Author

Topic: Kripto Endüstrisine 2021’de Hangi Trendler Hakim Olacak? (Read 108 times)

newbie
Activity: 5
Merit: 0



Dünya için oldukça sancılı bir yıl olan 2020 nihayet geride kaldı. Şimdi önümüzde 2021 yılı var. 2021 yılı için kripto endüstrisine hakim olacak 10 yeni trendi sıraladık.

Sizce 2021'de kripto para piyasalarında bizleri neler bekliyor?



Stablecoin Yılı
Stablecoin’lerin, yükselişi büyük bir hızla sürüyor. Blockchain Capital’in paylaştığı verilere göre, stabilcoinlerin sayısı, 2020 yılında %500 oranında artış gösterdi. Stabilcoinler, en çok kullanılan ödeme araçları arasında yer aldı. Blockchain Capital, stabilcoinlerin toplam değerinin 150 milyar doları aşacağını ön görüyor.

Stabilcoin için oldukça önemli bir gelişme de Facebook tarafından geldi. Facebook’un oldukça ses getiren ve yasal sürece takılan Libra’sı, isim değiştirerek Diem olmuş ve bir stabilcoin olarak piyasaya sürüleceği duyurulmuştu. Diem’in Tether ve USDC kadar popüler olup olamayacağı büyük merak konusu.

NFT’ler Tek Başına Varlık Olabilir
Benzersiz tokenlar, 2020 yılında önemli artış gösterdiler. Özellikle spor ve eğlence dünyasında kendine önemi bir yer bulan NFT’ler, 2021 yılı içerinde daha da büyüyebilirler.

Dünyaca ünlü futbol takımları, sanat eserleri v.b. gibi ürünleri temsil eden NFT’ler, bir alt sektör olmaktan kurtulup önemli bir varlık sınıfı haline gelebilir.

DeFi Yükselmesi Sürecek
DeFİ platformu, 2020 yılında adta patlama yaptı. Yıl içerisinde yönetişim tokenları, oldukça tartışılan bir konu olmaya devam etse de, DeFi protokollerinde kilitlenen birçok token söz konusu.

2020 yılı içerisinde DeFi kullananların sayısı büyük ölçüde arttı ve bu artışın 2021 yılı içerisinde de devam etmesi ekleniyor.

DeFi’nin özgün projeleri, platformun yükselmesine ve kullanıcı çekmesine olanak tanıyor. Uzmanlara göre, kullanıcı kitleleri gelmeyi sürdürdükçe, DeFi’de yer alan sorunlar çözülebilir.

2020 yılı, ülke düzenlemeleri açısından oldukça ilgi çekici bir yıl oldu. Aslında net olarak bir düzenlemeden söz edemesek de, oldukça fazla kısıtlayıcı hamlelere şahit olduğumuzu söyleyebiliriz.

Kripto para sektörü her geçen gün önem kazanmaya devam ederken, hükümetler de bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini daha fazla düşünmeye başlıyorlar. Bu iyi bir durum da olabilir, kötü bir durumda… Yapılan düzenlemeler, baskıların ve yasakların artmasını sağlayabileceği gibi, yapılacak olan mantıklı düzenlemelerle birlikte, kripto paraların daha fazla kişiye ulaşmasının önü açılabilir.

Kripto Firmalarının Halka Arzlarında Artış Olabilir
Coinbase borsası, halka arz için çalışmalara başladı. Coinbase, borsada kendisine yer bulmaya hazırlanıyor. Messari’nin yaptığı analize göre, her şey yolunda gittiği takdirde, Coinbase’in değeri 28 milyar dolarlık bir artış gösterebilir. Ek olarak bu olay sağlıklı biçimde gerçekleşirse, kripto paralar daha fazla kullanım alanı bulabilir.

Ethereum İçin Önemli Bir Yıl
Ethereum, endüstrinin en önemli varlıklarından bir tanesi olma özelliğine sahip. DeFi tokenlarının hemen hemen hepsi, Eth altyapısını kullanıyor ve bu durum platformu daha önemli hale getiriyor.

Ayrıca geçtiğimiz ay Ethereum 2.0 piyasaya sürüldü. Güncelleme şimdilik iyi gidiyor ancak ilerleyen zamanlarda neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Ayrıca topluluk, ETH’nin yükselip yükselmeyeceğini de merakla bekliyor. ETH 2020’nin sonunu önemli yükselişlerle tamamlamış olsa da, ATH seviyesinden hala uzakta yer alıyor.

Dijital Yuan Bekleyişi
Çin, CBDC üretme hususunda çok iyi bir durumda görünüyor. Çin, dijital yuan ile ilgili birçok deneme yaptı bile. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında yapılacak olan kış olimpiyatlarında, CBDC’nin piyasaya sürülmesi bekleniyor.

CBDC konusunda diğer ülkelerin de çalışmaları sürse de, henüz Çin kadar ciddi atılım yapan büyük bir devlet söz konusu değil. Ülkelerin büyük bir kısmı, Çin’in imtihanını izleyip ondan sonra atılım yapacak gibi görünüyor.

Ripple’ı Sancılı Bir Yıl Bekliyor
Ripple’a açılan dava, Ripple’ı büyük sıkıntıya sokmuş gibi görünüyor. Dava açıldığından beri Ripple’ın yerel tokenı olan XRP, %70 oranında değer kaybı yaşadı. XRP, Coinbase de dahil olmak üzere, birçok borsa XRP listelemesini de durdurduklarını açıklamıştı.

SEC davası Ripple’ın 2021 günlerini kabusa çevirebilir. Ön duruşma Şubat ayında gerçekleştirilecek.

PayPal’ın Kripto Sektörüne Etkisi
PayPal’ın kripto paraları destekleyeceğini açıklaması, tüm dünyada büyük bir sükse yaratmıştı. Şirketin açıklamasına göre şirketi, Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin alım satım işlemlerine izin verecek. Şuan sadece ABD’de olan uygulama yakında tüm dünyada geçerli olacak.

PayPal’ın sektöre hizmeti son derece hayati bir niteliğe sahip. Paypal’ın sektöre adımını atması, milyonlarca kullanıcının sektöre tek tıkla adım atabilmesine olanak tanıdı.

Mizuho Securities’in yaptığı araştırmaya göre, ABD’deki Paypal kullanıcılarının %20’lik kısmı, PayPal’ın kritpo hizmetlerini tam olarak kullanmaya başladı. Bunun tüm dünyada geçerli olabileceğini düşündüğümüzde, sektör için önemini açık biçimde görebiliyoruz.

Birçok Tahmin Yanlış Çıkacak
Sektör son derece hızlı olaylara gebe olan ve son derece hareketli bir sektör. Bu nedenle uzmanlar tarafından yapılan tahminlerin de sıklıkla yanlış çıktığını söylememiz çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Ortaya her gün yeni bir şeyler çıkabiliyor.

Buna en güzel örnek DeFi platformudur. 2020 yılına ilk girdiğimiz günlerde, sektöre ilgi duyan insanlar içerisinde dahi, henüz DeFi’nin adını duymayan, duyduysa da ne olduğunu bilmeyen birçok insan vardı.

2021 sektör için neler getirecek, heyecan içerisinde bekliyoruz.

Jump to: