Author

Topic: Kripto Paralarda Gizli Adres(Stealth Address) Nedir? (Read 52 times)

newbie
Activity: 56
Merit: 0
Gizli Adres Nedir?
Gizli adresler, bir işlemin  çıktısının bir alıcının cüzdan adresi ile kamuya açık bir şekilde  ilişkilendirilmesini önlemek ve bir işlemin gerçek hedef adresini  gizlemek, böylece alıcının kimliğini bir kripto para birimi ağında  saklamak için tasarlanmıştır.

Ana Başlıklar;
Gizli adresler, halka açık blockchain işlemlerini gizlemek için kullanılan bir tekniktir.
Blok  zincirinin temel bir özelliği sahte işlemlerdir; bu, bir IP adresi gibi  kişisel bilgiler bir kripto anahtarıyla ilişkilendirildiğinde, bu  anahtarı kullanan tüm işlemler blok zincirinde izlenebileceği anlamına  gelir.

Gizli adresler, eliptik eğri Diffie-Hellman protokolü kullanılarak oluşturulan özel, tek kullanımlık adreslerdir.

Gizli Bir Adresi Anlamak
Bir blok  zincirindeki standart bir işlem, alıcıya ait bir genel adrese ihtiyaç  duyar. Bu bir hata değil, blockchain’in bir özelliğidir. İşlemler,  dolandırıcılığı ve dijital sahteciliği önlemek için takma addır, ancak  dezavantajı, bir açık anahtarın kişisel bir kimlikle (örneğin bir IP  adresi aracılığıyla) ilişkilendirilmesinden sonra, bu anahtarı kullanan  tüm işlemler blok zinciri boyunca izlenebilir.

Örneğin, hayır kurumu fonları talep etmek istiyorsanız, kripto para  birimi fonlarının gönderilebileceği hedef genel adresinizi sağlamanız  gerekebilir. Ancak bu, hedef adresinizi açığa çıkaracak, bu da yeterli  bilgiye sahip olan tarafların bu adreslere kimliklerini atamalarına ve  daha sonra paranın nerede harcanacağına bakmalarına olanak tanıyacaktır.  Bir hayır kurumunun iyi tarafı tam ve zorunlu şeffaflıktır, ancak  herkes hayır kurumlarına yaptıkları bağışların diğer tüm özel  işlemlerinin izini sürmek için bir kapı olmasını istemez.

Bitcoin işlemlerinde şeffaflık eksikliği, eğer defter, hacker  hırsızlarına bir davet olabilecek büyük miktarda kripto para  bulundurduklarını gösterirse, bireyleri riske atar. Kripto para birimi  ödemelerini kabul eden tüccarlar için de zor bir durumdur. Açık  adresleri sabit ve biliniyorsa, herkes müşterilerinin olası kimliklerini  ve sonraki işlemlerini bilir.

Alıcının kimliğini gizleyen gizli adreslerin 2014 yılında Peter Todd  tarafından önerilmesinin nedeni budur. Gizli adres mekanizması, dinamik  ve yalnızca tek kullanımlık çeşitli genel ve özel anahtarların bir  kombinasyonunu kullanır. Gizli adresler, eliptik eğri Diffie-Hellman  protokolü kullanılarak oluşturulur.
Örneğin, gizli adres destekli bir blok zincirindeki bir kullanıcı  (ona Ken diyelim) beş kripto para birimi belirteci tutuyor. Ken, elinde  tuttuğu sürece jetonlar üzerinde tam kontrole sahiptir. Hepsini Paul’a  göndermek isterse, Ken’in Paul’e beş jeton gönderdiğini ağa duyuran bir  işlem çıktısı üretecektir. Paul şimdi beş jetonun gerçek sahibi oldu.

Ken’in cüzdanı hem Paul’un genel görünüm anahtarını hem de genel  harcama anahtarını kullanacak ve Paul’ün çıktısı için tek seferlik  benzersiz genel anahtarı oluşturan rastgele veri dizileriyle  birleştirecek. Ağdaki diğerleri bir işlemin kaydedildiğini görebilirken,  Ken ve Paul dışında hiç kimse bunun Ken ve Paul arasında  gerçekleştiğinin farkında olmayacaktır.

Paul, kendi cüzdanının özel görünüm anahtarını kullanarak işlemi blok  zincirinde bulabilecek ve cüzdanında geri alabilecek. İşlem için tek  seferlik açık anahtara karşılık gelen tek seferlik özel anahtarı  kullanan Paul, kripto para birimini harcama hakkını elde edecek. Bu  sürecin hiçbir yerinde gönderenin veya alıcının cüzdan adresleri halka  açıklanmaz.

Bu rastgele oluşturulmuş, tek kullanımlık adresler alıcı adına her  işlem için oluşturulduğundan, gizli adresler ek bir gizlilik katmanı  ekler. Gizliliği ve anonimliği ile tanınan Monero, işlemlerinin temeli  olarak gizli adresleri kullanıyor.

Bu ve daha fazlası için: analizkripto.com
Jump to: