Author

Topic: Kocakarı inanışları (Read 65 times)

legendary
Activity: 1358
Merit: 1000
February 01, 2022, 12:02:59 PM
#3
Bazıları gerçekten atalarımızın gözlemlerine dayalı olarak ortaya sürdüğü deneyim tecrübeler olduğu gibi bazende hurafe şeklinde olanlarda var. Misal "ye ekşiyi çıkar ayşe'yi ye tatlıyı çıkar hakkı'yı" gibi veya ineğin sütünün kap yerine yere sağılması tam anlamamıştım ama saçmaydı yani eğer yere süt sağarsan inek hasta olur gibiydi. Ama doğru olanları vardır yanlış olanları da...
hero member
Activity: 1428
Merit: 931
February 01, 2022, 11:47:16 AM
#2
Eskiden teknoloji bu kadar gelişmiş değildi bu yüzden atalarının gözlemlerinden oluşan bilgi birikimi diyebiliriz genelde yanılma payı çok azdır, izlediğim belgesellerden öğrendiğim ise yaprakların erken dökülmesi kışın sert ve uzun olacağına işarettir bu yılda gözlemlediğim yaprakların erken dökülmesiydi. Çevremdekilere bu sene kar erken yağacak ve kış sert olacak dedim çoğu kişi bana inanmadı hatta şubattan önce kar yağmaz diyorlardı.

Atalarımız yıllar boyu gözlemlerinden oluşan bu tecrübe çok kıymetli verilerdir. Hatta büyüklerimin mart 9 diyorlar sanırım yanlış hatırlıyor olabilirim bu tarihten sonraki günler yılın her bir ayını ifade eder buna göre ayların ortalama hava durumu çıkarılmış olur. Büyüklerimizle beraber bu kıymetli bilgileride kaybediyoruz. Kültürümüze sahip çıkamıyoruz yakında bu bilgileri neredeyse kimse hatırlamayacak.
member
Activity: 99
Merit: 20
January 31, 2022, 05:31:10 AM
#1
Eskiden beri bizim buralarda bir inanış vardır. Eğer yazın sonbahara doğru alıç meyvesi çok olursa kışın çok sert geçer derlerdi. Ben küçüklüğümden beri bunu duymuştum. Bu sene haddinden fazla alıç meyvesi vardı, adeta her yerdeki ağaçlar alıçtan yıkılıyordu. Çevreme şakavari de olsa bu sene alıç çok oldu kış sert geçecek derdim. Nitekim öyle de oldu. Bu kış şu an çevremde bazı yerlerde 2 metreye kadar kar var. Hala da yağıyor. Acaba bunun bilimsel bir açıklaması var mıdır? Ne dersiniz. Yoksa sıradan bir inanış mıdır?
Jump to: