bfmedia'dan kripto para ve blokzincir dünyasında neler olup bittiğini kısaca öğrenebileceğiniz, “Kripto Parada Bir Hafta” ile yeniden karşınızdayız!Her pazar sizler için hazırladığımız bfmedia'nın Kripto Parada Bir Hafta köşesiyle yeniden karşınızdayız. Bu haftaki bültenimizde PayPal'ın kripto ödeme hizmetlerinden Bilira'nın 7,5 milyon dolarlık yatırım almasına, merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerindeki kilitli toplam değer artışından Rusya Merkez Bankası'nın sabit para açıklamasına kadar birçok farklı konuyla karşınızdayız. Dünyanın ve Türkiye’nin kripto para ve blokzincir alanında haftanın öne çıkan haberleri arasında Yeni Malatyaspor'un kripto sponsorundan JPMorgan'ın Bitcoin açıklamasına, eşsiz tokenlerden (Non-fungible tokens, NFT) kripto paraların yükselişine kadar birçok gelişme bulunuyor.
Kriptonun ilk üç atlısı yatırımcısına kazandırdıNisan'ın ilk haftasında kripto para dünyasının çoğu varlığında artış kaydedildi. Kripto para birimi piyasasının en yüksek değere sahip ilk üç kripto parası da artış kaydeden kripto varlıklarından oldu. Hafta içerisinde Bitcoin (BTC) 60 bin dolar sınırına yükselirken, Ether (ETH) 2 bin 145 dolarla tüm zamanların en yüksek fiyat seviyesine yükseldi. Binance kripto para borsasının yerel tokeni Binance Coin (BNB) de 350 dolarlık direnç seviyesini kırdı ve kripto para birimi 354 dolarla tüm zamanların en yüksek fiyat rekorunu kaydetti.
JPMorgan'dan Bitcoin açıklamasıHaftanın dikkat çeken bir diğer gelişmesi ise ünlü yatırım bankası JPMorgan'dan geldi. JPMorgan analistleri tarafından hazırlanan raporda, “Bitcoin’deki oynaklığın geçici normalleşme sinyalleri göstermesi cesaret verici. Bize göre, Bitcoin fiyatlarındaki oynaklığın potansiyel olarak normalleşmesi kurumsal ilginin canlanmasına yardımcı olabilir.” ifadelerine yer verildi. Bitcoin’nin üç aylık gerçekleşen oynaklığı, Şubat'ta yüzde 90'ın üzerine çıktıktan sonra yüzde 86'ya düştü. 6 aylık gerçekleşen volatilite ise yüzde 73 seviyelerinde istikrar kazandı. JPMorgan analistleri, Bitcoin’deki oynaklığın azalması halinde kurumsal yatırımcıların kripto alanına yöneleceğini belirttiler. JPMorgan analistleri, son iki çeyrekte Bitcoin fonlarına 7 milyar dolarlık giriş ve değerli metallere endeksli borsada işlem gören fonlardan 20 milyar dolarlık çıkış olduğuna dikkat çekti ve altın yerine Bitcoin’in tercih edildiğini ifade etti.
PayPal'dan kripto ödeme hizmetiPiyasa değerleriyle lider kripto para birimlerinde yükselişler yaşanırken kripto parayı bir ödeme aracı olarak kullanıma sunan PayPal hafta içerisinde kripto paralara ilişkin yeni bir açıklamada bulundu. PayPal 30 Mart'ta ABD’deki kullanıcılarının kripto para birikimlerini dünya çapındaki çevrim içi mağazalarda harcamalarına izin verdiğini duyurdu. Kullanıcılar bu kararla birlikte artık PayPal dijital cüzdanlarındaki Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash (BCH) ve Litecoin (LTC) varlıklarını itibari para birimine dönüştürebilecek.
BiLira'ya 7,5 milyon liralık yatırımHafta içerisinde sabit para alanında da yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye’nin ilk sabit kripto para birimi girişimi BiLira, yatırım aldığını duyurdu. BiLira, Alameda Research, Future Perfect Ventures, İstanbul Portföy, Borderless Capital gibi yatırım şirketlerinden ve hem Türkiye'deki ve hem de yabancı ülkelerdeki melek yatırımcılardan 7,5 milyon Türk lirası yatırımı aldı.
Rusya'nın sabit para yaklaşımıBir önceki gelişmede değindiğimiz yatırım alan sabit para girişimi gelişmesinin aksine sabit paraya ilişkin olarak Rusya'dan olumsuz bir açıklama yapıldı. Rus Merkez Bankası (CBR) Finansal Teknoloji Dairesi Başkanı Ivan Zimin, bir ödeme aracı olarak özel sabit paralara ilişkin eleştiride bulundu. Kendi dijital rublesini piyasaya sürmeyi planlayan Rusya Merkez Bankası'ndan Ivan Zimin, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada, sabit kripto paraların rublenin Rusya içindeki hakimiyeti için bir sorun olduğunu söyledi. Zimin, sınırların ufukta göründüğünü söyledi. Zimin, "Teminatsız kripto para birimlerinin kullanımını kısıtlamak için ilk adımı çoktan attık ve ödemelerde sabit para kullanımını sınırlayarak büyük olasılıkla ikinci bir adım atacağız." dedi.
Dünyada bir parasal birlikten çıkan ilk CBDC piyasaya sürüldüDaha önce de belirtildiği üzere Rusya dahil birçok ülke merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) üzerine çalışmalarına devam ederken Doğu Karayiip Merkez Bankası CBDC çıkardığını duyurdu. Saint Christopher (St. Kitts) ve Nevis ada devletinde bulunan Doğu Karayip Merkez Bankası (ECCB), 31 Mart'ta merkez bankası dijital para birimi DCash'ı halka açık bir şekilde piyasaya sürdü.
Haber detayı: https://www.bfmedia.io/haberler/kripto-parada-bir-hafta-9803.html?Blockchain teknolojisi ve üzerinde geliştirilen kripto para sektörü ile ilgili güncel haberlerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza abone olabilirsiniz.
- bfmediaio Telegram Group