Bende bu konuda @ZekiBeyy e katılıyorum. Temanın bahsini geçirdiği noktanın aslında çiftçilerin üretim sahasının yakın alanını kapsamasini düşünmekteyim. Rivayet odur ki bir ülkede senelerdir en iyi mahsulü üreten ciftciyle röportaj yapmaya giden haberciler öğrenir ki bu çiftçi tohumlarını komşularıyla paylaşmaktadir. Bu durumu kendisine yoneltirler ve derler ki sizin tohumlarınızi paylaşmanız sizin zarariniza değil mi? Kendinize rakip çıkartmaz misiniz? Çiftçi ise der ki komşularımın mahsulü kötü olursa seneler içerinde benim mahsullerimde kötü olur eğer onlarda benim gibi iyi mahsul cikartirsa benim mahsullerimde iyi olur.
Gelelim üretim alanları dışında kalan ormanlık araziye... Bu alanlarda yaşayan bir çok canlı özellikle otcullar ve kuşlar buradaki ağaçların ve bitkilerin vermiş olduklarıyla yaşıyor. Keza son senelerde bir çok orman yangını ile bu alanlar ciddi hasar gördü. Onların yemek kaynakları azaldı. Ağaçlandırma çalışmaları genellikle cam gibi ağaçlarla yapılıyor ve bunlar meyve vermiyor. Bu canlılar için yapılabilecek en iyi şey bu alanlarda yaban meyve ağacı dahi olsa cogaltilmali. Keza eski toprak diyebileceğimiz bir çok ehil kişi bu yabani ağaçları aşılamaya normal sağlıklı meyve verebilecek hale getiriyor.
Tabi meyve çekirdeklerini kahrol düşman al sana bomba diyerek atmıyoruz. Atarsak verimli olmaz. Ayrıca bir dipnot geçeyim bir çok kuşun midesi tohum çekirdeğini sindiremez diye biliyorum. Yani eğer bir issiz adaya düşerseniz kus boku toplayıp ekin derim 😅
Gelelim meyve çekirdeklerini nasıl tohumluk olarak kullanacağız. Kil olursa mükemmel olur ama olmazsa da koyu kıvamda bir çamur hazırlayıp içine çekirdeği koyun ve elinizde çamuru top şekline getirin. Daha sonra biraz güneşte bırakıp kurutun. Tohum bombalarınız hazır yolda giderken ormanlık gibi alanlara fırlatın yağmurlarda içinden filizlenerek çıkacaktır.
Bu videoyu izlemiştim ve hatta forumda birkaç kere bahsini açmıştım diye hatırlıyorum. Toprağı nadasa bırakmak kadar etkili olan bir yöntem organik olarak nitelendirilebilecek ürün kalıntılarını çay demi, yumurta kabuğu, meyve posalari gibi evimizde tükettiğimiz şeyleri varsa bahçemizde yoksa saksilarimizda kullanarak daha sağlıklı hale getirebiliriz.