Author

Topic: İkizler Paradoksu (Read 90 times)

legendary
Activity: 2198
Merit: 1232
December 11, 2022, 07:09:57 AM
#6
Kuantum dünyası gerçekten çok geniş kapsamlı bir konu. İkizler paradoksu güzel bir teori. Bu teoride ışık hızı hesaba katıldığı zaman kesin bir sonuç elde etmek imkansız oluyor. Eğer ışık hızından hızlı hareket edilebilirse, özel görelilik hesaplamalarına göre zaman geçmişe doğru akmaya başlar ve kişi geçmişe yolculuk eder. Bu hareketlilikten hareket eden ikizin yaşlanmasının söz konusu olmaması diğerinin ise yaşlanması kulağa doğru geliyor.

Ancak yine Görelilik kuramına göre hiçbir kütleli cisim ışık hızına ulaşamaz, dolayısıyla ışık hızını geçmek pek mümkün görünmemektedir. Kütleli cisim ışık hızına ulaşamayacağı için ise tam bir paradokstur.
hero member
Activity: 1078
Merit: 638
December 10, 2022, 05:50:32 PM
#5
Bu konu Christopher Nolan da sağ olsun filmlerden aşina olduğumuz bir konu. Ancak kişisel olarak benim hiçbir zaman kafama oturmamış bir konu oldu. Teori olduğunu tabi ki anlıyorum ancak deney imkanının yanılmıyorsam hiç olmadığı bir konuda nasıl neredeyse böyle kesin sonuçlara varıyorlar anlamıyorum. Zamanın daha çabuk geçeceği hakkında emin olunamaz gibi geliyor bana. Benim üniversitede hep fizik bölümünden çok arkadaşım oldu, muhabbetlerine de çok maruz kaldım yani saygım büyük ama bilim olarak günümüz seviyesi oldukça sayko bir bölüm ve disiplin. Sayko derken iyi anlamda.
copper member
Activity: 1190
Merit: 925
December 08, 2022, 04:06:49 AM
#4
Albert Einstein hala dünyanın hayranlık duyduğu bir insan.Doğduğu, büyüdüğü zamanı ve o zaman ki olanakları düşündüğümüzde, bu insanın o imkansızlıklar içerisinde bilime nasıl katkılar sağladığını görünce bir kere daha hayran olmamak elde değil.Şu düşünceye bakar mısın?Uzay’ı dünyayı ayrı katmanlar olarak düşünüp bunların arasında doğal bir bağ olmadığına inanmak için tek yumurta ikizi örneği, en karmaşık fizik teoremlerini en basit şekilde anlatmanın en güzel yönünü bulmuş adam.
hero member
Activity: 994
Merit: 607
★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!
December 06, 2022, 03:01:39 AM
#3
Vallaha böyle karmaşık şeylere karşı bir ara ilgi duyup bakmıştım ama artık eskisi gibi değilim. Artık işi erbabına bırakma yanlısı olduğum için fiziği fizikçilere bırakıyorum. Einstein büyük bir bilim adamı bu dünya literatüründe kabul gören bir şey. Böyle şeyleri düşünmek bile parlak zeka gerektiriyor. Işık hızına ulaşılmadıktan ve bunlar denenmedikten sonra hayatıma fazla etki etmeyen şeyler.
hero member
Activity: 1260
Merit: 957
December 05, 2022, 12:26:19 PM
#2
Hep yapmak istediğim şey bir anda ortadan kaybolup seneler sonra hiç değişmemiş gibi ortaya çıkmak Cheesy Şakası bir yana olabilitesi olan ancak şuan ki teknolojik gelişmemizin kanıtlamak için yeterli olmadığı bir durum. Buna benzer bir teoremde şu şekildeydi gerekli hesaplamalar doğrultusunda bilmem kaç milyar ışık yılı uzakta kocaman bir ayna olsa ve dünyadan orayı gösterecek kapasitede bir teleskopla bakılsa hala dünya üzerindeki dinazorları görebileceğimiz şekilde. Ayrıca dinazorlardan bahsetmişken geçen duyduğum ancak doğruluğunu teyit etmediğim bir bilgiyi yazayım. Dinazorların dünya üzerindeki yaşam süresi o kadar uzunmuş ki toprağın üzerinde dinazorlar dolaşırken altında fosilleşmiş olanlar bile varmış.

Ayrıca konuyla bağlantılı bir öneride bulunayım "Genius" dizisi. 1 sezonunda Einstein'in hayatını ele alıyor ve gayet güzel işlenmiş birşekilde.
hero member
Activity: 868
Merit: 878
December 05, 2022, 10:00:55 AM
#1
İzafiyet teorisini duymayan yoktur. Burada verilen örneklerden birisi ikizler paradoksu.



İkizler paradoksunda tek yumurta ikizi iki bireyin birisini dünyada bırakıp, diğerini uzayda hareket ettiriyoruz. Bu hareket basit bir hareket değil. Işık hızında hareket ettiriyoruz ve gözlemliyoruz. Uzaydaki zamanın hıza bağlı farklı ilerlediğini düşünürsek, dünyadaki sürede geçen zaman ile ışık hızıyla ilerleyen ikizin yaşadığı zaman arasında farklılıklar olacaktır. Aslında Einstein’a göre bu bir paradoks değil, izafiyet teorisi görelilik kuramıyla açıklanabilir bir durum ancak günümüzde onun gibi düşünenler gibi diğer türlü paradoks olarak düşünenler de haksız değiller. Paradoks, içinden çıkılamaz bir ikilem.

Şimdi gelelim neden Paradoks olarak düşünüldüğüne :

Paradoks diyenler, kardeşi açısından düşünüp, kardeşine göre yorumluyorlar. Burada dünyada kalan kardeşe göre ikizi uzayda uzun bir yolculuğa çıkmış ve bir süre sonra geri dönmüştür. Buradaki zaman (farzı misal 40 yıl) kardeşe göre hep 40 yıl olacaktır. Burada dünyada kalan kardeş neden yaşlanmıştır? Çünkü durağan kalmıştır. Uzaydaki ışık hızında hareket eden kardeş durağanlıktan uzakta olduğu için kardeşinden genç kalacaktır.

Sizin fiziğe karşı ilginiz nedir? Fizik sihirli değil mi? Kuantum fiziği dünyamızın geleceğini barındıran bir bilim dalı.

Daha detaylı kaynak arayanlara : https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/ikizler-paradoksu
Jump to: