Çeşitli kripto para cüzdanları vardır. Bu cüzdanlar ihtiyaçlara göre birbirinden ayrılmıştır.
Kripto para cüzdanı oluşturacak olan kişi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak cüzdan seçimini yapmalıdır.
Ufak bir hatırlatma: Kripto para, Kripto cüzdanı oluşturduktan sonra alınabilir.
2 tür kripto para cüzdanı vardır:
1-Sıcak Cüzdan
2-Soğuk CüzdanSıcak cüzdan çevrimiçi yani internete bağlı iken soğuk cüzdan çevrimdışıdır. Şimdi size bu iki cüzdan hakkında bilgiler vereceğiz.
SICAK CÜZDAN kendi içinde üçe ayrılır.
İlk önce WEB CÜZDANLARI’nı inceleyelim:Bütün web cüzdanlarının web siteleri mevcuttur ve bu web cüzdanınıza internet tarayıcınızdan kolayca girebilirsiniz.
Kripto paranızı satmak isterseniz veya kripto para almak isterseniz bu web sitelerinin tamamı izin vermese bile bazıları bu işlemlere olanak tanırlar.
Eğer, web cüzdanları güvenilir mi diye kendi kendinize soru soruyorsanız hemen cevaplayalım:
Sms doğrulama, iki farklı kimlik doğrulama ve multi imza yönetimlerini kullanarak cüzdanınızın güvenliği sağlanır. Güvenilir cüzdanlardır.
Güvenlik önlemlerinin alınmasına rağmen yine de sakladığınız para miktarını çok yüksek tutmayın. Çünkü her ne kadar paranızın güvenliği sağlanıyor olsa da şirket hacklenebilir.
Sıradaki cüzdanımız;
MOBİL CÜZDANLARTelefonlara yüklenerek kurulan cüzdanlara Mobil Cüzdanlar denir. Güvenlik özellikleri web cüzdanlarınınki gibidir. Her web cüzdanının olmasa da bazılarının Mobil Cüzdanları vardır.
Tıpkı Web Cüzdanlarının güvenlik özellikleri gibi, bu cüzdanlarda da sms doğrulama, multi imza yöntemi ve kimlik doğrulama gibi güvenlik önlemleri vardır.
Ayrıca QR kodu onaylama güvenliğine de sahiptir.
MASAÜSTÜ CÜZDANLARI, sonuncu cüzdanımızdır.
İhtiyacınız olan cüzdan Masaüstü Cüzdanları ise web sitelerine girip cüzdan yazılımını yüklemelisiniz.
Yükleme işlemini tamamlamanın ardından cüzdanı istediğiniz gibi kontrol edersiniz, cüzdan yalnızca şahsınıza ait olur.
Masaüstü Cüzdanları iki türdür: SPV Müşterisi ve API Cüzdanı.
Bu iki cüzdan arasından genellikle SPV Müşterisi tercih edilir. Çünkü kurulumu kolaydır.
API Cüzdanının pek tercih edilmemesinin nedeni ise blok zincirinin yüklenmesinin istenmesidir. Blok zinciri uzun süre içinde indirilir. Bu uzun süre bir, iki, üç hafta olacağı gibi aylar bile olabilir. Bu kadar uzun sürmesi indirme boyutunun büyük olmasından kaynaklanmaktadır.
SOĞUK CÜZDANLAR da kendi içinde üçe ayrılır.
DONANIM CÜZDANLARI ile başlayalım.
Sadece kripto paraları korumak için oluşturulmuş USB cihazları Donanım Cüzdanları diye adlandırılmıştır. Güvenlik gereği şifreli cihazlardır. Kullanıcılar tarafından en çok tutulan Cüzdanlardır. Çünkü küçük olduğu için yanınızda taşınması kolay olur hem de üst düzey şifrelenmeleri ile güvenlik sorunu teşkil etmez. Ayrıca kolay kullanılır.
KAĞIT CÜZDANLARI ‘na göz atalım.
Adına Kağıt Cüzdanlar denmesinin nedeni, özel anahtarların ve kripto para adreslerinin kağıda yazılmasıdır. Bu özel anahtarlara sizden başkası sahip değildir.
Bütün cüzdanlar arasında en güvenilir olan cüzdan Kağıt Cüzdanlardır.
Son olarak açıklayacağımız cüzdan türü
BEYİN CÜZDANLARI ’dır.
Adından da anlaşılacağı üzere insan hafızası ile önemli bağlantısı vardır. Sistemin verdiği özel anahtarı aklınızda tutmanız gerekir. Rastgele oluşturulmuş rakam ve kelimeleri, bilgisayar, kolay hatırlamanız için 8 ya da daha fazla harfli kelimelere çevirir. Böylelikle kolay hatırlayabileceğiniz bir kelimeyle şifrenizi oluşturabilirsiniz. Kimse sizden habersiz hesabınıza giremez ve kripto paranız gönül rahatlığıyla hesabınızda durur. Bu bakımdan çok güvenli cüzdanlardır. Fakat şifrenizi unuttuğunuzda hesabınıza bir daha erişemeyeceğinizi unutmamanız gerekir. Güvenlik bakımından kafanızda aksi bir düşünce uyandırmasa bile işte tam da bu nedenden dolayı çok riskli bir cüzdandır.
Hackerlerin saldırısına karşı bilgisayarınıza güvenilir virüs programı indirmelisiniz.
Henüz forumda yeniyim. Merit ihtiyacım var. Kaliteli başka içerikler de ekleyeceğim. Umarım Yazımı beğenmişsinizdir.
edit:
Diğer yazılarım
1-
Donanım Cüzdanı (Hardware Wallet) Eğitim2-
Bitcoinler İçin Alınacak Güvenlik Önlemleri