İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, Ekotürk TV'nin küresel ekonomik görünümü ve kripto para birimleri hakkında değerlendirmeler yaptı.
Bilindiği gibi Kovid-19 ile ülkelerin dijital para araştırmaları hız kazandı. ABD'deki salgının ekonomik etkileriyle mücadele için hazırlanan destek paketine dijital para birimi eklendi. Daha sonra yayımlanan bu bölümde dijital dolarlı hanelere ödeme yapılması öngörülmüştür. Öte yandan, Fransa şu anda dijital bir euro üzerinde çalışıyor.
“Merkez bankalarının dijital para hareketinin orta vadede olumsuz bir etkisi var”
Manukyan, merkez bankaları kağıdı kaldırır ve dijital para birimine geçmeye başlarsa, mevcut kriz ortamı göz önüne alındığında, orta vadede kripto para birimleri için iyi olmayacağı görüşünde.
Manukyan, “Dijital paraların önünde daha tehlikeli bir nokta var. Bu Amerikan destek paketinin ilk durumunda dijital dolarlardan bahsedildi. Dijital dolar zaten var. Az önce listelediğim rezervler zaten dijital para. Bunun daha yaygın hale gelmesinden bahsediyoruz. Özellikle Avrupa yakası… Bunu takip etmek de gereklidir, çünkü Avrupa dijitale geçme olasılığı en yüksektir. Para politikası bu noktada çalışmıyor. Bu olduğunda Bitcoin'in olumlu yönde etkileneceğine dair bir görüş var. Nitekim, daha sonra faturadan çıkarıldı, ancak bu öğe ilk ortaya çıktığında, Bitcoin yukarı doğru bir hareket yaptı. Bu ilk başta olumlu olabilir. Bu geçiş normal bir ortamda olsaydı, Bitcoin'in çok iyi etkileneceğini düşündüm. Şu anda, belki de Bitcoin ilk başta iyi tepki veriyor, ancak kriz durumundayız. Merkez bankası hiçbir şekilde rakiplerin kendi parasını istemeyecektir. Ne altın ne de kripto para istemez. Bu nedenle, merkez bankasının kağıdı kaldırdığına ve dijital paraya geçtiğine dair haberler duyarsanız, ilk başta yukarı doğru bir hareket olacaktır, ancak orta vadede etkisi olumsuz olabilir. Devletler rakip istemeyecek. Kapıyı kapatmak için elinden geleni yapacak. Bu yüzden orta vadede pazarın düşündüğünden biraz farklı olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Satışlar devam edebilir
Ayrıca Manukyan, yukarıdaki açıklamalardan önce dolar hareketinin sona erdiğine dair işaretlerin henüz tam olarak sonuçlandırılmadığını vurguladı. Ekonomist, Bitcoin'de satışların buna göre devam edebileceğini tahmin ettiğini söyledi.
Manukyan sözlerini şöyle tamamladı:
“Bitcoin neden yükselmedi çünkü küresel dolar için ciddi bir talep var. Bakın, Fed bankacılık sektörüne dolar verdiğinde, sorun 2008 krizinde bankacılık sektörü ile sınırlı olduğu için iş çözüldü. Zor çözüldü, acıyla çözüldü, ancak çözüldü. Fed şu anda aynı şeyi yapıyor. Diğer merkez bankalarına, muhataplarına, “Bana para getir, eğer hazine bonolarınız varsa, karşılığında size ABD Doları vereceğim. Şimdi sorun şu: Kriz aslında bankacılık sektöründe değil. Oraya atlayabilir, ama oradan başlamadı. Peki ülkelerdeki bankalar bunu gerçek sektör şirketlerine devrediyorlar mı, vermiyorlar mı? Asıl sorun orada. Çünkü 2008 krizinden sonra, bankacılık sektöründe değil, banka dışı finans sektöründe bazı adımlar atıldı. Başka bir deyişle, bir emeklilik fonunuz, bir sigortanız var, euro cinsinden yükümlülükleriniz var, ancak euro cinsinden getiriler negatif. Yani Amerikan tahvili alıyorsunuz. İşlemlerinizi ABD doları cinsinden koruyorsunuz. Evet, tüm bunlar için gerekli olan dolar fonunu Fed'den teknik olarak alabilirsiniz, ancak bu bankalara giden bir fon. Bankalardan bu diğer faktörlere gidip gitmeyeceği çok önemlidir. Satışların gitmediği için hem altın hem de Bitcoin tarafından geldiğini görebilirsiniz. Bunlar zorunlu satışlardır. Bence devam edebilirsin. Dolar hareketinin bittiğine dair işaretler henüz tam olarak yerleşmedi.”
https://www.kriptoarena.com/dijital-paralarin-onunde-tehlikeli-bir-nokta-var