Author

Topic: Madencilik İçin Elektrik Altyapısı (Detaylı Resimli Anlatım) (Read 1034 times)

jr. member
Activity: 154
Merit: 1
Quote
Nötr için değişiklik yapmadım ve gerek yokmuş. Bu şekidle sorunsuz çalışırmış. Enerjisa çalışanından bu şekilde bilgi aldım.

EnerjiSA nasıl bir kafada bilemem ama Nötr sistemin can damarı dır
En önem verilecek kısım nötr dür
Nedenine gelecek olursak 3F 1N şeklinde bakalacak olursak sısteme, kablolamada ısınan daima nötr dür eger nötr kablosu yeteri kalınlıkta değilse veya birleştirme yerleri iyi bağlanmamış ise sistemde aksaklıklar yapabilir kablo koruması eriyebilir hatta yanabilirde bu yüzden kullanılacak kablonun kalın olması gerekır
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Nötr için değişiklik yapmadım ve gerek yokmuş. Bu şekidle sorunsuz çalışırmış. Enerjisa çalışanından bu şekilde bilgi aldım.

Geçtiğimiz günlerde inşaatı yeni bitmiş bir binanın ana tesisatını inceledim. 3x16 + 10 kablo vardı.
Bu demek oluyor ki 3 tane 16mm kalınlığında faz ve bir tane 10mm kalınlığında nötr var.
Yani nötr daha kalın olması gerekseydi niye 10mm yapsınlar ki ? Üstelik bu kablo binanın ana tesisatı.
Bu kablo ile 20 hane beslemişler.
member
Activity: 264
Merit: 12
tamda kara kara düşünürken iyi geldi bu makale

ortalama 10-11kw elektirik tüketimim var fakat notr kablosu ile ilgili birşey yapmadım saatten dükkana kablo çekmek imkansız gibi duruyor  kırma dökme işi çıkma ihtimali var cihazları çoğalttıysanız herhangi bir uygulama yaptınızmı notr için
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation

ASIC veya GPU farketmez aynı sistemi uygulayabilirsiniz.
member
Activity: 102
Merit: 10
baştan sona okudum ve aynısını yapmaya karar verdim.

Yalnız ben gpu mining yapıyorum ekran kartları ile senin uyguladığın adımların aynısını kullansam uygun olur mu ?

birde

https://ip.bitcointalk.org/?u=https%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FjQQz5g.jpg&t=587&c=SFkiOuUEE-Q7yA

bu çoklayıcının tam adı nedir internette bulamadım tek tek mağazalara gitme şansım yok vaktimde bol internetten en iyisini tek tek toplayıp eve sipariş etmek istiyorum.
member
Activity: 78
Merit: 10
bastan sona okudum, hem gozum korktu hem de ilgi cekti, tesekkurler.
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Güvenlik işi büyük sorun. Bizim burda sanayi bölgesi gece hırsız dolu. O yüzden güvenliği olan yerden kiralama yaptım. Tesisat konusunda gelince de kabloları yenileyip 16 lık kablo kullanın derim. Ben şuanda en büyük kablo çaıpm 6 mm. Ama gerekirse kablo çapını arttıracağım.
full member
Activity: 231
Merit: 101
ev için  5k kW sınır ve sözleşmeyi aşarsak ceza ilgimi cekti. Ben 4x1080ti 4x1070 2x1080 1x1060 lı 2 li bir rig kullanıyorum bunun harici malum ev aletleri ilave 3 tv 2 bilgisayar ve 24k lık inverter klima var. 1000-1200 elektirik geliyor ayda bu acaba normal mi yoksa ben sınırıaştıgım için extra mı ceza veriyorum. gelen faturada herhangi ceza veya sınır ile ilgili bir detay görmedim
 
newbie
Activity: 23
Merit: 18
Emeğinize sağlık, süper bir anlatım olmuş, oldukça faydalı bilgiler edindim.

Tek sorun yarın bir gün kapasite artırımı yapacağınızda ne olacak? Altyapı buna müsaade etmez ise ikinci bir yer mi kiralamak gerekecek? Yoksa sanayide bir yer mi bulmak gerekecek? Haydi bulduk diyelim güvenliği nasıl sağlayacağız?
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
6mm kalınlığındaki ana kablo 38.4A, 8400 WATT destekliyor. Biz maksimum 32A, 7000 WATT kullanacak şekilde alt yapı hazırlıyoruz ve tabiki maksimum kapasiteye hiçbir zaman çıkmadan kullanmaya özen göstereceğiz.

38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
NÖTR HAT
TOPRAK HATTI

Her bir 38.4A, 8400 WATT faz hattından iki adet 16A, 3500 WATT güç alabileceğimiz şekilde priz montaj ettik. Her bir faz hattında 1400 WATT fazladan gücümüz var. Bu gücü ise havalandırma motoru için kullanmak üzere ayırdık. Kullanacağımız havalandırma motoru trifaze sistem olup 750 WATT - 1500 WATT arası güç tüketimi değerine sahip. İki farklı motor tipinden hangisini seçeceğimizi henüz karar veremedik. İlerleyen günlerde bu belli olacak. Bu yüzden biz hesaplamalarımızda 1500 WATT kullanacağız gibi düşünmek zorundayız. Her bir priz için 3500 WATT tüketim hesapladık ancak her bir prizden 3500 WATT kullanmayacağımız için boşta bıraktığımız 1400 WATT güç tabiki ideal olacaktır. Sisteme maksimum yüklemeyi hiçbir zaman yapmayacağız.

6 adet prizimiz oldu. 96A, 21000 WATT maksimum gücümüz mevcut. 6.4A, 1400 WATT gücü ise havalandıma sistemi için ayırdık. Bir adet S9 için 1372 WATT enerji gerekiyor. Biz sistemi zorlamamak adına bir adet S9 için 1450 WATT enerji tüketimi var şeklinde hesap yapacağız ki sistemimiz maksimum yükte çalışmasın. Bu durumda 14 adet S9 koyabileceğiz

Resimli açıklamalar çok aydınlatıcı eline sağlık..Yalnız aklıma takılan bişi var ana hattın 4x6 kablo hat trifaze..6 lık kablo 38A taşıyabiliyorsa sen her fazdan 38A alman için sistemin trifaze olması lazım..S9 ların psu su monofaze sen prizlere 1 faz-1 nötr çekmekle 220V elde ediyorsun..Bu şekilde 3 tane fazdan 38A+38A+38A değil,totalde 38A çekebilirsin..Her bir fazdan 38A çekersen Nötre 114A bindirirsin tek kablo 6 lık 114A taşımaz diye BİLİYORUM..Bende zamanında aynısını yapmak istedim kabloyu kalınlaştırmaktansa diye ama elektrikçi olmaz dedi..Çektiğin sistemde tüm elemanlar trifaze çalışacaksa sorun yok ama sen monofaze kullanacaksın..Eğer elektrikçi bana yalan söylediyse bilemem.. Smiley


Bu hususta yaptığım araştırmalar sonucunda eğer 9 kw üzerinde güç kullanacak olursam sadece nötr kablosunu değiştirmem gerektiğini öğrendim.
30 metrelik 16 mm mavi antikron kablo işimi görecek.
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Gamak marka AGM 80 4a model motora BVN marka seyrek hücreli fan takıldı. Ses izolasyonu yapıldı. Motoru ASIC cihazların olduğu yere iç kısma konumlandırdık.
Taktığımız fan 5000 metreküp hava çekiyor. Motor ise 0,55 kw elektrik tüketimi yapıyor.

Havalandırma kanalları aracılığı ile dışarıdan taze havayı çekerek ASIC cihazların üzerine doğru üfletiyoruz.
Dışarıdan hava çekerken toz tutucu filtre kullandık ki içeriye toz girmesin.

ASIC cihazlar ile motor arasında 2 metre boşluk var.

ASIC cihazlarıdan çıkan sıcak havanın da kendiliğinden dışarı çıkması için iki adet 60 cm X 60 cm boşluk bıraktık.
Bu boşluklara toz tutucu filte koyduk ki dışarıdan içeriye toz girmesin.

Şuanda 5 tane ASIC cihaz çalışıyor. Cihazların üzerindeki çiplerin ısı değeri 45-60 derece arası değişiyor.
Gündüz daha sıcak, akşam daha serin oluyor çipler.

10 adet ASIC cihaz daha eklemeyi düşünüyorum.
Eğer sıcak hava doğal yolla dışarıya çıkmaz ise ayrıca egsoz fanı görevi görsün diye bir adet 3500 metreküp aspiratör fan satın aldım.
Şuanda bu fan çalışmıyor. İhtiyaç olursa çalıştıracağım.
220-240 watt arası enerji tüketimi değerine sahip.

Şimdilik üçüncü depom hazır. Bu depoyu geçici olarak kullanma amaçlı oluşturdum. Kavurucu yaz sıcaklıklarında 15 cihaz için yetersiz geleceğini düşünüyorum.
Tabi bunun için çok fazla araştırma yapmak gerekiyor. Canım memleketimin insanları bilgi sahibi olmadığını gördüğünde hemen kazıklama politikasını benimsiyor.
Pek doğal olarak şuanki depoyu oluştururken iyice bir kazıklandım diyebilirim. Öyle az da değil.
Büyük ölçüde de havalandırma sistemini yapan firmanın vicdansızlığı diyebilirim.
sr. member
Activity: 504
Merit: 256
İgotek bu forumda sizin konularınız verdiğiniz emek cidden takdire şayan.. Tebrikler harika bir çalişma...
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Bazen ASIC aha kazançlı oluyor bazen de gpu daha kazançlı oluyor.

Baikal X10 sipariş verdiğim gün 25 USD günlük kazan görünüyordu. Cihazlar hala gelmedi ve kazanç günden güne düşerek günlük 14 USD'ye düştü.
Ancak Baikal söz verdiği 4 algo dan 2 tanesini bugün duyurdu ve günlük 14 USD kazanacağımız cihaz şuanda günlük 270 USD bırakıyor.
15-20 gün içerisinde cihazların teslim edilmesini bekliyoruz. Bu kadar sürede çok fazla düşüş olacağını da sanmıyorum. Yani bir-iki ay gibi kısa bir sürede roi olma ihtimali yüksek.
Tabi bu yeni algoritmalar gelmese idi böyle bir durum söz konusu değildi. Zarar olacaktı.

GPU sistemlerde ise kazanç düşse dahi bir miktar düşer. Sonra ger iyükselir. Ama ASIC de olduğu gibi abartı düşüşler olmaz. Ben az da olsa hep kazanayım riske girmeyim dersen GPU. Riski göze alırsan yükske kazanç için ASIC
newbie
Activity: 13
Merit: 0
Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley


hocam hangi şehirdesiniz, genelde öğrenciler madenciliğe uzaklar, duyunca sevindim

Düzce Üniversitesi'nde okuyorum hocam Smiley

Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley

Fırsat buldukca yazıyorum. Aslında keşke bu tarz bilgileri daha kolay bulabilsek. Genellikle yüzeysel bilgi var her yerde.
Standart haline gelmiş şeylerin bu şekidle detaylı bilgisine mutlaka ihtiyaç duyuluyor. Özellikle profesyonel anlamda madencilik yapmak isteyen herkese lazım.
Zaten bu tarz teknik bilgilere hakim olmayan kişilerin yapmaması gerekir madenciliği.
Şuanda havalandırma sistemlerini araştırıyorum. Motoru seçtik ve ses izolasyonu yaptırıyoruz motrun dış kısmına.
Detayları paylaşacagım.
4 gözle bekliyoruz hocam. Birde size sorum olacak. Asic sistemlere harcıyacağınız paraya denk, gpu mining sistemler ile eth, zcash vs mağdenler kazsanız, daha mı karlı olur?
hero member
Activity: 1078
Merit: 696
Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley


hocam hangi şehirdesiniz, genelde öğrenciler madenciliğe uzaklar, duyunca sevindim
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley

Fırsat buldukca yazıyorum. Aslında keşke bu tarz bilgileri daha kolay bulabilsek. Genellikle yüzeysel bilgi var her yerde.
Standart haline gelmiş şeylerin bu şekidle detaylı bilgisine mutlaka ihtiyaç duyuluyor. Özellikle profesyonel anlamda madencilik yapmak isteyen herkese lazım.
Zaten bu tarz teknik bilgilere hakim olmayan kişilerin yapmaması gerekir madenciliği.
Şuanda havalandırma sistemlerini araştırıyorum. Motoru seçtik ve ses izolasyonu yaptırıyoruz motrun dış kısmına.
Detayları paylaşacagım.
newbie
Activity: 13
Merit: 0
Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Hocam peki bu sözleşme gücü muhabbeti nedir? Gerçi senin orası dükkan farklı olabilir ama mesela gecen eve gelen elektirik faturama baktım 7000w yazıyordu. Arttırmak için ekstra proje vs isteniyor galiba?


Sözleşme gücünü tedaş belirliyor. Evler için normalde 5kw sözleşme gücü vardır. Bu sözleşme gücünü arttırabiliyorsunuz.
Tabi ki de altyapıızın o gücü kullanmaya yetecek şekilde olması gerekir.
Bir de ödediğiniz abonelik teminat bedelini daha yüksek ödüyorsunuz. Sözleşme gücü ne kadar yüksekse ödeyeeğiniz bedel o kadar yüksek olur.

Eğer sözleşme gücün aşan bir kullanımınız olursa cezai bedel yansıtılır faturaya.
newbie
Activity: 48
Merit: 0
Hocam peki bu sözleşme gücü muhabbeti nedir? Gerçi senin orası dükkan farklı olabilir ama mesela gecen eve gelen elektirik faturama baktım 7000w yazıyordu. Arttırmak için ekstra proje vs isteniyor galiba?
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Hayırlı uğurlu olsun. Birazda cihazların fiyatı,üretim hızları,güç tüketimleri kaç adet oldukları vs hakkında da biraz bilgi verebilirmisiniz.
Düşünmüşsünüzdür ama yinede hatırlatmakta fayda var. Güvenlik işe ilgili bir önlem aldınız mı? Önemli bir detay

Bir adet iç cepheye tüm mekanı görecek şekilde, bir adet de dış cepheyi koplme görecek şekilde uzaktan izleme destekli kamera montajı yapıldı.
Ayrıca haber alma merkezi destekli alaram seti montajı yapıldı.
Öncephede 4 adet asma kilit kullanıldı. Toplam iki girişi mevcut. Her bir girişte bir adet alrmlı bir adet de kayar pimli asma kilit kullanıldı.


https://www.hirdavatfirsati.com/p-4003-Marelli-alarmli-asma-kilit-(uzun-kanca).html

*Alarmlı kilitde anahtar taklidi yapılamıyor. 110 desibel ses gücü var. Su geçirmez. Oval tip anahtar.
*Alarmlı ve alarmsız olarak kullanılabilmektedir. İlk darbede 3 kere bip sesi vererek uyarmakta, bu sebeple gerekmedikçe alarmı çalışmamaktadır. İlk uyarıdan sonra kurcalanmaya devam ettiği takdirde 110 DESİBEL gücünde ses vermektedir, ki bu ses en az 100 METRE ileriden bile duyulabilecek bir sestir. 10 saniye boyunca kurcalanmazsa alarm susmakta, sonra tekrar bir darbe geldiğinde yeniden çalmaktadır.
* Tüm detayları düşünülen asma kilidimiz suyun içerisine atıldığı takdirde bile çalmaya devam etmektedir, SU GEÇİRMEZDİR.
* 3 adet BİLYALI ANAHTARI 'nın hamı piyasada çok az bulunduğundan ancak istenildiği zaman kopyalanabilir, başka türlü KOPYALANAMAZ, bu sebeple piyasadaki tüm anahtarlardan daha güvenlidir.
* PASLANMAYA DAYANIKLI krom gövdesi ve yukarıya doğru alanı küçülten gövde yapısıyla 5 YILDIZLI GÜVENLİK sağlamaktadır. İthalatı tarafımızdan yapılan bu ürünle ilgili bayilikler verilecektir. Son kullanıcı için de satıcılar için de bulunmaz bir fırsattır.

https://www.hirdavatfirsati.com/p-6608-Yale-80-mm-oval-kayar-pimli-(milli)-princ-sari-asma-kilit.html

* Kayar milli olduğu için demirini kesmeye çalışsalar bile kesemezler, çünkü pim döneceği için herhangi bir şekilde kesilemez.
* Piyasada çok sayıda kayar milli kilit var, fakat bunlar genelde demirden ve bir çekiç darbesiyle patlıyorlar. Halbuki bu ürün komple prinç malzemeden ve kırılmaya karşı maximum dayanıklılığa sahip.
* Yani hem kayar milli hem de prinç malzemeden olduğu için en yaygın açma yöntemlerinin (kırma ve demirini kesme) ikisine karşı da maximum güvenliği sağlar.
* Ayrıca prinç malzemeden olduğu için dış hava şartlarına karşı da dayanıklıdır, paslanma sorunları yaşamazsınız kesinlikle.

 
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Evet o konuda benimde aklıma takıldı ve bende sordum. Sorun olmaz dediler. Tabi ki de bunu cihazları bağlayınca göreceğiz.
Yakından takip edeceğim ve eğer ısınma olursa nötr olarak gelen 6mm kabloyu değiştireceğim.
hero member
Activity: 662
Merit: 501
6mm kalınlığındaki ana kablo 38.4A, 8400 WATT destekliyor. Biz maksimum 32A, 7000 WATT kullanacak şekilde alt yapı hazırlıyoruz ve tabiki maksimum kapasiteye hiçbir zaman çıkmadan kullanmaya özen göstereceğiz.

38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
NÖTR HAT
TOPRAK HATTI

Her bir 38.4A, 8400 WATT faz hattından iki adet 16A, 3500 WATT güç alabileceğimiz şekilde priz montaj ettik. Her bir faz hattında 1400 WATT fazladan gücümüz var. Bu gücü ise havalandırma motoru için kullanmak üzere ayırdık. Kullanacağımız havalandırma motoru trifaze sistem olup 750 WATT - 1500 WATT arası güç tüketimi değerine sahip. İki farklı motor tipinden hangisini seçeceğimizi henüz karar veremedik. İlerleyen günlerde bu belli olacak. Bu yüzden biz hesaplamalarımızda 1500 WATT kullanacağız gibi düşünmek zorundayız. Her bir priz için 3500 WATT tüketim hesapladık ancak her bir prizden 3500 WATT kullanmayacağımız için boşta bıraktığımız 1400 WATT güç tabiki ideal olacaktır. Sisteme maksimum yüklemeyi hiçbir zaman yapmayacağız.

6 adet prizimiz oldu. 96A, 21000 WATT maksimum gücümüz mevcut. 6.4A, 1400 WATT gücü ise havalandıma sistemi için ayırdık. Bir adet S9 için 1372 WATT enerji gerekiyor. Biz sistemi zorlamamak adına bir adet S9 için 1450 WATT enerji tüketimi var şeklinde hesap yapacağız ki sistemimiz maksimum yükte çalışmasın. Bu durumda 14 adet S9 koyabileceğiz

Resimli açıklamalar çok aydınlatıcı eline sağlık..Yalnız aklıma takılan bişi var ana hattın 4x6 kablo hat trifaze..6 lık kablo 38A taşıyabiliyorsa sen her fazdan 38A alman için sistemin trifaze olması lazım..S9 ların psu su monofaze sen prizlere 1 faz-1 nötr çekmekle 220V elde ediyorsun..Bu şekilde 3 tane fazdan 38A+38A+38A değil,totalde 38A çekebilirsin..Her bir fazdan 38A çekersen Nötre 114A bindirirsin tek kablo 6 lık 114A taşımaz diye BİLİYORUM..Bende zamanında aynısını yapmak istedim kabloyu kalınlaştırmaktansa diye ama elektrikçi olmaz dedi..Çektiğin sistemde tüm elemanlar trifaze çalışacaksa sorun yok ama sen monofaze kullanacaksın..Eğer elektrikçi bana yalan söylediyse bilemem.. Smiley
sr. member
Activity: 616
Merit: 259
Hayırlı uğurlu olsun. Birazda cihazların fiyatı,üretim hızları,güç tüketimleri kaç adet oldukları vs hakkında da biraz bilgi verebilirmisiniz.
Düşünmüşsünüzdür ama yinede hatırlatmakta fayda var. Güvenlik işe ilgili bir önlem aldınız mı? Önemli bir detay
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Montaj tamamlandı. İşte bu da depodaki son hali.

hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Broadlink akıllı prizlerimizi taktığımızda şu şekilde görünecek:



Tabiki her bir prize bir adet akıllı priz takılacak. Bir priz 3500 WATT. Bu durumda bir prize 4 adet Baikal X10 bağlayabiliriz. 4 adet Baikal X10 cihazı da tek cihaz gibi kullanabilmek için pararel birleştirip tek bir Orange Pi Zero ile yönetebiliyoruz. 3200 WATT yapıyor. 300 WATT boşa çıktı. En bşta da dediğim gibi hiçbir prizi maksimum güçte kullanmayacağız. Tek bir dokunuşumuzla aynı anda 4 adet ASIC cihaza müdahele edebiliyor olmanın keyfine diyecek yok.

Broadlink akıllı prizlerimize alttaki resimdeki gibi bir sistem hazırladım. Erkek priz ucu kaliteli sanayi tipi olanalrdan. Tanesi 9 TL. Kullanığım kablo ise 5 metre 2.5 mm kalınlığında çoktelli kablo. Burada özellikle antikrom kablo tercih etmedim. Çünkü uzatma kablomu koyacağım tezgah şuan hazır değil ve bu uzatma kablosunu istediğim her yerde kullanmak istiyorum. Çok telli kablonun avantajı ise herşekle kolaylıkla giriyor oluşu. Kablonun metresi 4 TL.







Yarın gün içerisinde depoya giderek duvara montaj işlemini gerçekleştireceğim. Ardından ana tesisata montaj yaparak kurulumu tamamlayacağım.

Burada yazdığım bilgiler keşke daha önce forumda olsaydı bu kadar çok uğraşmadan hazıra konardım Smiley

Basit gibi gözükor ancak çok fazla araştırmanın ve çok fazla uğraşmanın sonucu ulaşılan bir tesisattır. Eğer ki madencilik yaparken kullanacağınzı altyapıya buna benzer bir standar getirirseniz hiçbir zaman hataya düşmezsiniz. 6 mm ana kablo tesisatı şuanda trifaze sistemelr için standarttır. Ayrıca kabloları kullanırken kabloların renklerine mutlaka dikkat etmeye öze ngösterin. Aksi takdirde ilerle sorun yaşayabilirsiniz. Uluslararası standartlara mutlaka uyun. Bu uygulamada 40 cm uzunluğundaki bir alan için gri kablo bulamadığımdan dolayı kırmızı kablo kullandım. Ancak tesisata bakan herkes bunun faz olduğunu anlayacaktır. Çünkü nötr kısmında maviyi kullandım ve kullanım yaptığım alan çok kısa mesafe olduğu için göle görülebilir şekilde ortada. Isı yalıtımını yapmayı unutmayın.

Havalandırma sistemi için ben profesyonel bir sistem kurulumu yapacağım. Dilerseniz siz sanayi tipi vantilatör kullanabilirsiniz. Her bir faz için 450 WATT sanayi tipi havalandırma da bağlayabilirsiniz. Bu sistemde yeterli gelecektir.

Burada yaptığım uygulamayı 2015 ve sonrasında yapılmış binalarda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. 2015 ve sonrasında yapılan tüm binalarda elektrik sistemi trifaze olmak zorundadadır. Ayrıca trifaze sistemde sayaç ve dükkan/daire arası kullanıalcak kablo 6mm kalınlığında olmak zorundadır. Her ihtimale karşı yine de kontrol etmeyi unutmayın. 6mm trifazeyi monofazeye dönütürerek kullanırken de 2.5 mm kalınlığında kablo kullanarak her bir prizi 3500 WATT olacak şekilde yapılandırmayı standar edinmeye özen gösterin. Hazırlayacağınzı sistemde tekli prize akıllı priz koyduktan sorna takacağınız fişein diğer ucuna üçlü veya dörtlü priz monte ederek daha fazla cihazı 3500 WATT güce kadar bağlayabilirsiniz. Kullanacağınız üçlü/dörtlü prizlerin sanayi tip olmasına ve 16A, 3500 WATT desteklemesine dikkat edin.

