Author

Topic: Nobel Ödüllü Ekonomist’ten Bitcoin’e Ağır Eleştriler: 100 Dolar Olacak (Read 135 times)

member
Activity: 448
Merit: 10
En ilginci bitcoin çıkarken bitcoin 250 bin dolara kadar çıkacak 2020 yılında deniliyor ,bitcoin düşerekende 100 dolara kadar fiyatı inecek ,bu  işler ne onlara dediği gibi nede bizim düşündüğümüz gibi gidecek.
member
Activity: 283
Merit: 10
bu adamların dengesi yok. kimisi 100000 dolar olacak diyorlar kimiside 100 dolara düşecek diyor. bir ortanız olsun valla, kafamızı karıştırmayın.
legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
Bu adam bankamatik kullanabiliyor mu acaba? veya Internetin dinamiklerine hakim mi?
Ağzı olan konuşuyor. Bitcoin'in 100 USD lere inmesi bence mümkün değil. üretim maliyet yaklaşık 3000 USD iken, 100 USD ye inmesi için ancak SHA256 nın patlaması lazım.
member
Activity: 126
Merit: 10
Hep yaşlılardan, yaşlı zenginlerden olumsuz kripto para haberleri çıkıyor. zamana ayak uydurmak lazım, ama 75 yaşında birinin fikirlerini değiştirmek çok zor. onlar paraya sıcak sıcak dokunmaya alıştıkları için bu  iç güdü ile hareket ediyorlar
newbie
Activity: 84
Merit: 0
”Eğer Bitcoin gibi bir ‘delik’ açılırsa; o delikten her türlü yasa dışı aktivite geçer gider ve hiçbir hükümet buna izin vermez.”
Delik melik demiş bu dostumuz da zaten delik var ki şuanda da bu delil mevcut ve herkes bunun farkında ayrıca sadece yaşadışı aktivite bu piyasaya mahsus bir şey değil.
newbie
Activity: 172
Merit: 0
benim de zaman zaman aklıma geliyor ama o zaman da diyorum ki bitcoin düşerse başka bir coin yükselmiş demektir.o yüzden sıkıntı yok.
member
Activity: 196
Merit: 10
Streamity Decentralized cryptocurrency exchange
100 dolar bitcoin için çok düşük bir değer. Bu kadar düşeceğini hiç zannetmiyorum. Arkasındaki teknoloji gelişmeye devam ettikçe belli başlı sorunlara da çözüm bulunacağını ve yatırımcısını arttıracağını düşünüyorum.
jr. member
Activity: 364
Merit: 1
Adam son derece haklı olabileceğini 8 aydır süre gelen düşüş ile birlikte gösteriyor sanki ,bu düşüşlerin devam etmesi halinde yığınla insanlar kripto piyassondan uzaklaşacaktır.
full member
Activity: 714
Merit: 125
Walla önceden böyle haberler okuduğumda bu tarz söylemleri olanlara olumsuz bakıyordum art niyetleri var diyordum ancak arkadaşlar gidişat pek iç açıcı değil maalesef.
jr. member
Activity: 40
Merit: 1
Bu tür adamlar 100 dolara düşsün de kaçırdığımız treni yakalayalım diye ellerini ovuşturarak bu tür haber yapıyorlar.
jr. member
Activity: 406
Merit: 1
Bitcoin hakkında profesörün açıklamaları her ne kadar bu piyasadaki yatırımcıları memnun etmesede bitcoinin durumuda ortada ,7 aydır yerlerde sürünüyor ve düzeleceğede pek benzemiyor.
member
Activity: 350
Merit: 11
Son 7 aylık sürece baktığımızda büyük düşüş ile bu süreyi geçiren bitcoin resmen bu açıklamaları doğrularcasına hareket ediyor ,umarım 100 dolar düşme gibi bir kötü senaryoya şahit olmayız.
member
Activity: 322
Merit: 32
100 dolar olur mu bilinmez fakat adam oldukça doğru söylemiş özellikle şu kısmı;

”Eğer Bitcoin gibi bir ‘delik’ açılırsa; o delikten her türlü yasa dışı aktivite geçer gider ve hiçbir hükümet buna izin vermez.”

İleride piyasa daha da dikkat çekici bir şekilde büyüdüğünde devletlerin ve hükümetlerin saldırıya geçmesine neden olabilir. Yani tamamen yasal olacağını bende düşünmüyorum bu pek mümkün değil.
full member
Activity: 630
Merit: 103
100 dolar gerçekten uç bir fiyat ama piyasanın bize neler getireceğini bilemeyiz. 100 dolar olmasa da çok keskin sert bir düşüş görebiliriz ayrıca adam 75 yaşında ve eski jenerasyon bu işlerden anlamaz diyorsa kendisi uzmanda olsa bence anlama konusunda sıkıntı yaşayanlardan olabilir
jr. member
Activity: 182
Merit: 1
hayal kuralım tut ki oldu. o kadar hodl yapan artık parası pul olur. özellikle ralliyi de çok yavaştan alırlar ise senelerce beklemeniz gerekir. belki 5 sene sonra 20 bin dolara gelir. yani böyle düşünen neyse ki az.
jr. member
Activity: 378
Merit: 1
Bitcoin artık son dönemde fiyat düşüşü ve bir daha toparlanamamsı bu haberlerin acaba gerçekten bitcoin dedikleri gibi 100 dolar kadar düşecekti kuşkusunu güçlendirmeye başladı.
newbie
Activity: 80
Merit: 0
ona bakarsanız bill gates'in de kendi yaptığı işe yönelik çok talihsiz gelecek tahminleri var. oysa ki teknoloji dünyası bu tahminlerden çok farklı bir şekil aldı. üstelik amcamız nedense bir de sayı vermiş. o sayıyı tam olarak nasıl belirledi merak ettim doğrusu.
member
Activity: 224
Merit: 10
100 dolar olacağına inanmıyorum. Kara para dolandırıcılık kısmı da ne yazık ki bitcoinin üzerine yapışmış haksız bir leke. Sadece bitcoin ile bu işler yapılıyormuş gibi bir algı olması pek anlamlı gelmiyor bana.
member
Activity: 448
Merit: 10
Ağzı olan konuşuyor , hele ki bu ağzın sahibi profesör olunca ağzından çıktıkları bir başka ilgi çekiyor , piyasanın giidşatına baktığımızda bu adamın söylediklerine kızacak bir durum yok .
newbie
Activity: 168
Merit: 0
iddia ettiği 100 dolar çok uç nokta. nasıl 500 bin, 1 milyon dolar olacak diyenler gibi. o kadar da değil artık. hani böyle bir sonucu getirebilecek gelişme tüm ülkelerin topluca kriptoları yasaklama, işte kullananlara ceza verilmesi gibi bazı kararların alınması sonucunda olabilir.
member
Activity: 406
Merit: 11
Bitcoin 1000 dolara düşse inanın kendi gidip 100 tane falan bitcoin alır herhalde, bu açıklamaları mantıklı bulmuyorum.
full member
Activity: 411
Merit: 134
Arkadaşlar bilakis bu nobel ödülü almış,yani ununu elemiş eleğini asmış ekonomistlerin (Stiglitz,Krungman gibi) özellikle kripto piyasası ile ilgili felakat çığırtkanlığı dozunda yaptıkları yorumlara baktığınızda bildiğin saçmaladıklarını görürsünüz.

Az çok mikro ve makroekonominin yanında biraz da iktisak okulları derslerini giriş seviyesinde almış veya bu konuda yine az da olsa araştırma yapmış arkadaşlar iktisat ilminin -ki tıp alanından sonra en fazla bilimsel makale,yayın vb. yapılan alandır- onca saçma sapan kurulan ekonomik modeller ve teorilerle dolu olduğunu görmüşlerdir.

