bu süreçte hem mental hem fiziki olarak bazı değişiklikler yaşıyorsunuz. Kilo kaybı zaten kesin, kilonuz yüksekse günde 1 kilo gider. 7 gün sonra ben normal yeme düzenime geçince yarısını geri alıyorum genelde. Tabi yine aynı şekilde IF veya OMAD yaparak.
3 aydır kahvaltıyı hayatımdan çıkardım. Sadece bazı haftasonları yaptım 2-3 kere.


Eğer IF yapacaksanız 3 gün 12 saat serbest 12 saat yemek yasak şeklinde yapın. Sonraki 3 gün 8/16 sonraki 3 gün 4/20 yapın. Eğer oluyorsa sorun yoksa OMAD'a çevirin ve günde 1 öğün yiyin. Kademeli geçiş olduğu için vücut adapte olur. Oruç deneyecekseniz de bu IF/OMAD sürecini en az 1 ay yapın derim.


Ben bu şekilde yaptım, yapıyorum, memnunum. YTD Cheesy



KESİNLİKLE TAVSİYE DEĞİLDİR, DOKTORUNUZA DANIŞINIZ

+1 Smiley

Bugün benim 5. gün. Pazar günü 7. günde bitireceğim Cheesy
Böylelikle bu yaptığım üçüncü 7 günlük water fasting olmuş olacak. Bundan sonra 1 ay kadar günde tek öğün (OMAD) ile devam edeceğim, ekmek ve şeker mümkün olduğunca az olacak şekilde. Sonrasında bir de 10 gün deneyeceğim bakalım. 7'yi yapan 10'u da 15'i de yapar gerçi. Zira alışıyor artık vücut.
Sadece insanın canı yemek yemek, tat almak istiyor dediğin gibi. Ben köfte, adana türü kebapları seven, iyi tatları araştıran merak eden biriyim. Kafam bir şeylerle meşgul olmayınca bunlar dolaşıyor sürekli Cheesy
Instagram'dan takip ettiğim bütün bu mekanları sessize aldım hiç biri düşmüyor akışa. Bi de onlar çıkarsa problem Cheesy

Bu arada "acı yok" Rocky'nin değil miydi ya Cheesy


legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
Başlamadan önce önemli not: Konudaki hiç bir yazı bilimsel tavsiye değildir. Kişisel deneyimlerden ibarettir. Kimseye bir şey tavsiye etmiyorum, kendi yaptıklarımı anlatıyorum.


Daha önce çeşitli konularda bahsetmiştik muhabbeti geçmişti.

Açılın hacamat, intermittent fasting, omad, su orucu. Hepsini yapan geldi Cheesy

Geçen yıl kronik baş ağrılarımı geçireceğini düşündüğüm için (15 yıldır başım ağrır o derece) hacamat yaptırdım kafadan 3 seans. 1 yıldır rahattım. Ta ki son 2-3 haftaya kadar, sanırım yeniden yaptırmanın vakti geldi. Cidden çok faydasını gördüm. İşin ehli bilen birilerine yaptırmanız gerekiyor.


Son 3 aydır da önce IF yaptım aralıklı oruç. 24 saatin 4 saati yemek serbest kalanında yasak. Devamında Omad yani günde 1 öğün yemeye başladım. Sorun yaşamadım. Bu süreçte de 2 kere 7'şer gün su orucu yaptım. 1 hafta boyunca sadece su çay kahve soda içtim. "Aaaa açlıktan ölür insan" diyenlerin karşısında varım. Ölmedim, bayılmadım Cheesy Kaldı ki bu oruçta nobel alan otofaji süreci tavan yapıyor. Tamamen hücre yenilenmesi yaşıyorsunuz.
Youtuba'da ve başka ortamlarda bir sürü iyi kötü bilgi var, bir süre araştırıp öğrenmek gerek.

Tabi bunlar tamamen YTD Cheesy

Şimdi yeniden ben Smiley

2019 Ağustos'ta hayatımda ilk defa 140'ı görünce tartıda ilk o dönem başladım. 2019 sonunda 115'tim. 2 ayda 5-6 kilo aldım şu an 120-121 civarı. Haziran sonuna kadar hedefim 100'ü görmek ve düzenli spora başlamak.

