Author

Topic: Kriptoların Başı “Varlık Sınıflandırması” İle Dertte: Nedir Bu Sınıflandırma? (Read 107 times)

hero member
Activity: 2030
Merit: 402
Bitcoin için sınıflandırma gerekiyorsa illa bence kesinlikle emtia sınıflandırmasına daha uygun duruyor. Artık dijital altın diye baya baya tabir edilmeye başlanan Bitcoin en çok bu sınıflandırmaya yakışır.
sr. member
Activity: 2142
Merit: 424
Doğrusunu söylemek gerekirse Bitcoin'i hisse senedi ya da menkul kıymet olarak sınıflandırmak pek doğru olmaz. Bitcoin genel olarak yatırım gibi amaçlarla kullanılmasından ötürü emtia olarak sınıflandırılabilir.
member
Activity: 714
Merit: 82
bildiğim kadarı ile abd de bitcoin ve etheryum emtia olarak kabul ediliyor. xrp tartışmalı. ve diğer tüm coinler tartışmalı.
hero member
Activity: 882
Merit: 524
For Rent
benim BTCi ilk duyduğumdan beri görüşüm ya emtia ya da para olarak değerlendirilmesi yönündedir. para olarak değerlendirmek için arkasına bir ülke veya kurum kuruluş alamayacağı için bu şıkkı zamanla eledim. artık tamamen emtia olması yönünde düşünceye sahibim. bir şey az bulunuyorsa, fiziksel veya dijital buna sahip olunması ona değer katar. bu değer manevi de olabilir maddi de. uzun süreden beri ticarete konu olan BTC tam bir emtiadır.
legendary
Activity: 1572
Merit: 1002
Kriptolar ortaya çıktığından bu yana “emtia mı, hisse senedi mi, nakit mi” gibi sorularla uğraşıyor. Peki, nedir bu varlık sınıflandırmasının önemi?


Kripto para piyasası popüler olmaya başladığından bu yana aslında en çok konuşulan konulardan biri de, kripto para birimlerinin hangi varlık olarak değerlendirileceği konusu… Çünkü düzenleyiciler, kripto para birimleri üzerinde çeşitli düzenlemeler yapabilmek için öncelikle sınıflandırmasını yapmaları gerekiyor.

Nedir Bu Varlık Sınıfları?
Aslında varlık sınıfı dediğimizde; hisse senetleri, tahviller, borsalar, nakit, pazarlanabilir menkul kıymetler, sabit getirili menkul kıymetler ve emtiaların yanı sıra gayrimenkul, sanat eserleri, değerli envanter, damgalar da varlık sınıflarının farklı türleri olarak sayılabilir.

Devletlerin düzenleyici kuruluşları varlıkları bu sınıflandırmalar dahilinde değerlendirir ve hem gerekli düzenlemeleri hem de vergilendirmeleri dahil oldukları varlık sınıfına göre yaparlar. Dolayısıyla kripto para birimlerinin hangi varlık sınıfına dahil olduğunun önem arz etmesi de burada geliyor.

Düzenleyiciler, kripto para birimleri için yeni bir varlık sınıfı mı oluşturulmalı yoksa halihazırdaki varlık sınıflarına kripto paralar dahil edilebilir mi konusunu sıklıkla gündemlerine alıyor. Çünkü artık kripto para birimleri ve özellikle Bitcoin görmezden gelinerek gelip geçmesi beklenen bir varlık olarak görülmüyor.

Bahsi geçen konudaki tartışmaların en çok; hisse senedi, menkul kıymet, ve emtia etrafında döndüğünü görüyoruz:

Kripto para birimleri hisse senedi olabilir mi?

Hisse senedi, “Sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verdikleri kıymetli evraklara verilen isim” olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla aslında belki ICO’lar ve IEO’ların hisse senedi olarak değerlendirilmesi daha doğru olabilir. Çünkü kripto para birimleri kendi başlarına bir hisse senedi özelliği taşımazlar.

Kripto para birimleri menkul kıymet midir?


Menkul kıymet, “Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri, ortaklık veya alacak hakkı sağlayan ve Türkiye’de çıkarılması için Sermaye Piyasası Kurulundan izin alınan kıymetli evraklar” olarak tanımlanıyor. Bu tanıma bakıldığında aslında kripto paraların menkul kıymet olarak değerlendirilmesi de çok uygun görülmüyor. Her ne kadar kritpo paralardan yatırım amacıyla faydalanılsa da bir menkul kıymet gibi işlem görmüyorlar.

Kripto para birimleri emtia mıdır?

Emtia, “Ticarete konu olan altın, gümüş, petrol, doğal gaz, bakır, pamuk, mısır, buğday, şeker, kahve gibi malların tümüne verilen ad” şeklinde tanımlanıyor. Yani aslında Bitcoin’in “dijital altın” olarak değerlendirildiği göz önüne alınırsa bu varlık sınıfları arasında kripto para birimlerine en uygun olanı emtia gibi görünüyor. Bunun yanında emtia fiyatlarını etkileyen faktörler arasında mevsimsel değişiklikler, doğal afetler, ekonomik faaliyetler, politik durumlar, arz-talep gibi unsurlar yer alıyor. Bitcoin’in fiyatı da geçtiğimiz günlerde olduğu gibi politik ve ekonomik gerilimlerden oldukça fazla etkileniyor. Dolayısıyla emtia belki de mevcut varlık sınıfları arasında en uygunu olarak karşımıza çıkıyor.


Okuduğum bir haberin içeriğini buraya yansıtmak istedim, sizlerin bu konuda ki görüşlerini merak ediyorum. Haberin devamında " XRP Emtia Olarak Sınıflandırılırsa Fiyat Nasıl Etkilenir? " sorusu ile devam ediyor ama ripple tarafına pek sıcak bakmadıgım için sizlerin fikrini merak ettiğim kısmı paylaştım.


Kaynak : https://coin-turk.com/kriptolarin-basi-varlik-siniflandirmasi-ile-dertte-nedir-bu-siniflandirma
Jump to: