Merhaba arkadaşlar Öncelikle hepinize
BTC'li günler dilerim. Bugün ekşi sözlük'te okuduğum ve %100 katıldığım bir yazıyı paylaşmak istedim. Merkezsiz yapılar blockchain ile tartışılmaya başlanmışken acaba gelecekte insanlar devletler veya küresel şirketler arasında tercih yapmak arasında kalabilir mi diye düşündüm ?
İlgili yazı:
ŞİRKET DEVLET
Yavaş yavaş güçlenmeye başlamış, ileride klasik devletlerin yerini alabilecek oluşumlardır. sayıları devletlerin şirketleşmesiyle değil şirketlerin devletleşmesiyle artmaktadır. bugüne kadar gözlemleyebildiğim başlıca özellikleri şunlardır:
- totaliterdirler.
- dünya üzerindeki sınırları klasik devletler gibi bir bütün halinde çizilmez. dünyanın farklı yerlerinde çalışmalarını yürüttükleri, kendilerine ait toprakları vardır. bu topraklar silahlı görevlilerce (bkz: güvenlik görevlisi) -> (bkz: ordu) korunurlar ve içeriye girebilmek için ya o şirketin çalışanı olmanız ya da özel izin almanız gerekir (bkz: şirket kimliği) -> (bkz: pasaport), (bkz: vize).
hatta klasik devletlerin çok fazla el atmamış olduğu sanal alem'de kendi bölgelerini parsellemiş durumdadırlar ve isimlerini mümkün olduğunca fazla yerde geçirmeye, bu sayede kendi bölgelerine giden yollar açmaya çalışırlar.
- sosyal hayat her birinde farklı yazılı kurallarla düzenlenmiştir. kimin ne zaman yemek yiyebileceği, hangi saatler arasında bahçeye çıkabileceği, insanların nasıl görünmesi/giyinmesi gerektiği yazılı olarak belirtilmiştir ve siz bir şirket devletin bünyesine girmek istediğinizde (bkz: işe alım) -> (bkz: vatandaşlık) sizden bunu onaylamanız istenir. (bkz: iş akdi) -> (bkz: anayasa), (bkz: yasa).
- bünyesinde bulunanlara bazı sosyal haklar verilir. bu haklardan yararlanmıyor olmanız size herhangi bir artı getirmez. mallık olur.
(bkz: ücretsiz yemek)
(bkz: özel sağlık sigortası)
(bkz: servis)
- dış işlerinde klasik devletlere benzer uygulamaları vardır (bkz: imaj çalışması), (bkz: casusluk), (bkz: baskı kurma).
- bünyelerindekileri belirli bir kimliğe oturtmaya, onlara belirli bir yaşam tarzını benimsetmeye gayret ederler. çalışanlarını da mümkün olduğunca bu doğrultuda seçmeye çalışırlar. google'layınız: ibmer. çalışanlarını birbirine kenetlemek amacındadırlar.
- bünyelerinde, çalışanlara iç ve dış işlerinde olup bitenin duyrulduğu bir (bkz: medya) oluşumuna sahiptirler. bu medya da klasik medya gibi istenmeyeni göstermez.
------ buradan sonrası benim hayal gücüm, okuyana hiçbir şey katmama ihtimali çok yüksek ---------
bilimkurgu ile karışık, ütopik nihayetlendirme: şirket devletler totaliter olduklarından değişimlere çok kolay ayak uydurabilmektedirler ve birkaç yüzyıl içinde (hatta belki daha da önce) klasik devletleri yeryüzünden silebilme gücüne erişeceklerdir. bugün nispeten sosyal fayda gözeten devletlere ihtiyaç kalmayacaktır (kaldı ki bugün bile bu şirketlerden herhangi birinde çalıştığınız sürece bir vatandaşlığa ihtiyaç duymadan hayatınızı idame ettirebilirsiniz). ahlak anlayışı, insanlara tanınması gereken özgürlüklerin kapsamı, insan yaşamına bakış açısı, evrensel hukuk kuralları tamamen değişecektir. insanlar artık devletlerin değil şirketlerin vatandaşı olacaklardır. ülkelerin klasik sınırlarla bölünmediği, her şeyin iç içe, bir gaz ve toz bulutu gibi olduğu, bu sayede faillerin anlaşılmasını imkansız kılan yeni bir totaliter düzen kurulacaktır. sonrası artık allah kerim. ne çıkarsa alemin bahtına.
link :
https://eksisozluk.com/sirket-devlet--2433079