Yazının Orjinal Kaynağı: http://blog.igotek.net/madencilik-icin-elektrik-altyapisi-detayli-resimli-anlatim-4-of-4/
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Isıyla daralan boru satın aldım. Bu borunun ısıyla daralma açısı var. Çakmak ile ısıttığınızda o açıda daralıyor. Daraldıktan snra ise 125 derece ısıya kadar sıcaklıklara dayanabiliyor. Madencilik yaptığımız alanda sıcak hava fazla olduğu için bu ısıyla daralan boru çok işimize yarayacak. Kablolama yaparken ısı izolasyonu için kullanılacak. 45 TL



Trifaze sistemi monofaze gibi dağıtım yapmak için kullanacağımız kabloları da 30 TL ödeyerek satın aldım. Her renkten 6 metre satın aldım. Ben işimi bitirdikten sonra arta kalan parçaların resmini çektim. Ne olur ne olmaz diye düşünerek fazla aldım. Siz metre ile ölçerek ihtiyacınzı kadar satın alın. Bu kablolar 2.5 mm kalınlığında antikrom kablo. Çok telli kablo satın almayın, antikrom kablo sert oluşu nedeni ile bu aşamada çok işinize yarayacak. Ben ilk başta çok telli kablo satın alıp montaj hatalarıyla karşılaşınca ikinci defa masraf yapmak zorunda kaldım.



16A, 3500 WATT destekleyecek sanayi tipi tekli pride adet satın aldım. Tanesi 9 TL



Resimde de görüldüğü üzere her iki adet tekli prizi grupladım ve tek bir faza bağladım. Yani her bir faza 32A, 7000 WATT güç yükledim. Kullandığım 2.5 mm kalınlığında kablo da 16A, 3500 WATT desteklemekte. Her bir priz için ayrı ayrı kablo çektim. Neden her bir prizi 16A, 3500 Wat olacak şekilde yaptığımı düşünen mutlaka vardır. Broadlink akıllı priz kullanıyorum ve bu akıllı priz 16A, 3500 WATT güç kapasitesine göre yapılmış. Bu sayede şalter kullanmayıp direk akıllı priz bağlayacağım ve çok kullanışlı olacak. Daha yükske güç destekleyen akıllı priz bulamadım. Piyasadaki en yüksek güç taşıyan akılı priz bu.

6mm kalınlığındaki ana kablo 38.4A, 8400 WATT destekliyor. Biz maksimum 32A, 7000 WATT kullanacak şekilde alt yapı hazırlıyoruz ve tabiki maksimum kapasiteye hiçbir zaman çıkmadan kullanmaya özen göstereceğiz.

38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
NÖTR HAT
TOPRAK HATTI

Her bir 38.4A, 8400 WATT faz hattından iki adet 16A, 3500 WATT güç alabileceğimiz şekilde priz montaj ettik. Her bir faz hattında 1400 WATT fazladan gücümüz var. Bu gücü ise havalandırma motoru için kullanmak üzere ayırdık. Kullanacağımız havalandırma motoru trifaze sistem olup 750 WATT - 1500 WATT arası güç tüketimi değerine sahip. İki farklı motor tipinden hangisini seçeceğimizi henüz karar veremedik. İlerleyen günlerde bu belli olacak. Bu yüzden biz hesaplamalarımızda 1500 WATT kullanacağız gibi düşünmek zorundayız. Her bir priz için 3500 WATT tüketim hesapladık ancak her bir prizden 3500 WATT kullanmayacağımız için boşta bıraktığımız 1400 WATT güç tabiki ideal olacaktır. Sisteme maksimum yüklemeyi hiçbir zaman yapmayacağız.

6 adet prizimiz oldu. 96A, 21000 WATT maksimum gücümüz mevcut. 6.4A, 1400 WATT gücü ise havalandıma sistemi için ayırdık. Bir adet S9 için 1372 WATT enerji gerekiyor. Biz sistemi zorlamamak adına bir adet S9 için 1450 WATT enerji tüketimi var şeklinde hesap yapacağız ki sistemimiz maksimum yükte çalışmasın. Bu durumda 14 adet S9 koyabileceğiz.

Havalandırma sistemimiz 15 adet ASIC cihaz koyabileceğimiz şekilde yapılandırılıyor. Eğerki Baikal X10 gibi enerji tüketimi 800 WATT olan cihazları koyarsak 26 cihaz koyabiliyoruz. Bu durumda farklı ASIC cihazlardan harmanlama yaparsak maksimum verimi alabileceğiz. Şimdilik koyulacak cihazların ne olduğu da kesinleşmedi. Ebit + Baikal olma ihtimali yüksek.

Son eklediğim resime tekrar baktığınızda kabloların üzeirnde ısıyla daralan boruyu görebilirsiniz. İhtiyacıma uygun montajı yaptıktan sonra ısıya karşı gerekli korumayı da aldım.Tüm herşey bitince kabloların buata girdiği alanda da extra koruma yapacağım. Şimdilik o kısımları boşta bıraktım. Son resmi çekerken özellikle bazı kabloları tam montaj yapmadan çektim. Umarım buraya kadar herşeyi tam olarak anlatabilmişimdir. Anlamadığınız yerleri sorabilirsiniz.

Yazının Orjinal Kaynağı: http://blog.igotek.net/madencilik-icin-elektrik-altyapisi-detayli-resimli-anlatim-3-of-4/
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
21 cm X 26 cm boyutlarında bir adet buat satın aldım. 20 TL Amacım panodan gelen 6 mm kalınlığındaki kabloyu bu buat içerisine getirip, buat içerisinde gerekli dağılımı yapmaktı. Böylelikle ortada kablolar dağınık kalmayacak ve sıcak havayla da teması kesilmiş olacaktı. Ardından 5 adet 12'li çoklayıcı satın aldım. Tanesi 3 TL ancak bu satın aldığım çoklayıcıda buat içerisine sabitlemek için bir bağlantı yeri yoktu. Bu da buat içerisinde büyük bir tehlike yaratıyordu. Yaklaşık oalrak bir günümü buna harcamam gerekti. Gerekli montjları yapıp tehlikeyi farkedince tek tek elektrikçileri gezdim ve çözüm aradım. Benim anlamadığım şey o kadar çok elektrikçi gezmeme rağmen hiçbiri düzgün bir çözüm öneremedi. Sadece bir yer buldum profesyonel bir çözüm önerdi ancak inanılmaz derecede pahalıya geldiği için işime gelmedi. Tam pes etmek üzereyken bir yerde tanesi 13 TL'den güzel bir çoklayıcı buldum. 5 adet satın aldım. Bir adet topraklama hattı için, bir adet nötr hat için, üç adet de üç adet faz hattı için kullanılacak.

Evet, yine bir sorun: Çoklayıcıları buat içerisine nasıl montaj yapacağım ? Elektrikçiler bir çözüm öneremediler. (Profesyonel çözüm öneren yerin bir tavsiyesi vardı ama yine çok pahalıydı.) Sanayide umutsuzca aracımla dolaşırken bir marangoza dalıp bana bunun içine 8 mm mdf keser misin derken buldum kendimi. Evet, ço da güzel oldu. Bence harika bir çözüm.

Ardından 4 x 6 mm kalınlıüğında 3 metre uzunluğunda NY kablo satın alıp eve geldim. O da ne ? Toprak hattı için kablo almayı unutmuşum. Tekrar çarşıya dönüp 3 metre uzunluğunda 6mm kalınlığında antikrom kablo satın aldım. Çok kısa bir sürede halledilebilecek gibi görünmesine rağman günümün yarısından çoğu gitti. Çünkü gerekli ekipmanları ereden temin edeceğimi bilmiyordum. Ayrıca ne almam gerektiğini de bilmiyordum. Bu süreçte farklı buat kutuları ve farklı bağlantı elemanları sa satın aldım. Ama onları kullanmadığım için detaya girmiyorum. Boşa yapılan masraflardı sadece.

Buat da kablo geçireceğim yerleri kırarak çıkardım ve 6mm kablonun montajını yaptım. Çoklayıcıları buat içerisine sabitledim.



Çoklayıcıların korumasını kapattım.



Evet, şimdilik çok güzel görünüyor. Soldan sağa sırasıyla: faz, faz, faz, nötr, toprak.



3 metre kablo kullandım ancak bu buatı direk panonun yanına yerleştireceğim. Montaj sırasında kablonun fazlasını keseceğim. Depoda vakit kaybetmek istemediğim için evimde herşeyi ayarlıyorum. Bu yüzden siz direk deponuzda kurulum yaparsanız ihtiyacınıza göre ölçüm yaparak kabloyu ona göre satın alabilirsiniz. NYM kablo için metresi 11 TL'den 33 TL ödedim. Toprak hattı kablosuna ise 7 TL ödedim.

Yazının Orjinal Kaynağı: http://blog.igotek.net/madencilik-icin-elektrik-altyapisi-detayli-resimli-anlatim-2-of-4/
hero member
Activity: 2058
Merit: 608
Online Security & Investment Corporation
Elektrik konusunda az-çok bilgi sahibi biriyim. Çok fazla tecrübem yoktur. Şalter bağlantısı, Priz tamiri, üçlü priz yapımı vb. konula hakkında bilgi sahibiyim. Detaylı araştırmalarım sonucunda öğrendiğim bilgileri derleyerek kendi çabalarım ile hiçkimseden yardım almadan profesyonel anlamda elektrik tesisatı altyapımı oluşturmaya başladım. Şuana dek madencilik için kullandığım depolarımda bilgim dahilinde seyyar sistem oluşturarak kullanım yaptım. Tamamı monofaze sistem üzerinde kuruluydu. Biraz daha profesyonel bir sisteme sahip olmak için trifaze sistem kullanmaya geçmem gerekiyordu. Bunu yapabilmek için tabiki de bilgi birikimimin artması gerekiyordu. Piyasadaki elektrikçiyim diye gezinen vatandaşlar yüzünden daha önce iki defa yangın tehlikesi atlatmış olduğumu da özellikle eklemem gerekiyor. Bu arada artık çok fazla bilgi sahibiyim. Eğer hatalarım var ise ve konu hakkında bilgi sahibi iseniz yorumyazmanız halinde gerekli düzeltmeler yapılacaktır. Kısaca özetlediktne sonra sistemi anlatmaya başlayabilirim.

Öncelikle trifaze elektrik altyapısı olan bir yeri madencilik yapmak amacı ile kiralamak veya satın almak gerekiyor. Yer tercihi yapaken mümkünse su basmayacağınızda emin olduğunuz bodrum katı, bodrum katı yok ise zemin kat olmasına özen gösterin. Madencilik için kullanılacak cihazların ses çıkarttığını da göz önünde bulundurarak buna göre yer seçimi yapmalı ve yakın çevrede ev var ise komşularla sorun yaşamamak içi gerekli önlemleri almanız gerekeceğini untmayın. Ses ylıtımı yapmak demek extra masraf demektir. Elektrik tesisatının sağlamlıüı ve kaliteli olması bakımından sizlere tavsiyem yeni yapılmış binaları tercih etmenizdir. Yeni binaların tamamında yasal olarak trifaze sistem kullanılması mecburidir, eski binalarda hem trifaze hem de monofaze sistem kullanılıyor olabilir.

Yapımı 2017 yılında tamamlanmış bir binanın zemin katında, hemen yanı başında elektrik tesisat teknik odasının bulunduğu 38 metrekarelik bir dükkanı kiraladım. Zemin katta olup binada bodrum katı yoktur. Tam üzerimdeki dairenin yatak odası ise hemen bu dükkanın üzerinde ve ses yalıtımı için extra masraf yapmam gerekiyor. Ama binada fiberoptik internet oluşu ve elektrik tesisatının kaliteli olup trifaze olması bu dükkanı kiralamk için beni cezbeden noktalar oldu. Elektrik tesisat teknik odasına girdiğimde çapını kontrol etmediğim ama kolum kadar kalın kablonun ana tesisat kablosu olarak panoya giriş yaptığını gördüm. Panoda ise her daire ve dükkan için birer adet trifaze sayaç montaj edilmiş. Bu sayaçlarda yangın çıkmasına karşı koruma sağlayacak cinsten kaçak akım rölesi montaj edilmiş. Ana panodaki ana tesisat üzerinden 6 mm kalınlığında kablolar elektrik sayacına baağlanmış ve bu sayaçtan da daire ve dkkanlara yine 6 mkalınlığında kablo ile elelektrik verilmiş. Elektrik tesisat teknik odası hemen dükkan ile yanyana olmasına rağmen neden bilmiyorum ama yerin  altından elektrik kabloları çekilerek hemen odanın yanından verilebilecekken dükkanın diğer köşesine elektrik kabloları çekilmiş ve buraya da elektrik çarpmalarını önlemesi amacı ile kaçak akım rölesi montaj edilmiş. Buradan da üç farklı şalter ile priz ve lambalara elektrik verilmiş. Bu tesisat olduğu gibi duracak ancak kaçak akım rölesinden sonraki çıkışia 6 mm kalınlığında kablo ilave ederek bu pano dışına elektrik alacağım ve bu aldığım kablonun devamına madencilik için kullanacağım cihazlar için gerekli elektrik tesisatımı yapacağım. Trifaze sistem olduğu için sanayi elektriği ile çalışan havalandırma motorlarını da rahatlıkla kullanabileceğim. Ayrıca trifaze sistemi kendi ihtiyaçlarıma göre şekillendirip monofaze gibi madencilik cihazlarım arasında eşit bir voltaj dengesi sağlayarak kullanabileceğim.

Madenimizde ASIC mining yapılacağı için buna uygun havalandırma yapılacak. Havalandırma sistemi ile ilgili ayrı konu açacağım. Şuanda yapım aşamasında. Ancak bu konuda düzenleme yaparak elektrik tesisatı konusuda bilgi paylaşacağım. Burada güncelleme eklenecek.

Gerekli malzemeleri temin etmek ve montaj yapmak için iki gün boyunca pek çok yeri gezerek araştırma yapmam gerekti. Hatta tam olarak neler gerektiğini bilmediğim için ve her elektrikçi farklı şeyler söylediği için biraz fazla masraf yapmam gerekti. Bazı ürünleri gereksiz yere satın aldım. Bazı ürünleri normal fiyatın üzerinde satın aldım. Bu yazı umarım sizlere güzel bir rehber olur. Neler gerektiğini bilerek fazla masraf yapmazsınız ve gerekli malzemeleri satın almak için araştırma yaparak daha ucuza temin edebilirsiniz. Ben sizlere neyi ne kadara aldığımı da bu yazıda belirteceğim.

Cetvel, çakmak, makas, maket bıçağı, yıldız tornavida, çekiç, kontrol kalemi ve yan keski gerekiyor. Zaten mevcutta olduğu için alet-edavata masraf yapmadım.



Yazının orjinal Kaynağı: http://blog.igotek.net/madencilik-icin-elektrik-altyapisi-detayli-resimli-anlatim-1-of-4/
Jump to: