Author

Topic: Kelebek Etkisi (Kaos Teorisi) Konusuna Sahip Filmler (Read 213 times)

hero member
Activity: 1400
Merit: 536
Kelebek etkisi yasamin her alaninda varligini ispatlarcasina benim karsima da cikdi, ozellikle kendinizi iyiye goturmek adina gelistirmek istediginizde bir cok kelebek gerekiyor, isin ilginc yani bir felakete gitmenizi saglamasi icin az sayida kelebek sizi o ucuruma surukleyecektir.
Mesela sadece yanlis zamanda, yanlis yerde, yanlis kisiyle karsilamaniz sizin hayatinizda telafisi olamayacak sureclere kapi acacaktir.
hero member
Activity: 1204
Merit: 623
Bu filmlerin nerdeyse hepsini seyrettim. Anlatılanları düşünerek seyrettim. Bu gün içinde bile atılan bir adımın 1 yıl sonra bizlere neleri getirip neleri götürdüğünü tahmin ve bilme imkanımızın olmadığını gördüm. 1 aydır hastayım. Bir dengesizin hasta olarak odama gelmesi. Benim insanlık olsun diye çay ikramım. Nerdeyse ailem ve benim yok olmamıza sebep verecek bir süreç başlattı. Allaha şükür atlatıyoruz. Bu etki hangi sınfa giriyor bilmiyorum. Şimdi bakınca herkesi inan sınıfına koymamak gerektiği konusunda bende çok kesin bir kırılma yarattı. Bundan sonraki hayatımda bir gurup insan ben ölüyorum bir su ver dese de dönüp bakmayacağım bir kesimi oluşturacak.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
"Bir kelebeğin kanat çırpışı, dünyanın uzak bir köşesinde büyük bir tufana sebep olabilir" Edward N. Lorenz


Evet doğru.




Lorenzin bu teorisi aşağıdaki şekül ile anlatılır. Yani başlangıçta yapılan ufak bir değişimin, ileride öngörülemez değişimlere neden olacağını söyler. Şekil aynı zamanda bir kelebek görünümündedir.



Kartapu etkisi de var.



legendary
Activity: 1918
Merit: 1727
Be A Hope
Bir diğer adıyla Lorenz teorisi. Okumaktan hoşlandığım, kısmen benimsediğim ilkeleri barındırmakta. Genel itibari ile ateizmin çok kullandığı bir teori olsa da aslında ben pekte öyle bağlantılı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü büyük kaos bana göre aslında gerçek düzendir. Kaos; dar bakış açısı ile bakıldığında ilişkilendirilemeyen olaylar zinciridir. Neyse bu mevzu uzar : )

Lorenzin bu teorisi aşağıdaki şekül ile anlatılır. Yani başlangıçta yapılan ufak bir değişimin, ileride öngörülemez değişimlere neden olacağını söyler. Şekil aynı zamanda bir kelebek görünümündedir.



Lorenz'in aynı zamanda sosyo-ekonomiye de katkıları derindir. Lorenz Eğrisini biliyorsunuzdur. Nüfusun hangi oranlarda gelirden yararlandığını gösteren bir grafiktir. Bu tip; matematiği toplum ile birleştiren teorileri seviyorum.



Listedeki filmler güzelmiş. Bir kısmını izlemedim. Listeme aldım, en kısa zamanda izleyeceğim. Listelerde göremedim ama Fhit Clup'ta bu mantalitenin ürünü olan güzel bir filmdir. Benjamin Button hikayesi tuhaf ve bir o kadar da ilgi çekicidir.
member
Activity: 169
Merit: 16
Film izlemesini seven biriydim fakat benim izlediğim tarz bilim kurgu/fantastik bölümünden artık iyi film gelmiyor CGI teknolojisinin gelişmesi iyimi oldu kötümü oldu sorusuna bence kötü oldu tamam ejderyalar daha gerçekçi fakat oyuncular daha ruhsuz boş boş bakan salak fakat koca memeli ve giydiği kostümlerin dar ve dikkat çekici olması filmin konusu bile düşündürmemekte , o yüzden diziler filmlerin önüne geçmiş durumda insanlar artık daha çok dizi izliyorlar bana göre ,  bu yazdığınız filmler ve konuları gerçekten dikkat çekici ve kısmen güzel filmler her insan geçmişe dönüp bişeyleri değiştirmeyi yapmayı veya yapmamayı hayal eder bunu senaristler en güzel şekilde bu filmlerde ifade etmeye çalışmışlar,  filmlerinize '' Yarının Sınırında ve iinception '' filmlerini eklemeyi isterim bu tarz filmlerde izlenmesi gereken filmlerden diye düşündüm . teşekkürler.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
Ne yaparsak yapalım, her zaman iyi bir şey yapmak gerekiyor. Çığır açan, ondan sonra gelen hareketlerden de sorumlu olur çünkü örnek teşkil eder. Aslında bu filmlerin ortak fikri de bunu anlatmak istiyor, geçmişe dönemeyiz, attığımız her adıma dikkat etmek gerekir ki ileride pişman olmayalım.
legendary
Activity: 1666
Merit: 1030
İzlediğimiz tüm çizgi filmlerde,dizilerde,filmlerde,kısa animasyonlarda var bu.Zaten hayatın kendisi de bu.Dediğin gibi bazı filmlerde çok ciddi işleniyor bu konu ama bişeyleri  bilinçli izleyince veya gözlemleyince herşeyde bu var zaten.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
"Bir kelebeğin kanat çırpışı, dünyanın uzak bir köşesinde büyük bir tufana sebep olabilir" Edward N. Lorenz

Bu ünlü sözü çoğumuz duymuşuzdur. Zaten duymuş olanlar da muhtemelen ünlü "Butterfly Effect" filmini izlemişlerdir. Bu konuyu sadece filmleri yazmak için açmıştım ama çok sevdiğim, derin bir konu olduğundan; biraz kendi görüşlerimi ekleyip, detay vererek başlamak istiyorum. Okumak istemeyenler doğrudan aşağıdaki film listesine geçebilirler ;)

Kaos Teorisi ile doğrudan bağlantılı olan Kelebek Etkisi, bütünü oluşturan parçalardan herhangi birindeki ufak bir değişimin, bütünde yol açtığı değişimi inceler. Yolun sağından ya da solundan gitme kararı verdiğimizde, hayatımızda belki hiçbir şeyin değişmediğini düşünsek de; aslında pek çok şeyi değiştirmiş olabiliriz. Sadece bunun farkına varmamışızdır! Çünkü tam o esnada yolun diğer tarafından gittiğimizde bizi nelerin beklediğini asla göremeyiz. Peki ya görebilseydik?

Bu ufak örnekler hayatımızın her alanında mevcuttur aslında. Yolda karşılaştığımız eski bir dostumuz, bize yeni bir fikir verebilir ve o fikrin peşinden giderek hayatımızı çok farklı bir noktaya taşıyabiliriz. Eğer o gün, o dostumuzu görmeseydik belki de asla o düşünceyi beynimizde canlandıramayacaktık... Aynı şeyi hayatımıza giren kadınlar-erkekler, çalıştığımız iş yerleri, kazandığımız ve kaybettiğimiz maddi/manevi her şey için düşünebiliriz. Buna "tetikleyici etki" deniyor. Yani ilk kıvılcımı başlatan, zincirin ilk halkası. Sonrası kendiliğinden zincirleme olarak geliyor. Olayın en başına gittiğimizde, o ilk kıvılcım; kelebek etkisinin başladığı noktadır.

Bu konuyu açarken, "Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi" filmindeki o meşhur sahneyi izliyordum; "Kader" sahnesi. Kelebek etkisi için verilebilecek en iyi örneklere sahip. Tekrar izlemekte fayda var:
https://www.youtube.com/watch?v=csTlpD5AMIc (Altyazılı)
https://www.youtube.com/watch?v=lLjov8a76dA (Türkçe)



Aşağıya kelebek etkisi konulu filmleri, yorumlarımla birlikte ekliyorum. Fragmanlarını izlemek isteyenler olur diye sinemalar.com sitesindeki linklerini de ekledim. "Butterfly Effect", "Back to the Future" ve onun gibi efsaneleşmiş birkaç filmi -zaten herkesin bildiğini düşünerek- listeye dahil etmedim... Aşağıdakilerden bazıları dram, komedi ve romantik unsurlar da barındırıyor. Yani hepsi bilimkurgu içeriğine sahip değiller. Aklıma gelmeyenleri, siz de aşağıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.

1. Aile Babası (Family Man): Kaos teorisi alanındaki en sevdiğim filmlerden biri. Seçimlerimiz sonucunda başımıza gelebilecek olayları en uç noktalarda yaşatıyor. Bir adamın, zengin/saygın ama mutsuz bir iş adamı mı yoksa fakir ama mutlu bir aile babası mı olmak istediği arasındaki seçimini sorgulatıyor.
https://www.sinemalar.com/film/2361/aile-babasi

2. Kumanda (Click): Adam Sandler'ın başrolünde oynadığı, komedi öğeleriyle harmanlanmış eğlenceli bir film. Kelebek etkisine çok güzel göndermeler yapıyor.
https://www.sinemalar.com/film/161/click

3. Sonsuzluk Projesi (Project Almanac): Zamanda yolculuk ve geçmişteki olayarı değiştirmek üzerine çekilmiş, aksiyonu bol bir film.
https://www.sinemalar.com/film/219857/welcome-to-yesterday

4. Kader Ajanları (The Adjustment Bureau): Zamanın gidişatını kontrol etmekten sorumlu olan ajanların, dünyadaki herkesin hayatına müdahale etmesi üzerine kurulu, temposu yüksek bir film.
https://www.sinemalar.com/film/33978/kader-ajanlari

5. Predestination: Forumda epey konuşulmuş bir film. Detay vermeme gerek yok sanırım.
https://www.sinemalar.com/film/219936/predestination

6. Backlight: Yavaş ilerleyen ve birkaç farklı hikayeden oluşan bir senaryoya sahip. Her şeyin bir anlamı olduğunu, ufak şeylerin bütünün üzerindeki etkilerini anlatan dram içerikli, anlamlı bir film.
https://www.sinemalar.com/film/33312/backlight

7. Zaman Sapması (Time Laps): Kelebek etkisine farklı bir yorum getiren, gerilim öğelerine de sahip güzel bir film. Başa ne geliyorsa meraktan geliyor!
https://www.sinemalar.com/film/227419/time-lapse

8. ARQ: Tek mekanda geçen bir film. Aynı günü tekrar tekrar yaşamak zorunda kalan karakterler, her seferinde duruma göre farklı bir çıkış noktası geliştiriyorlar.
https://www.sinemalar.com/film/240216/arq

9. Yaşam Şifresi (Source Code): Trendeki bombacıyı bulmak için 8 dakikalık süreyi defalarca yaşayan bir adamın hikayesi.
https://www.sinemalar.com/film/74713/yasam-sifresi

Dizi Bonusları: Bu alanda çekilmiş olan 2 başarılı dizi var. Birincisi "Timeless", ikincisi ise "Travelers". İkisinin konusu da birbirine yakın. Gelecekten gelen zaman yolcularının, geçmişteki bazı kritik olaylara müdahale ederek değiştirmeye çalışması üzerine kurgulanmış. Her değişim elbette ki zamanda kırılma yaratarak yeni bir kelebek etkisi dalgasını başlatıyor. Özellikle Timeless dizisi, çok başarılı mekan ve kostüm kullanımı ile öne çıkıyor. İkisi de Netflix üzerinden izlenebilir.
Jump to: