Author

Topic: Neden bloklara ihtiyaç var (Read 178 times)

newbie
Activity: 8
Merit: 1
January 25, 2018, 03:27:25 PM
#5
Zaten blok sistemini ilk bakışta anlayamama sebebim muhtemelen teknik olarak bakmamdi. Gerçekten her yönüyle düşünülmüş bir ağ yapısı kurulmuş ancak bloklar teknik olmaktan çok iktisadi olarak kullanılmış diye düşünüyorum. Teknik olarakda oldukça yararlı başka yönlerden baktığımız zaman tabiki muhtemelen düşünmediğimiz şeyler vardır. Satoshi kaç yıl uğraştı bu sistem üstünde kim bilir.
legendary
Activity: 1288
Merit: 1110
January 25, 2018, 09:15:47 AM
#4
Bu işin iki boyutu var. Biri teknik diğeri iktisadi. İşin teknik kısmı en temele olarak zincirin sürekliliğini sağlamak ve bozulamayacak bir veritabanı oluşturmakla ilgili. Bu konu hakkında bir çok farklı senaryo üretilebilir ve hatta bir yazılım mühendisi oalrak siz bu konuya benden daha hakimsiniz muhtemelen. Ama işin dahice olan tarafı bitcoinin kendi içinde ekonomisinin oluşmasını sağlamak.

Düşünün, eğer blok ödülü olmasaydı, Satoshi 21 milyon bitcoini nasıl piyasaya sürecekti? Airdrop?  Cheesy

Bu konu aslında benim için de net değil. Daha doğrusu şu açıdan bazı tereddütlerim var. Satoshi profili işin teknik kısmını çözebilecek bir profil ama işin iktisadi kısmı için yeterli bir profil değil. Bir yazılımcı disiplini işe bu açıdan yaklaşmaz. Çok daha net ve çok daha kolay çözümler üretir. Ama ortaya konulan bu çözüm Satoshi'yi tek kişilik bir profilden çıkarıp kişiler haline sokuyor benim için.



newbie
Activity: 8
Merit: 1
January 25, 2018, 08:31:13 AM
#3
Zaman damgası muhabbetinden dolayı ve piyasaya yeni para sürülmesiyle alakalıymış. Makale için ayrıca teşekkür ederim
member
Activity: 203
Merit: 15
January 25, 2018, 07:51:35 AM
#2
Bitcoin güven yerine kriptografik kanıta dayalı, iki tarafın üçüncü bir güvenilir kişiye gerek duymadan doğrudan birbirleriyle işlem yapabileceği bir elektronik ödeme sistemidir. Bu sebeple sizin farklı yollarla yapılabilir dediğiniz onaylatma işleminin güvenliği açısından bu bloklar var ve her bitcoin gönüllüsü önceleri bir node(düğüm) olarak core cüzdanları bilgisayarına indirip hacklenmelere karşı tüm sistemi kendi bilgisayarlarında tutup bitcoinin merkeziyetsizliğini oluşturuyorlardı.

İlk zamanlar hedeflenen küçük miktarlardaki alış verişler için çok düşük transaction fee ler ödenmesiydi fakat btc nin bu fiyatlara çıkmasıyla her 10 dk da gelen ödülün miktarının çok yuksek olması insanları madencileğe yöneltti.. demem o ki amaç Bitcoinin hiç bir merkeze bağlı olmadan çalışabilmesidir. Madencilerin para kazanması değil.


Ağı işletme adımları şunlardır:

1) Yeni işlemler tüm düğümlere yayılır.
2) Her bir düğüm yeni işlemleri bir blok içinde toplar.
3) Her bir düğüm kendi bloğu içinde bir iş-kanıtı bulmak için çalışır.
4) İş-kanıtını bulan düğüm bunu tüm diğer düğümlere yayar.
5) Diğer düğümler blok içindeki tüm işlemler geçerliyse ve daha önceden harcanmadıysa bloğu kabul ederler.
6) Düğümler bir sonraki bloğu çözmek için çalışmaya koyulduklarında önceki bloğun özetini de yeni bloğa dahil ederler, böylece bloğu kabul ettiklerini göstermiş olurlar.

Burada bitcoinin kurucusu satoshi nakamoto nun turkce makalesi var.. Aradığın birçok sorunun yanıtını burada bulabilirsin.

http://www.bitcoinhaber.net/2014/05/bitcoin-makale.html
newbie
Activity: 8
Merit: 1
January 25, 2018, 04:54:11 AM
#1
Merhaba ben son 2-3 haftadır blockchain teknolojisini araştırıyorum ve bu konuda birçok makale okudum, video izledim. Şimdi aklıma takılan bir soru var. Öncesinde ben bir yazılım mühendisiyim ve biraz teknik olarak soracağım.

Her 10 dakikada yada başka bir sürede süresi fark etmek. Blok bulunmasının temel amacı "işlemleri onaylayacak makinelere ihtiyacımız var ve bunlar babasının hayrına çalışmayacak. Hem işlemleri hızlandırmak (yazılımda dataları bölmek her zaman hız kazandırır) hemde madencilere bir para vermek için böyle bir sistem yapalım" mantığı ile mi ilerledi sistem yoksa blok oluşturmanın madencilere para vermekten başka bir amacı yok mu ?

Bu konuyu kafamda netleştiremedim. Çünkü minerlara bir para verilmeseydi muhtemelen kimse bu kadar maliyetin altına girmezdi. Ayrıca çok daha hızlı yollar ile onaylatma yaptırılabilirdi.

Yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin.
Jump to: