'Kentçizer' Tarık Tolunay'ın iki buçuk milyar piksellik Fractal İstanbul Pandemi eseri 36 bin dolara satıldı. Sanatçı, "Mağara duvarı ile başladık matbaalarla devam ettik. Mecralar değişir. NFT yeni mecramızdır.” dedi.Kendisini "Kentçizer" olarak ifade eden Tarık Tolunay'ın 2,5 milyar piksellik Fractal İstanbul Pandemi projesini kriptoya dönüştürdü. Sanatçı eserinde Eminönü, Galata Köprüsü ve Karaköy’e odaklandı. 2017’de Tarihi İstanbul yarımadasını haritalayan ve 2019’da da Haydarpaşa Panorama eserini tamamlayan Tolunay’ın İstanbul’u kayıt altına aldığı Fractal İstanbul’un üçüncü etabı olan eseri eşsiz token
(Non-fungible token, NFT) olarak sunuldu.
Tolunay, 15 Mart’ta Twitter üzerinden yapmış olduğu paylaşımda, temel amacın insanlar arası iletişim olduğunu ve bunu bugüne kadar farklı yöntemlerle icra ettiklerini belirterek
“Mağara duvarı ile başladık matbaalarla devam ettik. Mecralar değişir. İletişim biçimi değişir. Ama fikri olan birinin diğer insanlara ulaştırma çabası bitmez. NFT yeni mecramızdır.” dedi.
Son dönemde Banksy ve Beeple gibi sanatçıların da doğrudan veya dolaylı olarak adının içerisinde geçtiği, kripto sanat olarak ifade edilen, NFT’ye dönüştürülerek eşsiz bir dijital parça haline getirilen kripto eserler gündemde kendine yer buldu. Tolunay da NFT eser üreten sanatçılar arasında yerini aldı. Tarık Tolunay aynı zamanda eserinin tek kopyasının 36 bin dolara alıcı bulmasıyla da dikkat çekti.
Bigumigu’dan Oğuz Gazan’a son eserine ilişkin demeç veren Tolunay, NFT pazaryeri olan Foundation platformu üzerinden Fractal Istanbul Pandemi’nin tek kopyasını dijital olarak açık artırmaya çıkardı. Fractal İstanbul Pandemi’nin Foundation’da yer alan tek kopyası @mondair hesabına sahip İranlı NFT koleksiyonerine 20 ETH’ye (yaklaşık 36 bin dolara) satıldı.
NFT’ye giriş hikayesine ilişkin açıklamalarda bulunan Tolunay, şu ifadeleri kullandı:
“İlerleyen yaşıma rağmen gardımı düşürmüyorum. Yenilikleri takip etme konusunda kendimi zorluyorum. Blockchain dünyasını uzaktan takip etmekte idim zaten. Ve bu teknolojinin sadece paradan ibaret olmayacağını biliyordum. Görsel sanatlar ilginç bir şekilde müzik ve sinemadan çok daha atak davranarak öncü bir şekilde konumlandı bu dünyada. Bizim de zaten yıllardır coğrafyamızdan taşarak dünyaya açılma hayallerimiz malum. Bunun doğru bir mecra olduğunu anlamamla beraber araştırmalarımı hızlandırdım.”
Haber detayı: https://www.bfmedia.io/haberler/magara-duvarindan-nft-ye-41085853.html? - bfmediaio Telegram Group