Au fost tranzacții fiat -> crypto -> crypto -> fiat. Am folosit XRP (cumpărat cu EUR) să cumpăr BTC, apoi am făcut sute de tranzacții cu altcoins (ALT/BTC și ALT/USDT, pe mai multe exchange-uri) și în final am vândut ETH și USDT pentru EUR.
Tranzactiile crypto-to-crypto nu se iau in considerare. Se ia in considerare cat ai introdus tu in cryptomonede si cat ai scos in fiat (sau echivalentul fiat al bunurilor achizitionate, in functie de caz). In al doilea link, avem urmatorul citat:
Asta înseamnă că toate criptomonedele sunt socotite la grămadă și tot ce contează este dacă la final scoți mai mult fiat decât ai investit?
Întreb pentru că în lege nu se face referire la valoare, ci la preț -- câștigul generat per tranzacție (prețul la vânzare minus prețul la achiziție), pe care eu nu-l pot determina, deoarece nu am cumpărat cu fiat criptomonedele pe care le-am vândut pentru fiat.
Sincer sa fiu, legile actuale referitoare la cryptomonede inca sunt partial interpretabile sau confuze. Insa din ce am citit de la inceputul anului incoace, e vorba de tranzactia initiala vs tranzactia finala (ai introdus 10 RON in Bitcoin -> ai retras 100 RON din Bitcoin, din care 90 RON profit).
În cazul meu, în 2017 am cumpărat XRP cu fiat (în valoare de 1000 EUR să zicem), apoi am făcut tranzacții crypto-crypto, iar la începutul lui 2019 am vândut ETH pentru fiat (dar în valoare de doar 200 EUR). Nu plătesc niciun impozit pentru asta?
Apoi, în vara lui 2019 am cumpărat din nou XRP cu fiat, iar am făcut tranzacții crypto-crypto, apoi la finalul anului am vândut ETH și USDT pentru fiat, dar tot într-o valoare totală mai mică decât suma investită inițial. De aceea nu știu dacă ar trebui să plătesc ceva impozit pe 2019.
Aici nu vreau sa te induc in vreun fel in eroare, asa ca ar fi cel mai bine sa iei legatura cu un expert in domeniul acesta pentru a te asigura ca nu faci o greseala. Logic ar fi ca, daca la o suma de 1000 RON ai scos sub 1000 in total, sa nu declari nimic pentru ca teoretic inca nu ai beneficiat de un bun, serviciu etc care sa echivaleze >1001 RON. Si chiar si daca depasesti suma de 1000 RON, daca am inteles cum trebuie legea, poti sa depasesti pana la 1199 RON dupa care se considera depasirea limitei de 200 RON castig/tranzactie.. si sa te afli inca sub cei 600 RON castig/an.
Daca ai introdus 10.000 RON in Bitcoin, pretul unui BTC creste si in final ai portofel virtual in valoare de 100.000 RON, daca scoti doar 3.000 RON sunt destul de sigur ca nu se considera profit sau castig. Tu practic ti-ai recuperat doar 30% din investitie..
Anul acesta am fost nevoit să vând tot crypto pentru fiat. Voi plăti impozit pe diferența dintre venitul generat de vânzare și suma totală investită de-a lungul anilor în crypto?
Inteleg ca din suma totala pe care ai retras-o pana acum in RON sau valuta scazi suma totala investita de-a lungul anilor in crypto. Daca in final iti iese cu minus, nu declari nimic pentru ca inca nici macar nu ti-ai recuperat banii investiti.
Am aruncat o privire rapida peste legea 30/2019 unde scrie asa:
"16^5. La articolul 116 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
<pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.>>"
Eu din asta inteleg exact ce am scris pana acum in raspuns. "Castig" inseamna profit sau avantaj, ceea ce tu momentan nu ai din punct de vedere al sumelor incasate in RON sau valuta daca diferenta dintre totalul incasat in fiat vs totalul investit in fiat iti iese pe negativ.
Lege facuta ca la romani. "Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie" poate insemna si faptul ca ai investit 1000 EUR si ai scos 1010 EUR. In final, ai un castig ce nu depaseste 200 lei intr-o tranzactie. Eu inca nu am scos fiat din crypto, dar probabil as sta cu dinamita la fund dupa declararea castigurilor deoarece intrebarea mea cea mare e cum naiba o sa reuseasca ANAF sa descopere daca cifrele declarate de mine "se pupa" cu cele reale.
Ti-as sugera, cum am scris si mai sus, sa apelezi si la un expert in domeniu astfel incat sa fii 100% sigur ca faci ce trebuie. Nu sunt expert, dar asta inteleg din ce spun atat articolele, cat si ce spune legea.