Author

Topic: Kripto Ekonomisi, Blockchain ve Bunların Geleceği (Read 121 times)

newbie
Activity: 70
Merit: 0
hiçbir endüstrinin başkaları tarafından yapılan yasa dışı aktiviteler veya büyük çaplı hacklenme olayı yüzünden çökmek zorunda kalmayacağına inandığını söyledi , evet temel olarak bunu amaçlıyan bir teknoloji her şey şeffah ve kötü müdalelere kapalı olacktır böylelikle.
jr. member
Activity: 131
Merit: 1
18 Temmuz tarihinde, Vitalik Buterin, Tyler Cowen ile bir podcast yayınında bir araya geldi. ”Conversations with Tyler” isimli podcast Apple Music üzerinde yer alan bir kanal. Buterin kripto para birimlerinin etkililiğinden, ekonomisinden ve blockchain teknolojisi ile bu teknoloji ile oluşturulan uygulamaların geleceği hakkında konuştu.

Buterin’e göre kripto para birimleri temelde ”kendi başlarına” masrafsız. Buterin tek masraf kaleminin kripto para birimlerinin üretim sürecinde ortaya çıktığını ve bunun daha sonra kripto paraya güvenen insanların katılımı ile eşitlendiğini ifade etti. Bu insan ‘kulübü’ sabit bir token döngüsünün devam edeceğinden emin olup bunun herhangi bir kripto para birimi için hiper enflasyonu önleyeceğini düşünüyor.

Buterin konu hakkında şunları ifade etti:

”Kulübe katılmak mümkün ancak kulübe katılmak için bir takım maliyetli harcamaları üstlenmenizi gerektiriyor. Bu harcamaların arasında sermaye yakmak, kaynak harcamak veya eşsiz bir şeyi tüketmek gibi şeyler yer alıyor ki bunlar o kadar zor ki bazı insanların katılımını bütün kripto para birimlerinin hiper enflasyona uğraması noktasına kadar önlüyor. ”

Buterin kendisi tarafından kripto para dünyasında yaşanan ekonomik durumları anlatmak için icat edilen bir terim olan ”cryptoeconomics” hakkında konuştu. Buterin’e göre, kripto para birimleri, toplumdaki ekonomik standartlar tarafından konulmuş aynı kuralları takip ediyor.

Buterin bir blockchain üzerinde gerçekleşen herhangi bir işlemin, bir yargıç veya yargılayıcı kurum tarafından değil de, blockchain’i geliştirmekle sorumlu bilgisayar programcısı tarafından konulan protokolleri izlemekle yükümlü olduğunu vurguladı. Vitalik ”cryptoeconomics‘ alanında işe yaramayan bazı protokollerin olduğunu söyledi ve bunların toplumsal ekonomi tarafından konulan zor ve hızlı kurallar olduğunu aktardı.

Konu hakkında şunları ifade etti:

”Örneğin, cryptoeconomics içerisinde ”insanlara rüşvet vermek yasa dışıdır” diyemiyorsunuz çünkü bu sektörde rüşvetin ne olduğunu belirlemenin kolay bir yolu gerçekten yok. Eğer birisi başka birisine gerçekten rüşvet vermek istiyorsa, bunu gidip protokolün dışında yapabilir ve protokolün bunu anlayacak hiç bir yolu kalmaz.”

Kripto para birimi alanındaki kullanıcıların anonimliği hakkında da konuşan Buterin, kendisine göre bu anonimliğin bir kişinin yaptığı yanlışlıklar yüzünden cezalandırılamayacağını sağladığını belirtti. Bunun sebebi olarak da bu kişinin sanal adreslerini değiştirip başka bir kimliğe bürünebileceğini söyledi. Bu durumun gerçek dünyada olanla baştan ayağı zıt olduğunu ve bu sebeple, iki farklı dünyayı adeta iki farklı kutup haline getirdiğini vurguladı.

Buterin bütün kripto para birimi kullanıcılarının, işlem ekonomisinin nasıl çalıştığını, her bir kripto para birimi için ayrı ayrı öğrenmeye çalıştığını söyledi.

Cowen Buterin’e blockchain konseptini ve bunun birisine kolaylıkla nasıl anlatılabileceğini sordu. Buterin bu soruya blockchain’i, kendi ürettiği ”dünya bilgisayarı” isimli bir analoji ile kıyaslayarak cevap verdi:

”Fikri aslında temel olarak, bir blockchain’in, bütün olarak, bir bilgisayar olarak işlev görmesi. Bu bilgisayarın bir sabit diski var ve bu sabit isk üzerinde bütün hesaplar yer alıyor. Sabit disk bütün akıllı kontratların kodlarının ne olduğunu depolayıp, bu akıllı kontrat hafızalarının ne olduğunu da barındırıyor.”

Buterin neden blockchain teknolojisinin geleneksel transfer yöntemlerine kıyasla daha fazla tercih edilmesi gerektiği konusuna da değindi. Başarılı geliştirici, blockchain’in büyük çapta kullanım görmesinden sonra, hiçbir endüstrinin başkaları tarafından yapılan yasa dışı aktiviteler veya büyük çaplı hacklenme olayı yüzünden çökmek zorunda kalmayacağına inandığını söyledi.

Buterin buna ek olarak bu tarihten itibaren blockchain teknolojisinin yaygın bir endüstri olması için nelerin yapılması gerektiğini de aktardı. Blockchain kapasitesinin ölçeklenebilirliği konusuna girdi ve çok spesifik bir örnekten bahsetti.

”Ethereum blockchain’inin kapasitesi şu an için saniyede 15 işlem. Eğer bütün Uber işlemlerini bir blockchain üzerine koymayı düşünürseniz, bu saniyede 12 işlem yapar.”

kaynak : https://koinbulteni.com
Jump to: