Author

Topic: Mining με hydropower (Read 33 times)

legendary
Activity: 2422
Merit: 1451
Leading Crypto Sports Betting & Casino Platform
February 05, 2025, 12:26:07 PM
#4
Τα ποτάμια, μέχρι και τα ρέματα, είναι περιουσία της εκάστοτε περιφέρειας. Αν έχει κτηματολόγιο η περιοχή σου θα το διαπιστώσεις. Εξ' αρχής λοιπόν έχουμε ένα πρόβλημα. Δεν μπορείς να έχεις στο όνομα σου περιουσιακό στοιχείο ένα ποτάμι ή οποιοδήποτε μέρος που περνάει νερό.

Διάφοροι επιτήδειοι που έχουν πάρει χώρο από το ποτάμι και την κοίτη του το κάνουν παράνομα στο 99% των περιπτώσεων. Ξέρω πως γίνεται να ζητήσεις άδεια για να αξιοποιείς υδάτινους πόρους νόμιμα, ξέρω επίσης ότι στην πράξη πολλοί έχουν κάνει μικρής και μεσαίας κλίμακας εγκαταστάσεις χωρίς καμία άδεια. Όπως πχ εκκλησίες και μονές που από την εποχή των βακουφίων έχουν αυλάκια από ποτάμια για να ποτίζουν χωρίς να πληρώνουν τίποτα και χωρίς καμία άδεια. Όλα αυτά για το πότισμα. Για υδροηλεκτρικά ήξερα πως μέχρι πρόσφατα μόνο το δημόσιο ασχολούνταν.

Βέβαια βρήκα με λίγη αναζήτηση στην ΕφΣυν άρθρο να λέει για υδροηλεκτρικά από ιδιώτες:
https://www.efsyn.gr/periballon/341074_115-mikra-ydroilektrika-erga-idioton-plimmyrizoyn-tin-peloponniso

Φαίνεται η κυβερνησάρα άνοιξε άλλη μια αγορά.

Πρέπει να σκεφτούμε δύο πράγματα:
Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα είναι μια πολύ ξηρή χώρα. Δεν έχουμε άπλετα ρέματα, ποτάμια και ρυάκια να τρέχουν όλο το χρόνο. Όσο πιο νότια πας στην χώρα, και όσο κατεβαίνεις απ' τα βουνά, τόσο πιο σπάνιο γίνεται να δεις ένα ρυάκι να τρέχει με συνεχή ροή όλο το χρόνο. Οπότε το περιβαλλοντικό και κατά συνέπεια κοινωνικό αντίκτυπο τέτοιων έργων είναι μεγάλο.

Το άλλο θέμα είναι η κλίμακα. Κατά πόσο αξίζει η επένδυση σε ένα υδροηλεκτρικό έργο όταν η κλίμακα του είναι μικρή; Θεωρούμε ως δεδομένο ότι δεν θα μπορεί ένας ιδιώτης να κάνει την επένδυση που απαιτείται για να φτάσει ένα τέτοιο έργο σε οικονομία κλίμακας και να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του. Ειδικά δεδομένου ότι ο ορίζοντας απόσβεσης των υδροηλεκτρικών είναι μεγάλος.

Χαρακτηριστικά το παραπάνω άρθρο γράφει:
Quote
Αν και πρόκειται για μη βιώσιμες επενδύσεις, καθώς τα μικρά υδροηλεκτρικά έχουν πολύ χαμηλή απόδοση, κι ενώ υποβαθμίζουν τα εύθραυστα ποτάμια οικοσυστήματα, λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους από επιδοτήσεις. Τι κι αν η ορισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση -γνωστή και ως Platform on Sustainable Finance- σε πρόσφατη έκθεσή της συστήνει να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών;

Τι βλέπουμε απ' τα παραπάνω;
Ο μόνος τρόπος στην Ελλάδα να ξεκινήσεις ένα τέτοιο έργο είναι με καθεστώς ευνοιοκρατίας. Να σου κάνει παραχώρηση κάποιος ΟΤΑ και να σου δώσει άδεια και επιδότηση η κυβέρνηση δηλαδή. Εν ολίγοις, όποιον τον ενδιαφέρει τέτοιο έργο πρέπει να πιάσει ότι συγγενείς και φίλους έχεις στην κυβέρνηση ΝΔ και ότι ΣΥΡΙΖΟ/ΠΑΣΟΚους έχει σε ΟΤΑ όσο προλαβαίνει ακόμα. Αλλά βάζοντας και το bitcoin στην εξίσωση κάνεις τα πράγματα ακόμη πιο σύνθετα.

Πιστεύω λοιπόν πως με υδροηλεκτρικά και bitcoin mining μαζί στην Ελλάδα ασχολείται είτε κάποιος που το κάνει μπακάλικα, είτε κάποιος που λειτουργεί με την εύνοια της κυβέρνησης. Όπως και να έχει προς το παρών δεν έχει βγει κάποιος επίσημα να το πει, που με κάνει να πιστεύω ότι το δεύτερο δεν έχει γίνει σίγουρα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
legendary
Activity: 1512
Merit: 7340
Farewell, Leo
February 05, 2025, 09:54:39 AM
#3
Το mining έχει πιο πολύ νόημα ως πειραματισμός και ξεκινώντας με την παραδοχή ότι θα χάσεις λεφτά από την αγορά των ASIC (αμφίβολη η απόσβεση λόγω μεγάλου ανταγωνισμού), αλλιώς διαχρονικά το hodl αποδίδει καλύτερα.
Στην προκειμένη περίπτωση, θα έλεγα πως έχει πολύ νόημα να πειραματιστείς με την παραγωγή ενέργειας. Δηλαδή, πας κάπου επαρχεία που μπορείς να βάλεις είτε ηλιακά πάνελ, είτε γεννήτριες κοντά σε δυνατή ροή νερού, και  εξασφαλίζεις ενεργειακή αυτονομία.

Απλά τα ASIC αλλάζουν το παιχνίδι λόγω ευελιξίας. Ας πούμε μπορεί το σπίτι σου να μην είναι δίπλα από το ποτάμι. Φτιάχνεις ένα δωματιάκι δίπλα απ' το ποτάμι και βγάζεις το ρεύμα σε BTC.

Edit: Το λέω γιατί τα ASIC ξέρω να τα λειτουργώ, να παράγω ενέργεια δεν ξέρω, και μου δίνουν κίνητρο να μάθω.
sr. member
Activity: 1666
Merit: 310
February 05, 2025, 09:40:58 AM
#2
Το βασικό είναι να έχεις ιδιοκτησία σε περιοχή με πολλά τρεχούμενα νερά και ιδανικά να μένεις εκεί για να επιθεωρείς τον χώρο...

Όχι fire and forget, γιατί κυκλοφορούν και Ρομά για πλιάτσικο. Wink

Το μεγαλύτερο όφελος θα έλεγα είναι η απεξάρτηση από την ΔΕΗ και όχι τόσο η παραγωγή BTC, ειδικά σε μια περίοδο που το hashrate ανεβαίνει πιο γρήγορα από ότι ανεβαίνει η αξία του σε USD.

Το mining έχει πιο πολύ νόημα ως πειραματισμός και ξεκινώντας με την παραδοχή ότι θα χάσεις λεφτά από την αγορά των ASIC (αμφίβολη η απόσβεση λόγω μεγάλου ανταγωνισμού), αλλιώς διαχρονικά το hodl αποδίδει καλύτερα.
legendary
Activity: 1512
Merit: 7340
Farewell, Leo
February 05, 2025, 09:20:40 AM
#1
Είναι κανείς Ελλάδα που έχει δοκιμάσει mining με υδροηλεκτρική ενέργεια; Έχουμε πολλά ποτάμια που μένουν ανεκμετάλλευτα.

Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος, αλλά μου φαίνεται πολύ πιο κερδοφόρο από τα ηλιακά πάνελ. Χρειάζεσαι ένα σωλήνα που θα οδηγήσει το νερό στην γεννήτρια, κι έναν ρυθμιστή τάσης που θα μετατρέψει την ενέργεια σε κατάλληλη τάση.

Με απλή αριθμητική: Έστω ότι βρεις μια ροή 0.5 m^3 / s, και υψομετρική διαφορά γύρω στα 3 m. Παράγεις P = 0.8 x 9.81 x 0.5 x 3 = 11.8 kWh, ας πούμε 10 kWh, για να είμαστε συντηρητικοί. Δηλαδή βάζεις άνετα 3 Antminer S19 Pro (ή και πιο inefficient για αρχή), και βγάζεις γύρω στα 250 TH/s. Αυτά είναι ~14k satoshi την ημέρα. Δηλαδή, ακόμα και 7 χιλιάρικα να σου φάει όλη η υποδομή, έχεις κάνει απόσβεση σε 1.5 χρόνο.

Νομικά δεν ξέρω μόνο αν θα υπάρχει θέμα.
Jump to: