Bitcoin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlığını artırıyor. Bununla birlikte pekçok kişi sektöre adım atıyor ve tabi bu yeni yatırımcılar birçok soru işaretini de beraberinde getiriyorlar. En popüler sorulardan biri de “Bitcoin caiz midir?”
Zaman zaman Müslümanlar’ın ve din adamlarının büyük bir çoğunluğu Bitcoin’in İslami Finans kurallarına uygun olup olmadığını sorguluyor. Yatırım yapmanın caiz olup olmadığı uzunca bir süredir tartışma konusu. Bu soruya en güncel yanıt ilahiyatçı Hayrettin Karaman’dan geldi. Karaman, Bitcoin’in caiz olmadığını söyledi ve bunu yüksek risk taşıması, aşırı elektrik sarfiyatına sebep olması ve kara para aklamaya açık olması gibi iddialara dayandırdı:
“BU SİSTEME GİRMEK VE KULLANMAK, YÜKSEK RİSK TAŞIDIĞI, ÇOK OYNAK VE KAYGAN SİSTEME SAHİP OLDUĞU, AŞIRI ELEKTRİK İSRAFINA SEBEP OLDUĞU VE HUKUKİ BOŞLUKLAR NEDENİYLE HIRSIZLIK GİBİ SUÇLARA CEZA VERİLEMEMESİ, KARA PARA AKLAMAYA AÇIK OLMASI VE DİJİTAL PARA HESAP SAHİBİ ÖLDÜĞÜNDE VARİSLERE İNTİKAL ETMEMESİ GİBİ SEBEPLERDEN DOLAYI CAİZ DEĞİLDİR.”
Bizler din konusunda derin bilgilere sahip insanlar değiliz. Din ile ilgili bilirkişi olarak konuşamayız fakat Bitcoin ile ilgili Karaman’ın sözlerinde geçen temelde hatalı pek çok ifade olduğunu söyleyebiliriz. En başta hukuki boşluklar sebebiyle hırsızlık gibi suçlara ceza verilmediği bilgisi yanlış. Zaman zaman sitemiz üzerinden de bu suça ve cezalandırılmasına dair haberler paylaşıyoruz.
Bitcoin evet kara para aklama suçunda kullanılan bir varlık. Evet ama bu kağıt paralarla da yapılabilir. İnsanlar Bitcoin’in suç unsuru olarak kullandığını düşünüyor. Böyle yaygın bir inanış var fakat sitemizde daha önce yayınladığımız bir araştırmaya göre, düşünülenin aksine çoğu kişi kripto paraları standart alışverişlerde yiyecek ve kıyafet satın almak için kullanıyor.
Gelelim “dijital para hesap sahibi öldüğünde varislere intikal etmiyor” ifadesine. Yanlış bir bilgi yine sitemizde bununla ilgili bir habere yer vermiştik. İsterseniz Bitcoin cüzdanınızın şifresini yakınlarınızla paylaşarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Ayrıca kripto para platformları da, ölüm durumunda hesap sahibinin hesabında yer alan kripto paraları varislerine verebiliyorlar.
Elektirik israfı konusunda da yapılan bir araştırma Bitcoin üretiminde kullanılan enerjinin yüzde 70’inden fazlasının yenilenebilir enerji ile karşılandığını ortaya koydu.
Bizlere zaman zaman sizler tarafından bu soru yönetiliyor. Elimizden geldiği kadarıyla, açıklamaya çalışıyoruz. Haber de belirttiğimiz gibi din konusunda derin bilgi sahibi insanlar değiliz ama Bitcoin ile ilgili ifadelerle ilgili sektörde gördüklerimizden yola çıkarak bilgi verebiliriz. Bitcoin caiz midir sorusuna evet ya da hayır cevabını vermemiz doğru olmayabilir ama Karaman’ın sözlerinin tartışmaya açık olduğunu söyleyebiliriz.
Kaynak
https://www.koinfinans.com/ilahiyatci-hayrettin-karamanin-sozleri-gundemde-bitcoin-caiz-midir/