Author

Topic: Mum grafiği nedir? Mum grafikleri nasıl okunur? (Read 112 times)

hero member
Activity: 1400
Merit: 536
Mum grafiklerini en basit haliyle anlatmis olman fantastik olmus, yeni baslayanlarin anlamasi hayati onem arzediyor, piyasayi sosyal medyadan degil de grafikten okumaya baslamak, yatirimini korumak isteyen irili ufakli tum yatirimciyi yakindan ilgilendiriyor, para kolay kazanilmiyor.
legendary
Activity: 2114
Merit: 1131
18.yy'da yaşamış bir pirinç tüccarının asırları aşan zekasıdır. günümüz piyasalarında tek başlarına kullanılması çok fazla sağlıklı sonuçlar doğurmaz ama her sayım ya da her formasyon, mum grafikleri ile son bir kontrol amacıyla desteklenir.
hero member
Activity: 1176
Merit: 617
Giriş seviyesi güzel bir anlatım olmuş. Grafik yorumu için bu mumlara uzun uzun bakarak pek çok yapılmış olan yorumu okuyarak bol paralar kaybedilip yada kazanılıyor. Bu hareketler de bu işaretleri oluşturuyor. Değerli şekiller.
full member
Activity: 546
Merit: 154
Bir değer varlığının, belirli zaman dilimi içinde en düşük, en yüksek, açılış ve kapanış fiyatlarını gösteren grafik modeline mum grafiği denir.

Her bir mum çubuğu, zaman aralığında varlığın fiyatına dair birden fazla bilgi sunduğu için doğru okunduğunda güncel trend hakkında da fikir sahibi olmayı da mümkün kılar.

Genellikle mum çubukları, fiyat düşüşlerinde kırmızı, yükselişlerde yeşil renkle temsil edilirler. Mumlar temel olarak gövde ve fitil/kuyruk adı verilen kısımlardan meydana gelir.

Mum grafiği genel görünüşü şu şekildedir:



Fiyat yükseliyorsa (yeşil), gövdenin alt çizgisi açılış fiyatını, üst çizgisi de kapanış fiyatını gösterir. Eğer zaman aralığında fiyat düşüyorsa (kırmızı), bu sefer gövdenin alt kısmı kapanış fiyatına, üst kısmı da açılış fiyatına işaret eder.

En sık rastlanan mum grafik türleri:

Çekiç (Hammer)
https://ibb.co/hg4vFDC

Belirli zaman dilimi içinde fiyatın dip seviyelere indiği ve daha sonra alımlarla yukarı çekildiği süreçte bu mum türü gözlenir. Mumun altındaki kuyruk, yukarıdaki fitilden çok daha uzundur. Yani zaman dilimi içinde yoğun satış görülmüş ancak fiyatı yukarı çıkarmak isteyen yatırımcılar alımları artırmışlardır.

Ters Çekiç (Inverted Hammer)
https://ibb.co/vc6NZjy

Çekiç desenin tam zıddı olan bu görünümde, yukarıdaki fitil, mumun altındaki kuyruktan daha uzundur. Dolayısıyla, fiyatta düşüş gözlense de, zaman dilimi içinde piyasanın daha yüksek seviyeleri test ettiği, ancak artan satışlarla fiyatın daha aşağıda kapandığı ifade edilir. Bu desen, fiyatın daha yüksek testleri test etmeye hevesli olduğunu gösterebilir.

Doji mum desenleri

Mum formasyonları incelendiğinde sıklıkla karşılaşılan türlerden biri de doji'dir. Zaman dilimi içindeki açılış ve kapanış fiyatlarının birbirine çok yakın (ya da eşit) olduğu durumda gözlenirler.

Klasik doji mumu, dikey çizgileri uzun toplama işaretine (artı) benzer. Genellikle doji modelleri, ayı ve boğalar arasındaki kararsızlığa işaret eder. Doji modelindeki ince çizgiler çok uzun olduğunda trendin değişmeye yaklaştığı sinyali alınır. Halihazırda yükseliş trendi varsa düşüş, fiyatta aşağı yönlü trend gözleniyorsa yükselişe sinyal veriliyor olabilir. Genel olarak uzun kuyruklar alım/satım baskısına karşı direnç olduğuna işaret eder.

Yusufçuk (Dragonfly) doji mumu
https://ibb.co/2Z4gYGS

Birbirine çok yakın ya da eşit olan açılış ve kapanış fiyatları, zaman dilimi içinde yüksek fiyat dolaylarında gözlenirler. Uzun kuyruk, yükseliş eğilimine işaret ediyor olabilir. Eğer bu desen düşüş sürecinde gözlenirse, fiyatın yukarı doğru yönelmesi ihtimal dahilindedir.

Mezar taşı (Gravestone) doji mumu
https://ibb.co/qsY7LZZ

Bu desende, birbirine çok yakın ya da eşit olan açılış ve kapanış fiyatları, günün düşük seviyelerinde gözlenir. Uzayan fitil, düşüş eğilimine işaret eder. Fiyatın yükselişte olduğu zaman bu desen gözlenirse trendde ters dönme sinyali alınabilir.

Kaynak : https://tr.cointelegraph.com/news/what-is-candlestick-pattern-in-technical-analysis

Faydalı olacağını düşündüğüm bir içerik


Jump to: