Çin, Kanada, İngiltere, Japonya, ECB, İsviçre dahil olmak üzere birçok ülkenin merkez bankası, dijital para birimlerini hayata geçirmek için yarış halinde. Tabi Çin’in bu yarışa liderlik ettiğini söylemek yanlış olmaz.
AB tarafından hazırlanan “Kripto varlıklar: Kilit gelişmeler, düzenleyici kaygıları ve cevaplar” başlıklı yeni bir rapor, birkaç ülkede nakit kullanımının azalmasının merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) düşünmek için tetikleyici olduğunu belirtti.
CBDC kavramı kripto para biriminin doğasına karşı çıkıyor; CBDC’ler merkez bankalarının kontrolü altında olacağından merkezileştirilecektir. Fakat kripto paralar merkeziyetsizdir yani herhangi bir yetkili kurum tarafından kontrol edilmez. Rapordan, CBDC’lerin ve kripto paralardan tamamen farklı olduğu ortaya koyuldu. Bunun yanında CBDC’lerle ilgili araştırmalar kripto varlıkların ortaya çıkmasıyla tetiklenmiş olabilir. Raporda şu ifadeler yer aldı:
“KRİPTO VARLIKLAR KİŞİSEL VARLIKLARDIR, CBDC’LER TABİATTA BAĞIMSIZDIR. İKİNCİSİ KRİPTO VARLIKLARIN OLUŞUMU DLT VEYA BENZER TEKNOLOJİNİN KULLANIMINA DAYANIR, CBDC’LERİN OLUŞUMU HERHANGİ BİR ÖZEL TEKNOLOJİNİN KULLANIMINA BAĞLI DEĞİLDİR. ÜÇÜNCÜ OLARAK, KRİPTO PARA BİRİMLERİ, YASAL PARA BİRİMİ STATÜSÜNDEN YOKSUNDUR, TAM TERSİ CBDC’LER İÇİN DOĞRU OLACAKTIR.”
Raporda ayrıca, anonim, takip edilemeyen nakitlerin izlenebilir CBDC’ler ile değiştirilmesinin birçok kara para aklama ve suç faaliyetlerine de son verebileceği kaydedildi. Ancak, merkez bankaları ve hükümet yetkilileri her bir işlem hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olacağından, bu durum kamu tarafından hoş karşılanmayabilir.
Kaynak
https://www.koinfinans.com/merkez-bankasi-dijital-para-birimleri-ve-kripto-paralar/