Author

Topic: MIT Profesörü: Blockchain Sanıldığı Kadar Güvenli Değil (Read 172 times)

legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
şeffaf yapısını olumsuz eleştiri yöntemi olarak kullanıp güvenilir değil gibi bir şeyler söylemiş. takip edilebilirlik, gizlilik başka, ağdaki işlemlerin consensus ile sağlanıp blok zincire işlenmesi başka şeyler. bence bu sebeple güvenilir değil demek, hatalı bir söylem olarak değerlendirilebilir.
member
Activity: 392
Merit: 10
Blockchain kesinlikle güvenli bu yoruma katılmıyorum. Ancak şunu derse ona bişy diyemem örneğin borsalar güvenilir değil derse o zaman haklıdır.
member
Activity: 980
Merit: 12
Blockchain şu an daha bebeklik zamanlarında desek yalan olmaz herhalde. Bu gibi zayıflıklarının bulunmasını doğal karşılıyorum ben açıkçası. Zamanla iyice otururken bir yandan da bu gibi güvenlik sorunlarını çözmeye gidecektir.
jr. member
Activity: 210
Merit: 3
Blokchain teknolojisi aslında bir çok yerde kullanılmak için deneniyor ve olumlu sonuçlarda alınıyor bir çok banka bile güvenliği yüzünden bu sisteme geçmeyi planlıyor. Tabi ki açıkları olabilir fakat bu açıklar tespit edildiğinde sıkıntı ortadan kalkmış olur diye düşünüyorum.
hero member
Activity: 2170
Merit: 640
Undeads.com - P2E Runner Game
İllaki zayıf olduğu noktalar olacaktır, ama zamanla bu açıklar belirlenip sorunlar çözülerek sistem daha güvenli hale gelecektir. İnternetin ve teknolojinin olduğu her yerde mutlaka açık olur,önemli olan kısa sürede geliştirip bu açıkları kapatmaktır.
copper member
Activity: 238
Merit: 1
MIT profesörlerinden biri Blockchain platformlarının aslında zannedildiği kadar güvenli olmadıklarını söylüyor.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) profesörlerinden Stuart Madnick, geçtiğimiz günlerde Blockchain teknolojisi hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Blockchain ve Blockchain platformlarıyla ilgili çeşitli araştırmalar yapan Profesör Madnick, bu teknolojinin aslında zannedildiği kadar güvenli olmadığını düşünüyor.

Kendisinin bu düşünceleri aslında doğrudan MIT tarafından yapılmış bir çalışmaya dayanıyor. MIT 2011 ve 2018 tarihleri arasında güvenlik saldırısına uğramış olan 72 farklı Blockchain sistemini inceledi ve bu sistemlerin başlıca zayıflıklarını ortaya çıkardı. MIT araştırmacılarına göre bu Blockchain sistemlerinin en büyük zayıflıkları arasında şeffaflık, dağıtılmış kontrol ve anonimlik yer alıyor. Bu üç şeyin Blockchain’in en karakteristik özelliklerinden olduğunu söylemek mümkün.

Blockchain kullanıcıları ağdaki şeffaflık sayesinde ağdaki tüm işlemleri kontrol edebiliyor, hatalı bir şey var mı diye inceleyebiliyorlar. Ancak bu aynı zamanda kötü niyetli kişilerin de kolaylıkla ağa erişebilmesini ve ağın gidişatını öğrenebilmesini sağlıyor.

Blockchain sistemlerindeki kontrol dağıtılmış olduğu, yani merkezli olmadığı için ağı açma/kapatma yetkisine sahip olan tek bir otorite bulunmuyor. Dolayısıyla herhangi bir saldırı gerçekleştiği zaman bu durumdan haberdar olan kişiler ağı kapatıp saldırıdan kurtulamıyorlar. Bu da saldırganların işini kolaylaştırıyor.

Bunun yanı sıra anonimliğe de değinen Profesör Madnick; özel anahtarını kaybeden kişilerin bir daha Blockchain hesaplarına erişemediklerini, ağın tamamen anonim olduğunu ve bunun aslında yasa dışı işlemlerin önünü açtığını vurguluyor. Kendisinin tüm bunları değerlendirdikten sonraki yorumu ise şu şekilde:

“Blockchain teknolojisi özellikle şifreleme ve güvenlik konusunda bazı gelişmiş özelliklere sahip olduğu gibi belli başlı zayıflıklara da sahip. Bunlardan bazılarını diğer teknolojilerde görmek mümkünken bazıları yalnızca Blockchain’e özgü zayıflıklar.”

kaynak: https://koinbulteni.com/blockchain-o-kadar-guvenli-degil-44967-44967.html
Jump to: