Metaverse'ü değerli kılan şey sanal dünya + dijital varlık birleşiminin blokzinciri ile desteklenmesidir.
Second Life benzeri sanal dünyalar zaten vardı. Ancak Decentraland gibi metaverse'lerde üretilen ürün ve eklentiler bir NFT. Yani sahipliği kanıtlanabilir oyun nesneleri. Bu nesneleri satın almak ya da satışa çıkartmak için metaverse'ün token'ına (dijital varlığına) sahip olmak gerekiyor.
Metaverse'lerde kullanıcılar arasında el değiştiren ürünler tıpkı NFT'ler gibi, cüzdan sahiplerine ait oluyor. Metaverse'te yarattığınız karakteri, bir cüzdana bağlıyorsunuz. Bu sayede hem karakterin hem de o karakterin sahip olduğu her türlü dijital varlığın sahipliği de size ait oluyor.
Decentraland'de arsa satın almak, tapu dairesine gidip arka almaya benziyor. O dijital arsanın, size ait olduğunu belgeleyen bir dijital tapu (LAND) var. O tapuyu almak için ekosistemin para birimi MANA ile ödeme yapıyorsunuz.
Metaverse'te moda markası oluşturup kıyafet, takı, aksesuar (NFT) üreten girişimler var. Hatta Türkiye'den bir girişim 10 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı. Metaverse'ü gözünüzde küçümsemeyin ama bu, abartıp tüm metaverse tokenlarını alın demek de değil 😀
Diğer yandan, blokchain tabanlı her sanal dünya projesi de metaverse değil. Daha doğrusu, kabul görmüş, topluluğu oluşmamış projeler, tıpkı Ethereum blokzincirinde 10 dakikada üretilip, ICO'dan yüzbinlerce dolar toplayıp buhar olan projelerden farksız. Bunu da gözden kaçırmayın.
Bir çok metaverse projesinin calışan bir evreni yada bir oyun modu yok hocam bu yüzden yatırımcılar,insanlar metaverse deyip geçiyorlar. Birde bir ara çok metaverse söylemi oldu, sosyal medyada, digital ortamda bu yüzden de biraz küçümseniyor olabilir. Bazı projelerin multi evren iletişimleri var bu sayede bazı assetlerinizi diğer evrende de kullanabiliyorsunuz, böyle bir ürünü blockchain de desteklediği zaman o zaman değerli bir varlık olabiliyor, proje bazlı değerli olup olmaması.