1 ocak 2020'den beri yeme düzenimi eskiye göre bozdum, kahvaltılar öğle yemekleri akşam yemekleri gece kokoreçleri derken... Verdiğim 25 kilonun 5'ini geri aldım 2 ayda. Ara sıra yine IF yaptım 8/16 veya 4/20 şeklinde. Ama sürekli bozularak gitti bu. Baktım ki eskiye dönüş var bugün itibariyle yeniden dur dedim kendime.
Bugün tekrar "water fasting" su orucuna başladım bakalım bozmazsam. Hedef 7 veya 10 gün bu sefer. Bakalım yapabilecek miyim bilmiyorum, ilk başladığım zamanlardaki heves yok gibi içimde ama yaza istediğim kiloda girmek istiyorum.
Water fasting'de su, çay, yeşil çay, kahve ve soda gibi içecekler tüketerek günümü geçiriyorum. "Su içmeme" gibi bir durum yok, bol miktarda su tüketiyorum.

Konu olarak açma sebebim biraz da kendimi gaza getirmek, zira son 2-3 haftadır başlamak istiyorum ama sürekli bir şeyler çıkıyor ben de bahane ederek başlamıyordum. Bugünden itibaren umarım başlamışımdır Smiley


Konuyu günlük güncellemeyi düşünüyorum mümkün olduğunca.

2 mart 2020 15:13
Son yemeğimi dün akşam 22:00 sularında yedim. Bugün su/soda/çay/yeşilçay içerek geçirdim şu ana kadar. İlk gün olduğu için şimdilik rahatım. Başlangıç 121 kg. Hedef en geç haziran sonu 100

2 mart 2020 22:29
Halen bir şey yemedim. Çay ve su içtim biraz daha. Bi kahve giderdi aslında ama bugün 2 büyük kupa yeşilçay içtiğim için daha fazla kafein almak istemedim. Sabah ola hayrola Smiley

3 mart 09:47
1 mart akşam 22:00 sularında son yemeğimi yemiştim. Şu ana dek sorun yok. Gayet stabil bir şekilde gidiyor şu an.

3 mart 23:07
48 saati sorunsuz geçirdim. Akşam 5-6 sularında hafif bir halsizlik geldi, yemek saatim genelde o saatlerdi çünkü. O 1 saati geçirince problem ortadan kalktı. Bir açlık veya sürekli halsizlik durumu yok şu an.

4 mart 16:39
Bu saatlerde yani akşam 17:00 sularında bastıran açlık hissi var. Genelde akşam yemeklerimi bu saatlerde yerdim çünkü. 1 saat kadar basit bir mide kazınması hissi ve halsizlik var. Bittikten sonra enerji de yerine geliyor kazınma hissi de gidiyor.
Açlık? Diğer vakitlerde bir açlık hissim yok. Çoktan otofaji başladı, enerji de yağ yakılarak elde ediliyor. Sorunsuz devam ediyorum

4 mart 22:00
72 saati bitirdim. İlk 3 gün beklediğimin aksine çok rahat bitti. Çünkü genelde ilk 3 gün zorluk çekerdim, özellikle baş ağrısı yaşardım ara ara, hiç olmadı ilginç bir şekilde. Yarın görüşmek üzere.

6 mart 10:22
5. güne geldik. Dün akşam halsizlik ve kas ağrıları biraz artmıştı. 2 gündür de tuz almıyordum vücuda. Normalde soda+tuz içerdim içemedim. Vücudun tuz dengesi önemli olduğu için 1 tatlı kaşığı yoğurt+1 çay kaşığı tuz ile ayran yapıp akşam onu içtim. Teknik olarak 1 tatlı kaşığı yoğurt yemiş oldum Smiley Günde en az 3 litre sıvı tüketmeye gayret ediyorum. Başka bir sorun sıkıntı yok. Akşam halsizlikleri de olmasa hiç bir sorun yaşamıyorum aslında Smiley

9 mart 08:55
Dün akşam 21:00 gibi 7. günü bitirmiş oldum. Bugün meyve suyu içip meyve tüketerek yarın salata tüketerek vücuda yeniden yemek yemeyi öğreteceğim Cheesy
Son günler zorlu geçti. Zorluk açlık değildi, yemek yeme isteğiydi. Lezzet alma isteğiydi. Kebaplar, köfteler, tatlılar aklımdan geçiyordu sürekli açlık hissi olmamasına rağmen.
Bundan sonra da mümkün olduğunca 4/20 veya 8/16 şeklinde IF yapmayı düşünüyorum. Un ve şekerden uzak kalarak elbette.
7 günde ne mi oldu peki? 8 kg kadar gitti. Bunun 3'ünü geri alacağımı tahmin ediyorum, vücut hemen depolamaya başlayacak çünkü. -5'le yola devam.

11 mart 09:17
Bu akşam itibariyle normal yeme düzenime geçiyorum. IF devam. 4/20 yani 4 saat yemek serbest 20 saat yasak şeklinde devam edeceğim. Un ve şeker mamülleri elbette yine yok.
Jump to: