Author

Topic: Kripto Ekosistemi ve Blockchain Dünyası’nda Kadınların Yeri (Read 90 times)

jr. member
Activity: 126
Merit: 2
Kripto işi bence erkek ve kadın diye ayırmak kutuplaşmanın belirtisi olur. Bu sistem insanlık için yapılmış daha güzel bir gelecek için inşa edilmiş bir sistem. Sonuç olarak bunu bütün insanların ortak başarısı ve kullanıcısı olması şeklinde betimlemek her zaman doğru tercih olacaktır.
sr. member
Activity: 628
Merit: 251
Yanlış anlaşılmak istemiyorum ama bugün teknoloji ya da bilimle ilgili çok fazla kadın görmedim, bilimle ilgilenen çok kadın olsada en azından mühendislik ve teknoloji alanında kadınların pek bir ilgisi olacağını zannetmiyorum. Yani kadınlar makyaj bloggeri olmak için çabalarken erkekler bitcoin ve altcoin madenciliğine merak sarıyor. Bir kız dışarıda gezmek varken neden Binance'de al-sat yapsın bilmiyorum zaten dünyanın neresinde olursanız olun kadınların evi geçindirmek gibi bir derdi yok, kadınların çalışmasının tek amacı erkeğin statüsüne eşit olma isteğinden kaynaklanıyor.
hero member
Activity: 894
Merit: 501


Dünya Bankası’nın 2016 yılında yaptığı bir açıklamaya göre dünya üzerinde 2 milyar insan banka kullanmıyor. Bu rakam pek önemli bir veri gibi görünmese de teknoloji çağını yaşadığımız şu günlerde banka hesabı sahibi olmak, finansal sisteme ve ekonomiye atılmış ilk adım olarak yorumlanıyor. Bu yüzden banka hesapları, 2 milyar insanı ekonomik anlamda konumlandırmamıza yardımcı oluyor.

Dünya Bankası’nın da çözüm üretmeye çalıştığı bu bankasızlık süreci en çok Afrika bölgesinde karşımıza çıkıyor. Daha önceki haberlerimizden de bankasızlık durumlarına en iyi çözümün Blockchain teknolojisi ile getirildiğini biliyoruz. Bu anlamda özel sektörde bazı atılımlar da yaşanıyor. Humaniq ve Ericssan Consumer Labs, Aftika’da akıllı telefon ve dijital para teknolojisini blockchain ile birleştiren önemli örneklerden.

Özel sektör kadar devletlerin de ekonomik gelişmişlikte blockchain teknolojisinin neresinde durduğu önemli. Afrika devletlerinin, Blockchain’e yaklaşımı konusunda ise kadınların katkısı azımsanmayacak düzeyde.

Orta Afrika’da yer alan Ruanda, kurulduğu yıldan bu yana kadınların mecliste temsil edilme oranı en yüksek olan ülke olarak tarihte yer alıyor. Ruanda’nın, Blockchain alanında devlet bazında verdiği destek ise hiç de azımsanacak nitelikte değil.

Malavi (2012 ve 2014 yılları arasında ilk kadın Başkan’ını gördü) ve Liberia da (2006 yılında %80 oranla seçilen kadın başkanı olması dolayısıyla) kadınların yaşadığı ayrımcılığı önleme konusunda büyük adımlar atmış olan ülkeler. Bu ülkelerin Blockchain teknolojisine yaklaşımı, kadınların ekonomiye olumlu katkısı olarak da yorumlanabilir.

Kadınların sesinin daha yüksek çıktığı Amerika ve Avrupa gibi Dünya Bankası’nın merkezi olan ülkelerde de hala aşılacak çok engel olduğunu söyleyebiliriz. Mesela Ocak ayında yapılan kuzey Amerika Bitcoin Konferansı’nda 84 erkeğe karşılık sadece 3 kadın yer aldı. Bunun yanında DateCoin’in, facebook reklamında mayo giyen bir kadının ICO teklifinin kabul edilmesi için “ICO’ma dokunun” sloganıyla ortaya çıktı. Daha da ileri gidersek “Blockchain bros” teriminin yaygınlığı hep erkek egemen bakış açısının demokratikleşmeden uzak cinsiyetçi söylemlerine dönüştüğüne tanıklık etmiş oluruz.

Ancak yine ABD’den gelen bazı çabaların da hakkını vermek zorundayız. Bu ay içerisinde San Francisco’da gerçekleşecek olan, bazı kripto para dünyası liderlerinin, kadınları bu alana çekmeye yönelik etkinlikleri olacağını biliyoruz.

Kripto alanında kadınların yeri konusunda, ilk kripto para yatırımcılardan biri olan Arianna Simpson’ın yorumu; kadınların hep yeterlilikleri ile sorgulandıkları yönünde oldu.

Quote
İçinde yaşadığımız sistemde, kadınlara neredeyse her alanda yetersiz olduklarını hissettirmeye çalışan tüm güçlere rağmen ayakta kalmayı başarmak zor olsa da, kripto para alanına girmek için doktora sahibi olmayı beklememelerini öneriyor.

Dünyamız gerçeğinde Afrika örneğinden yola çıkarsak Blockchain ve kripto eko sistemin finansal anlamda yaşanan eşitsizliğe sunduğu katkıyı bir nebze olsun cinsiyet eşitsizliğine de sunmasını beklemek umarız ki ütopik bir coşku olmaktan öteye gidebilir. Umarız güçler arasındaki bu adaletsizlik kadınların bu pastadan pay almasının önüne geçmez.

Code:
Kaynak: https://coin-turk.com/kripto-eko-sistemi-ve-blockchain-dunyasinda-kadinlarin-yeri
Jump to: