Author

Topic: LTC ve Mtgox Hakkında (Read 2938 times)

member
Activity: 72
Merit: 10
September 19, 2013, 04:18:11 AM
#12
BTC = USD ise EUR = ?

Euro, dolara karsi siyasi ve ekonomik bir rakip. Bu sekilde bakiyorsak, Litecoin'den ziyade Freicoin gibi gercekten ekonomik duzlemde bir fark yaratan rakipleri incelemekte yarar var.

Bunu demisken Litecoin'in yatirim olarak karli olmayacagini iddia etmedigimi vurgulamak isterim. Sadece, felsefi anlamda fuzuli bir teknolojik gelisme olarak goruyorum.

Madencilik getirisi olarak hangisinin daha karli oldugunu buradan izleyebilirsiniz: http://dustcoin.com/

Belki doğru araştırmadım bilemiyorum özellikle BTC madenciliğinin sizler tarafından ciddi yatırım gerektirdiğini söylediğini şu günlerde LTD madenciliği ne durumdadır, nasıl yapılır konusunda bilgi verirseniz sevinirim.

Zaman ve bilgi yatirimi olarak BTC cok daha kolay, zira ya tek basina calisan bi alet alip network'e takiyorsunuz, ya da USB uzerinden bilgisayariniza. Diger yandan, yukaridaki grafige bakarsaniz LTC'in getirisi cok daha yuksek. Hangi ekran kartlarinin daha verimli oldugunu suradan inceleyebilirsiniz: http://litecoin.info/Mining_Hardware_Comparison

MtGox'a gelince, kendilerini su anki bataktan kurtarabilecekler mi, once onu bir gorelim derim. Smiley
aly
full member
Activity: 312
Merit: 103
Beşiktaş.
September 19, 2013, 02:11:25 AM
#11
bana kalırsa bitcoin artık ciddi anlamda kabul edilmiş ve kendi pazarını hatta kendi ekonomisini oluşturmak üzere, belki de oluşturdu.
Bu noktada kullanım ve bilinirlik açısından BTC = USD ise EUR = ?

Diğer birimler arasında ki yarışın da bu yüzden olduğunu düşünüyorum, ikinci aranıyor ve büyük ihtimal ile LTC olacak. Yaptığım araştırmalar ve okuduğum yorumlardan kendime göre çıkardığım sonuç bu yönde. Her ne kadar henüz sizler kadar mevzuya hakim olmasam da söylediğim gibi tahminim bu. Ayrıca, şuan LTC de madencilik durumu ne aşamada ? Bunu uygulayanlar aramızda mutlak vardır diye düşünüyorum, nasıl yapıldığı hususunda bilgi verip aydınlatırlarsa faydalı olur, lakin olayın ticaret ve arbitraj tarafındayım ben, okuduklarımda bu yönde. LTC madenciliği nasıl yapılır bilmiyorum, daha doğru BTC madenciliği nasıl yapılır onu da bilmiyorum (:

Belki doğru araştırmadım bilemiyorum özellikle BTC madenciliğinin sizler tarafından ciddi yatırım gerektirdiğini söylediğini şu günlerde LTD madenciliği ne durumdadır, nasıl yapılır konusunda bilgi verirseniz sevinirim.

Ayrıca, mtgox 'un Litecoin konusuna gelince 5 Ağustos 'ta yapılan açıklamada LTC 'nin mtgox 'a ekleneceği duyurulmuş ve gecikme için özür dilenmiş. Bence LTC mutlak suretle mtgox ta işlem görmeye başlayacak ve esas değer patlaması o zaman yaşanacaktır.

https://www.mtgox.com/press_release_20130805.html
member
Activity: 72
Merit: 10
September 17, 2013, 07:42:25 AM
#10
1. (Bence en önemlisi) Anonimliği artırması ,
Biliyorsunuz ki blockchain de bütün transactionlar var. Para transferleri takip edilebilir , fakat bir exchange sitesine gidip bitcoininizi başka bir altcoine çevirip ordan da başka bir yere transfer ederek paranızın(coininizin) izini takip etmek çok daha zorlastırabilirsiniz.

2.  Farklı algoritmaların varolması güvenliğin en azından yedeklenmesine sebep olur: Var olan devlet para birimlerinde güven aslında ülkenin itibarın bağlı. Kripto para birimlerinin en büyük
güven mekanizması ise kripto ya da kendi içinde iç güvenliğine dayalı , herhangi bir durumda güvenlik açığının bulunmasını paranızı çöp haline getirir. Nitekim 2011 yazında olan da bu (imiş).
Scrypt ve diğer algoritmaların olması veya ileride daha kompleks algoritmaların olması kripto para birimlerinin geleceği adına önemli.

3. Diğer altcoinler kriptonun tabana yayılmasının sağlıyor şöyle ki;
Kripto para birimlerine merak eden ve yeni öğrenen birisi madencilik işine girmek istese , bakacak ki elindeki ekran kartıyla madencilik yapması çok zor , ama scrypt türü madencilik işi için hala geç kalmış sayılmaz elindeki ekran kartıyla litecoin ya da daha karlı olan yeni çıkan coinlerin madenciliğini yapabilir.

İyi argümanlar, evet. Özellikle bitcoini altcoinle anonimize etme olayı iyi fikirmiş.

Takibi zorlaştırmak amaçlı kullanılması iyi bir fikir, lakin sıfır bilgi ya da blind-signature bazlı bir protokolle bu sorunu çözmek daha verimli diye düşünüyorum (örn. CoinJoin, ZeroCoin). Altcoin önerisinde bilgiyi farklı kişiler arasında paylaştırarak gizlemeye çalışıyoruz; Bitcoin üzerinde çalışan bir protokolle ise bilgiyi tamamen ortadan kaldırıyoruz. Diğer yandan bu tarz bir protokol trafik analizine karşı daha az korunaklı olabilir, ondan emin değilim. Her durumda 1. faktör sanıldığı kadar önemli değil derim.

SHA-256'ya gelince, önemli bir noktaya parmak basmışsınız. Bir yedek plan olması ve altcoin'lerin varlığı önemli. Ama her yedek plan için bir ayrı para birimi icat etmek yerine, bunu bir münendislik sorunu olarak ele almakta fayda var diye düşünüyorum. Örneğin ECDSA şu anda en büyük problemimiz gibi görünüyor, fakat Litecoin Bitcoin'le bu özelliği paylaşmakta. Bu durumda her farklı eliptik eğri için ayrı bir para birimimizin olması pratik gelmiyor. Ya eliptik eğri dışındaki imza algoritmaları? SHA2 ve RIPEMD'nin alternatifleri de cabası. Kaldı ki güvenlik için tek düşünülecek unsurlar bunlar değil. Tüm bunlar yerine, yedekleri Bitcoin protokolü üzerinden yaratmanın bir yolunu bulmak çok daha verimli olur. Elbette bu tarz bir çalışmanın henüz adı bile geçmiyor, o yüzden kısa vadeli olarak altcoin'leri desteklemenin faydası var.

Üçüncü faktör bir madencinin perspektifinden yazılmış kanımca. Madencilik bir para birimi olarak Bitcoin için, özellikle kullanıcı olarak, teknik altyapının göz önünde olmasına hiç gerek olmayan bir parçası. Dediğiniz gibi madencilik yüzünden bu para birimlerine ilginin arttığı aşikar, fakat gündelik hayata yayılmaları için çok büyük ölçüde destek sağladıkları kanaatinde değilim. Asıl amaç, bu parayı daha iyi bir para olduğu için kullanmak isteyen insanlara ulaşmak olmalı ki, ne farkı olduğu belirgin olmayan birçok para biriminin ortada olması bunu negatif yönde etkileyecektir.

Her ne kadar yola çıkarken decentralised crypto coin amacı olsa da , artık ASIC almak her kişinin değil üreten ya da borsalarda varolan şirketlerin işi haline geliyor ki , bu da uzun vadede -en iyi ihtimalle- 5-10 üretici firma ve birkaç mining şirketi ( o şirketler de kalırsa) nın networkun %80 'ine( ve/veya daha fazlasına) hakim olması anlamına geliyor.

İnsanlar pool'lara falan karşı çıkıyodu zamanında:

https://bitcointalksearch.org/topic/attn-bitcoin-security-nearly-breached-26630

Açıkçası bu olay mining pool'lar popüler olmadan ve Satoshi hala ortalıktayken de tartışılıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam, pool'ların problem olacağı düşünülmeden, ASIC şirketlerinin domine ettiği piyasa üzerinden konuşuluyordu. Hatta en önemli problem olarak madencilik değil, node'ların çok büyümesi sebebiyle tüm işlemlerin merkezi datacenter'lar üzerinden yapılmak zorunda kalınması görülüyordu. ASIC sanılandan çok daha önce geldi, fakat node'ların büyümesi hala kaçınılmaz bir sorun olarak mevcut. Dolayısıyla merkezileşmeyi madencilikten daha geniş bir perspektifte ele almak gerek diye düşünüyorum. Her durumda, belirli bir ölçüde merkezileşmenin kaçınılmaz olduğu aşikar ve hiçbir altcoin'in bu soruna bağışıklığı yok.

Kanaatim, piyasaya girmek konusunda bir bariyer olmadığı sürece, tüm mining ve işlem merkezlerinin bir avuç şirket tarafından işletilmesinde bir sorun olmadığı. Birlikte izleyegeldiğimiz şu ki, kullanıcılar olarak birleşip güçlü iştiraklerde bulunabiliyoruz. Bu sebepten, merkezileşmenin benim kişisel olarak sandığımdan çok daha hızlı kapıya dayanmasına rağmen, kaygılarım eskisine nazaran daha az.

Özetle, Bitcoin'i, rekabet içindeki bu tarz paralar (kriptografik para?) içinden biri olarak değil, daha çok temel Internet protokolleri gibi ele almak gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar rekabetten yana olsak da, rekabet kavramını markalar arası rekabetle özdeşleştirerek ele almamız yanlış olur.
full member
Activity: 167
Merit: 100
September 16, 2013, 02:58:12 PM
#9

hemen ata sporumuz, polemiğe giriyim  Wink

İşin aslı , Bitcoin'i de ayakta tutan minerlar. Eğer ASIC cihazlar piyasaya çıkmasaydı , bitcoinin hem fiyatı bu kadar yükselemeyecekti , hem de bu kadar popüler olmayacaktı. ASIC cihazlarına yatırılan para az değil. BFL , Avalon ve ASICMINER dan alınan ya da alınmaya çalışılan cihazlar için ödenen miktar gerçekten bitcoin ekonomisini canlı tutan -bence-  en önemli etken. ASIC cihazı üretmek için yarışa girildiğinde bitcoin market cap'i 120 m $ civarında iken [...]

Bence abartıyosun mining'in önemini. Bitcoin'in dolar karşısındaki değerinin ciddi bir kısmı geleceğin para birimi olucağı inancı. Bu inancı doğrulayan etkenlerden biri de bugünden kullanabiliyo olmam. Hong Kong'dan fotoğraf makinesi ısmarlıyorum, ne satan adam, ne ben bankayla muhattap olmuyoruz.

Veya amerika'da adam harabe ev alıp tadilat yapmak için para topliycak, bitfunder'da toplayıp banka kredisi falan uğraşmadan iş yapabiliyo. Ne biliyim VPN alıyorum, bitfetch'e torrent indirtiyorum hepsini bitcoinle ödüyorum. bitmit var, gyft var, var oğlu var. Bi de silk road olayı var tabi. Bu da ciddi bi katkı bitcoine. Topluma ne kadar katkıdır o tartışılır da.

Bütün bunlar bitcoin'i geleceğin parası olmak için ciddi bir olasılık yapıyo.

Bence, tam tersi mining olayına bu kadar yoğunlaşmak zararlı bitcoin ekonomisine. Ekonomi sözünden aynı şeyi anlamıyoruz tahminen. Bence bitcoin'in dolar karşısındaki değerinin artması, sonunda illa dolara dönüp alışveriş yapmam gerekiyosa bitcoin ekonomisi açısından bir şey ifade etmiyo. Bence ekonomi açısından önemli olan bitcoin'i bitcoin olarak kullanıp kullanamadığım.

O yüzden LTC'yi borsa muhabbetinde görünce acaba mı dedim hakkaten.

1. (Bence en önemlisi) Anonimliği artırması ,
Biliyorsunuz ki blockchain de bütün transactionlar var. Para transferleri takip edilebilir , fakat bir exchange sitesine gidip bitcoininizi başka bir altcoine çevirip ordan da başka bir yere transfer ederek paranızın(coininizin) izini takip etmek çok daha zorlastırabilirsiniz.

2.  Farklı algoritmaların varolması güvenliğin en azından yedeklenmesine sebep olur: Var olan devlet para birimlerinde güven aslında ülkenin itibarın bağlı. Kripto para birimlerinin en büyük
güven mekanizması ise kripto ya da kendi içinde iç güvenliğine dayalı , herhangi bir durumda güvenlik açığının bulunmasını paranızı çöp haline getirir. Nitekim 2011 yazında olan da bu (imiş).
Scrypt ve diğer algoritmaların olması veya ileride daha kompleks algoritmaların olması kripto para birimlerinin geleceği adına önemli.

3. Diğer altcoinler kriptonun tabana yayılmasının sağlıyor şöyle ki;
Kripto para birimlerine merak eden ve yeni öğrenen birisi madencilik işine girmek istese , bakacak ki elindeki ekran kartıyla madencilik yapması çok zor , ama scrypt türü madencilik işi için hala geç kalmış sayılmaz elindeki ekran kartıyla litecoin ya da daha karlı olan yeni çıkan coinlerin madenciliğini yapabilir.

İyi argümanlar, evet. Özellikle bitcoini altcoinle anonimize etme olayı iyi fikirmiş.


Artı , bitcoin (madenciliği) giderek centralised ( merkezi )  hale geliyor. Her ne kadar yola çıkarken decentralised crypto coin amacı olsa da , artık ASIC almak her kişinin değil üreten ya da borsalarda varolan şirketlerin işi haline geliyor ki , bu da uzun vadede -en iyi ihtimalle- 5-10 üretici firma ve birkaç mining şirketi ( o şirketler de kalırsa) nın networkun %80 'ine( ve/veya daha fazlasına) hakim olması anlamına geliyor.


Okumuştum bi yerde bunu. Ama saçma bence. Bu argüman başından beri vardı çünkü. İnsanlar pool'lara falan karşı çıkıyodu zamanında:

https://bitcointalksearch.org/topic/attn-bitcoin-security-nearly-breached-26630

Osmanlı'da da matbaa'ya karşı çıkarlarmış zate Smiley

iki sebeple saçma bence. Bir, herhangi bi bitcoin miner %51'e ulaşmamaya dikkat göstericektir. Zira %51'e ulaşan olursa, double spend yapmasa bile bitcoin fiyatını çökertir, ki en çok zararı kendine verir.

İkinci sebep de zaten 4-5 firma olduğunda, ve bunların bir yığın hissedarı olduğunda, kimse %51'e yakın diilse, 4-5 pool'un mining'i domine etmesinden farklı bir durum olmiycak sonuçta.

Nedir yani panik anlamıyorum.

sr. member
Activity: 412
Merit: 251
September 16, 2013, 09:26:46 AM
#8
Çünkü LTC'yi ayakta tutan minerlar ve PR. Ciddi bir LTC ekonomisi yok şu an. Olması için de bir sebep yok bence, enerjiyi BTC'yi büyütmeye harcamak, random her çeşit alt coin'e yaymaktan daha mantıklı geliyo forumdaki çoğu insana.

İşin aslı , Bitcoin'i de ayakta tutan minerlar. Eğer ASIC cihazlar piyasaya çıkmasaydı , bitcoinin hem fiyatı bu kadar yükselemeyecekti , hem de bu kadar popüler olmayacaktı. ASIC cihazlarına yatırılan para az değil. BFL , Avalon ve ASICMINER dan alınan ya da alınmaya çalışılan cihazlar için ödenen miktar gerçekten bitcoin ekonomisini canlı tutan -bence-  en önemli etken. ASIC cihazı üretmek için yarışa girildiğinde bitcoin market cap'i 120 m $ civarında iken şimdi litecoin market cap'i 50-60 m $ arasında geziniyor ki bu da litecoinin ekonomisini gösterme adına önemli.

Diğer altcoin lerin varlığı aslında bitcoinin tahtını sağlamlaştırıyor , hem de crypto paraların daha fazla tabana yayılmasını sağlıyor.

Çok kısa diğer altcoinlerin bitcoine(ayrıca bütün kripto para birimlerine) katkısı ;
1. (Bence en önemlisi) Anonimliği artırması ,
Biliyorsunuz ki blockchain de bütün transactionlar var. Para transferleri takip edilebilir , fakat bir exchange sitesine gidip bitcoininizi başka bir altcoine çevirip ordan da başka bir yere transfer ederek paranızın(coininizin) izini takip etmek çok daha zorlastırabilirsiniz.

2.  Farklı algoritmaların varolması güvenliğin en azından yedeklenmesine sebep olur: Var olan devlet para birimlerinde güven aslında ülkenin itibarın bağlı. Kripto para birimlerinin en büyük
güven mekanizması ise kripto ya da kendi içinde iç güvenliğine dayalı , herhangi bir durumda güvenlik açığının bulunmasını paranızı çöp haline getirir. Nitekim 2011 yazında olan da bu (imiş).
Scrypt ve diğer algoritmaların olması veya ileride daha kompleks algoritmaların olması kripto para birimlerinin geleceği adına önemli.

3. Diğer altcoinler kriptonun tabana yayılmasının sağlıyor şöyle ki;
Kripto para birimlerine merak eden ve yeni öğrenen birisi madencilik işine girmek istese , bakacak ki elindeki ekran kartıyla madencilik yapması çok zor , ama scrypt türü madencilik işi için hala geç kalmış sayılmaz elindeki ekran kartıyla litecoin ya da daha karlı olan yeni çıkan coinlerin madenciliğini yapabilir.

Artı , bitcoin (madenciliği) giderek centralised ( merkezi )  hale geliyor. Her ne kadar yola çıkarken decentralised crypto coin amacı olsa da , artık ASIC almak her kişinin değil üreten ya da borsalarda varolan şirketlerin işi haline geliyor ki , bu da uzun vadede -en iyi ihtimalle- 5-10 üretici firma ve birkaç mining şirketi ( o şirketler de kalırsa) nın networkun %80 'ine( ve/veya daha fazlasına) hakim olması anlamına geliyor.




Öte yandan bitfunder ve btct, LTC kabul etmeye başlamış gibi duruyo ki bu ciddi bi olay. Yani tümüyle LTC üstünden BTC'ye geçmeden bitfunder'dan hisse senedi alabiliyorum. Ama mesela neredeyse hiç bir LTC firması yok yatırım yapabildiğim. Hepsi ya BTC'ye yatırım yapıyo, ya ticarete, gayrimenkule vs. bu da LTC ekonomisiyle ilgili bir veri sonuçta



Burada ufak bir düzeltme yapayım ,
btct.co sitesinin kurucusu ve operatörü ,burnside , ilk olarak litecoin borsası açtı ki o da litecoinglobal.com dur ( yaklaşık bir yıl önce) . Yani ilk açılan site litecoin borsası litecoinglobal , hatta üyelerin btct.co da yeni çıkacak senetleri oylaması hala litecoinglobal da yapılmaktadır. Ayrıca , yine geçen sene litecoinglobal'den kısa bir süre önce vircurex exchange sitesinin sahipleri tarafından çoklu kripto paraların borsası olarak açılan cryptostocks.com var ki o da litecoin ve hatta devcoin borsasını barındırmaktadır . Fakat , popularitesi düşüktür.

Daha ekleyeceğim şeyler olabilirdi ama borsalar konusunu açmışsınız , ben çok üşenmiştim uzun zamandır artık oraya yazarım Smiley
full member
Activity: 167
Merit: 100
September 15, 2013, 01:44:26 PM
#7
mtgox'un ltc olayına girmesi şaşırtır beni açıkçası. Bi yığın sorunları var zaten şu sıra.

LTC'yi şu anda olduğu fiyattan almak da bana riskli gibi geliyor. Mine ediceksen, olabilir.

Çünkü LTC'yi ayakta tutan minerlar ve PR. Ciddi bir LTC ekonomisi yok şu an. Olması için de bir sebep yok bence, enerjiyi BTC'yi büyütmeye harcamak, random her çeşit alt coin'e yaymaktan daha mantıklı geliyo forumdaki çoğu insana.

Öte yandan bitfunder ve btct, LTC kabul etmeye başlamış gibi duruyo ki bu ciddi bi olay. Yani tümüyle LTC üstünden BTC'ye geçmeden bitfunder'dan hisse senedi alabiliyorum. Ama mesela neredeyse hiç bir LTC firması yok yatırım yapabildiğim. Hepsi ya BTC'ye yatırım yapıyo, ya ticarete, gayrimenkule vs. bu da LTC ekonomisiyle ilgili bir veri sonuçta.

Forumda direk yatırım tavsiyesi sormak da kumar bu arada. İnsanların tavsiyelerini iyi okursan daha çok kendi pozisyonları için avantajlı şeyleri tavsiye ettiklerini farkedebilirsin.
EFS
staff
Activity: 3696
Merit: 2065
Crypto Swap Exchange
September 09, 2013, 04:56:39 PM
#6
Bazı ülkelerde resmi para birimi olarak kabul edilmeye başladı, onuda düşünebilirsiniz.
Hangi ülkeler bunlar?
Yatırım amaçlı litecoins almaya niyetim var ondan dolayı araştırma yapıyorum.

Litecoin değil, Bitcoin ABD ve Almanya'da resmen para birimi olarak tanınıyor artık.
member
Activity: 73
Merit: 10
September 09, 2013, 12:05:46 PM
#5
Bazı ülkelerde resmi para birimi olarak kabul edilmeye başladı, onuda düşünebilirsiniz.
Hangi ülkeler bunlar?
Yatırım amaçlı litecoins almaya niyetim var ondan dolayı araştırma yapıyorum.
legendary
Activity: 1638
Merit: 1328
Stultorum infinitus est numerus
August 27, 2013, 11:47:31 AM
#4
Bazı ülkelerde resmi para birimi olarak kabul edilmeye başladı, onuda düşünebilirsiniz.
hero member
Activity: 756
Merit: 500
August 27, 2013, 09:48:09 AM
#3
Ama BTC yavas yavas avrupada yaylıyor bakınız almanya bence bitcoin degeri gitgide yükselicek
legendary
Activity: 1638
Merit: 1328
Stultorum infinitus est numerus
August 27, 2013, 07:58:51 AM
#2
LTC bir süre sonra inanılmaz derecede yükselecek, BTC kadar diff görmesine fazla kalmadı.
full member
Activity: 301
Merit: 100
August 27, 2013, 06:27:47 AM
#1
Arkadaşlar Temmuz ayının başında LTC mtgoxda işlem görmeye başlıcaktı. Ancak Ağustos bitti hala bir gelişme yok. Bu konuda yeni bir haber veya gelişme varmı? Sizce LTC Mtgox da ne zaman işlem görmeye başlar? Ayrıca Mtgoxda işlem görmeye başlarsa şuan 2-3$ larda seyreden LTC ne kadar yükselir?
Jump to: