ABD’li ve Avrupalı yatırımcılar her ne kadar bunun farkında olmasalar da Asya piyasaları kripto paraların değerini ve hacmini belirlemede kilit bir role sahip.İstatistikler, Bitcoin’in değeri üzerinde önemli etkiye sahip üç ülke; Çin, Güney Kore ve Japonya 2017 yılında kripto paraların toplam ticaret hacminin %50’sinden fazlasını oluşturduğunu gösteriyor.
Japonya’nın RolüJaponya Bitcoin ve diğer kripto paraların doğduğu yerdir. Ayrıca ilk madencilik şirketleri de burada kuruldu. Bitcoin ve Blockchain teknolojisinin yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun ismi Japonya ile ilişkilendirilerek ilk adımların burada atıldığı düşünülüyor.
Günlük işlemler için kripto paraların kullanılmasına hızlı bir şekilde adapte olmasıyla Japonya Bitcoin’in bu kadar popülerleşmesinde önemli bir yere sahip. Japon Hükümeti kripto paralara ilk zamanlarda müdahale etmemeyi tercih etti, ta ki 2014 yılında yaşanan Mt. Gox faciasına kadar.
Borsaları daha güvenli ve şeffaf bir hale getirmek için hükümet kripto para borsa ve cüzdan platformları için lisans programını geliştirdi. Japonya dünyada kripto paralarla iç içe olan gelişmiş ekonomilerden biridir.
Çin ve Kripto Para BirimleriÇinli yatırımcılar geçmiş dönemlerde zaman zaman Bitcoin ticaretine öncülük ettiler. Öyle ki Çin borsalarında Bitcoin’in günlük hacminin %90’ı seviyelerinde işlemler gerçekleştirildi, fakat daha sonra Çin Hükümeti 2017 Eylül ayında ülkede kripto para borsaları ve madencilik girişimlerinin önüne büyük bir set çekti.
Böylesine büyük bir ekonominin kripto paralar ve madencilik operasyonları hakkında bu kararı alması Bitcoin ve altcoinlerde çok ciddi gerilemeler yaşanmasına yol açtı. Kripto para endüstrisindeki bu küresel çöküşün ardından bir çok borsa ve madencilik şirketi operasyonlarını Hong Kong’a taşıdı.
Hong Kong Bitcoin Operasyonları Başkanı Lao Weese, Çin’de hala önemli miktarda aktif kripto para yatırımı bulunan binlerce insanın olduğuna inanıyor. Yatırımcılar açısından bakılırsa Çin, hem kripto para borsalarının hemde önemli madencilik şirketlerinin önemli bir kısmının burada bulunmasından dolayı kritik bir önem arz ediyor.
Kripto para madenciliği yapmak ciddi elektrik tüketimine yol açar, fakat Çin’de elektrik enerjisi fiyatları dünyadaki diğer gelişmiş ekonomilerine göre daha düşük olduğundan birçok firma operasyonlarını Asya’ya kaydırdı.
Güney Kore ve Kripto Para BorsalarıBu saydığımız üç ülkeden partiye en geç katılan Güney Kore oldu. Ocak 2018’de finansal düzenleyici kurumlar ülkede faaliyet gösteren kripto para borsalarını mercek altına aldı. Hükümet terörizmin finansmanı ve kara para aklamayı kolaylaştırdığı için kripto para ticaretini yasaklamayı düşündükleri yönünde sert bir açıklama yaptı.
Ocak ayından bu yana hükümetin kripto para yaklaşımı biraz olsun yumuşamış olsa da bu konuda katı düzenlemelerin gelmeyeceğini söylemek hala güç. Kripto para birimlerinin bu üç büyük Asya ekonomisinde önünün kesilmesi demek uzun vadede kripto paraların ciddi değer kaybı yaşamasına neden olabilir.
Kaynak: cryptodaily.co.uk