Author

Topic: Kriptolar Nobelli Ekonomistin 70’lerdeki “Özel Para” Vizyonuna Ne Kadar Benziyor (Read 187 times)

jr. member
Activity: 322
Merit: 2
Nakatomonun sadece bu makaleden değil de bu minvaldeki bir çok düşünceden ilham alarak bu işlere giriştiğini düşünüyorum. Yarın bir gün başkası çıkar bu bilgi ve düşünce yığınının üzerine ve ona daha güzel bir biçim verir.
member
Activity: 448
Merit: 15
Hiçbirşey sıfırdan olmaz elbette, ilham herzaman mevcut.

Drone teknolojisi de keza ismi drone olmasa da birşeyleri uçurma isteğinden gelmedi mi ? Paranın ilk çıktığı zamandan beri maddesi veyahut şekli değişti ancak amacı herzaman alışverişte kullanmak değil midir ?
legendary
Activity: 1666
Merit: 1030
1980 deki ekonomist kapağını görünce 2018 de herşey değişecek bitcoin tutanlar zengin olacak algısı oluştu ama yüzde 80 rekt olduk Cheesy parayı kıran bir çok kişi.O yüzden öyle takmayın dergiymiş makaleymiş vizyonmuş.
sr. member
Activity: 434
Merit: 250
Bu bir denemeydi . Fakat başarılı olup olmayacağı daha belli değil . ETH çok daha iyi bir deneme . Tutarsa ne ala , tutmazsada denemeye devam .
member
Activity: 532
Merit: 22
bychemist32 bir zamanlar faydalı başlıklar açmışsın ama artık açtığın başlıkların alayı reklam kokkan hareketler. ha bire site reklamları yapıyorsun. tahminim sen eski sen değilsin bu hesabı sattın büyük ihtimalle
member
Activity: 490
Merit: 10
Satoshi Nakamato muhtemelen bu ekonomistin makalesini iyice özümseyip kendi bilişim bilgisiyle birleştirerek malum piyasayı önümüze sunmuştur. Üstteki postlardada bahsetmişler zaten öyle birden bire olan birşey yok hayalin peşinden gitmek gerek.
sr. member
Activity: 532
Merit: 256
Öyle herşey birden olmaz zaten.Birşey yapmak için önce hayal etmek gerekir. Birileride üzerinde düşünüp,  calısması, eyleme geçirmesi gerekir.Adam hayal etmiş devletlerin parasına karşı bir alternatif yani 'özel para' hayal etmiş. Daha sonra birileri kripto para ile ortaya çıkmış. şimdi bizlerde bu hayalin, bu fikrin, dijital teknolojilerin takipcileriyiz..
jr. member
Activity: 406
Merit: 1
Zaten tamamen orijinal fikir üretme dönemlerinden uzağız. Şu anki hemen her fikir daha önce denenmiş düşünülmüş teorik de olsa bir altyapı çalışması yapılmış fikirler. O yüzden benzemesi çok normal.
member
Activity: 588
Merit: 22
F. A. Hayek 70'lerde devletin bastığı paraya rekabet edecek "özel para" fikrini ortaya attı.

Nobel ödüllü F. A. Hayek, 70’lerde Ronald Reagan’ın başkanlığına kadar süren resesyon ve enflasyonun zirve yaptığı dönemde farklı bir öneride bulundu. Hayek hükümetin sebep olduğu enflasyonla ve bununla bağlantılı sorunlarla mücadelede çözümün özel ve kolayca değiştirilemeyen bir para basmak olduğunu kaydetti. Bunu “Paranın Ulussuzlaşması” kitabında yazan Hayek bu yolla hükümetlerin bastığı itibari parayla rekabet edilebileceğini savundu.
BTC icat edilmeden onlarca yıl önce Hayek özel paranın rekabet yaratacağını ve sonuç olarak mantıklı para opsiyonu olarak çeşitli paraların doğacağını düşündü.

Amerikan Ekonomik Araştırmalar Enstitü’sünden William J. Luther son yazısında şu satırları kaleme aldı:

Kripto paralar bir nevi Hayek’in düşünce deneyini pratiğe döktü. Özel olarak basılan kripto paralar, hükümetler tarafından basılan geleneksel paralarla doğrudan rekabete girer. Altın, gümüş ve tuzun aksine Bitcoin, Ether ve Dash gibi kripto paraların belirli bir para dışı kullanım alanı yoktur. Emtia değillerdir ve emtialarla değişimleri mümkün değildir. Tıpkı Hayek’in düşündüğü gibi özel olarak basılan ve değişimleri mümkün olmayan paralardır.

Blockchain tabanlı kripto paralar enflasyon ve “mali sorumluluğun olmaması” problemine çok sayıda, sabit miktarda para basarak çözüm getiriyor. Aslında BTC’de enflasyon planının başarılı olması için neredeyse tüm katılımcıların çarpışması gerekir. Bunun daha önce hiç yaşanmadığı söylenemez. Yaşanan olayda katılımcılar beklendiği üzere ana chain’den ayrılıp hard fork’a gitmişti.

Kaynak: https://coin-turk.com/kriptolar-nobelli-ekonomistin-70lerdeki-ozel-para-vizyonuna-ne-kadar-benziyor
Jump to: