Küresel parasal işbirliğini teşvik eden ve finansal istikrarı güvence altına alan Uluslararası Para Fonu (IMF), sayısallaştırılmış bir dünyada çok önemlidir ve “nakitsiz bir toplum” vizyonuna sahiptir. IMF son yayınladığı raporda, Bitcoin ve kripto paraları değerlendiriyor.
IMF: Büyük kripto para varlıkları para politikası yönetimini zorlaştırabilir
Kısa bir süre önce IMF, IMF Avrupa Ofisi Direktörü Jeffrey Franks’in “Paranın zaman içinde tüketici talebini karşılamak için nasıl geliştiğini… Ancak bir değer deposu, ödeme şekli ve hesap birimi olarak temel işlevlerinin aynı kaldığını” söylediği Kripto Para Birimleri ve Para Politikası başlıklı bir rapor yayınladı.
Ayrıca raporda, teknolojik ilerleme, geleneksel para ve bankacılık konusundaki endişeler ve parasal sisteme hükümetin etkisi konusunda politik görüşler gibi faktörler not ediliyor. Raporda, kripto paraların şu anda para politikası üzerinde potansiyel bir etkisinin bulunmadığına dikkat çekiliyor. Zira, kripto paraların piyasa değeri ABD’nin 14,2 trilyon dolara mal olan geniş parasına (M3) kıyasla sadece 0,1 trilyon dolar. Raporda konuya yönelik şu ifade yer alıyor:
ANCAK GELECEKTE BÜYÜK KRİPTO PARA BİRİMİ VARLIKLARI PARA POLİTİKASI YÖNETİMİNİ ZORLAŞTIRABİLİR.
Kripto paraların sunduğu çözümler
Her ne kadar bugün, “paranın ana işlevlerini yerine getirmede iyi bir iş” yapmıyorlarsa da kamu kripto sektörleri, hükümetlerin destekleyeceği, paranın maliyetini azaltacağı, özel bankaya ve kredi kartı ödemesine bağlı olacak ilginç bir çözüm sağlayabilir.
İsveç’in merkez bankası olan Sveriges Riksbank başkanı Stefan Ingves, nakit talebinin yüzde 50’den fazla düştüğünü ve tüm banka şubelerinin yarısından fazlasının artık nakit taşımadığını belirtti. Ingves, müşterilerinden her onunun yedisinin parasız idare edebileceğini söylüyor ve 2025 yılına kadar tüm işletmelerin yarısının nakit kabul etmeyi bırakmasını bekliyor.
Bitcoin “nakitsiz toplum” vizyonunda nasıl bir rol oynayacak?
Son makalesinde Ingves, negatif faiz oranları hakkında şunları söylüyor:
BİRÇOK MERKEZ BANKASI BÜYÜMEYİ ARTIRMAK İÇİN KÜRESEL FİNANSAL KRİZ SIRASINDA POLİTİKA FAİZ ORANLARINI SIFIRA İNDİRDİ. BUNDAN ON YIL SONRA, YANİ KÜRESEL EKONOMİ İYİLEŞİRKEN, GELECEKTE DÜŞÜŞ KAÇINILMAZ. NAKİTSİZ BİR DÜNYADA, FAİZ ORANLARINDA DAHA DÜŞÜK BİR SINIR OLMAZ. BİR MERKEZ BANKASI, CİDDİ BİR DURGUNLUĞA KARŞI KOYMAK İÇİN POLİTİKA ORANINI YÜZDE 2’DEN YÜZDE 4’E DÜŞÜREBİLİR. FAİZ İNDİRİMİ BANKA MEVDUATI, KREDİ VE TAHVİLLERE İLETİLECEK. MEVDUAT SAHİPLERİ, PARALARINI BANKA İLE BİRLİKTE TUTMAK İÇİN NEGATİF FAİZ ORANINI ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK, TÜKETİM VE YATIRIMI DAHA CAZİP HALE GETİRECEKLER. BU, BORÇ VERMEYİ BOĞAR, TALEBİ ARTTIRIR VE EKONOMİYİ CANLANDIRIR.
Dijitalleşme ve teknik gelişme, bu nakitsiz toplumun ayrılmaz bir parçası ve şimdi, Bitcoin’in bu “nakitsiz toplum” vizyonunda nasıl bir rol oynayacağı açıkça görülüyor.
https://kriptokoin.com/imfnin-son-raporu-bitcoin-devrimi-kacinilmaz/