Örneğin Anlaşmasız Oligopollerde "Cournot Modeli" idi sanırım.Yanlışım varsa düzeltin.Yani adam öyle bir model kurmuş ki..Piyasada 2 firma olduğu varsayılıyor.Biri lider diğeri yancı firma.Firmalar birbirlerinden hem etkileniyor hem de bağımsız davranıyorlar ve günün sonunda mr=mc eşitliğinde kar maksimizasyonu sağlanıyor vs. derken literatürde bu modelin adı "Robinson Crusoe & Cuma Modeli" olarak geçiyor.Bu noktada adeta modelle literatürün kendisi bile dalga geçiyor.

Mesela yakında tarihten bir başka önrek...Chicago Ekolünden (Monetarist) bir başka nobel ödüllü ekonomist olan Milton Friedman'ın, “The Methodology of Positive Economics” (1966) adlı makalesini okuyanlar bireysel davranış modellemelerine ait metodolojik tartışmayı farklı bir boyutta ele alarak modelin gerçekle uygun varsayımlara sahip olması veya gerçeği açıklama oranına değil de(!) belirli bir olguyu tahmin edebilme noktasına eğildiğini görürler.Yani dıdısının dıdısını anlatıyor abimiz ve bundan dolayı da nobel ödülü veriyorlar kendisine.Haa Friedman'ın literatüre katkısı yadsınamaz  o ayrı.Özellikle 70'li yıllarda yaşanan Petrol Şoklarından sonra katkıları olmuştur.Onun kurduğu ekonomik modeller ile dünya ekonomisinin yol haritası çizilmiş ve krizlerden çıkılmıştır.

Velhasıl böyle dıdısının dıdısı, saçma sapan bir çok çalışmanın/modelleme ve teorinin yanında yine yukarıda bahsi geçen bir o kadar çok saçma sapan yorumlar da yapılmaktadır, hem de nobel ödüllü ekonomistler tarafından.Bence bunlara pek aldırış etmeyin arkadaşlar.Bu insanların da belli otoriteler tarafından yine kendi çıkarları doğrultusunda piyasayı manipüle etmediklerini nereden bilebiliriz?

Not: Şimdi bize yukarıda da örnekleri verilen model ve teorilerin bir çoğu saçma sapan geliyor fakat o çalışmaların bilimin gelişmesine kümülatif bir katkısı olduğu da unutulmamalıdır.Adam yanlış veya saçma bir model bulup ortaya atsa bile ondan sonraki gelecek bilim adamı aynı yanlış modellemeleri öğrenip doğrusunu veya daha iyisini bulmaya çalışacaktır.En şaçma şeyin bile bilime büyük katkısı olmuştur.Çünkü bilim üssel fonksiyonel şekilde ilerler.Şöyle ki:

Örnek: (2 üzeri 4) + (2 üzeri 4 üzeri 5) + (2 üzeri 4 üzeri 5 üzeri 7 ) ..... gibi.Her gelen saçma da olsa yeni bir şey katıp kümülatif bir şekilde bu zincirin artan bir halkasını oluşturacaktır.


Konuyla ilgili şu videoyu izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=jgj_4myLUNQ
member
Activity: 546
Merit: 10
durum o kadar dramatik değil. 20 binden başlayan düşüş 100 dolara gelirse %99.5 yüzdesel dump oluşur. btc ömründe bu kadar geri çekilme yapmadı ki bunu yapsın. 2 dolardan 1120 dolara fırlamış bitcoinden söz ediyoruz. Bu devasa ralli de bile %81 geri çekilme yaptı.
full member
Activity: 476
Merit: 102
CAT.EX Exchange
Bunun önüne borsalar denetlenerek geçilebilir, Ortak şartlar oluşturarak KYC şartı sunmak zor olmasa gerek.
jr. member
Activity: 168
Merit: 1
Yahu açık bir block zinciri ile herkesin transferleri görebildiği bir yapı oluşturulur ve herkesten kyc istenirse kara para aklamalar yahut illegal işle nasıl yürüyebilir.
full member
Activity: 546
Merit: 100
Devletlerin piyasa belirli bir hacme ulaştığında regüle edeceği kanısı doğrudur ama bunu öldürecek düzeyde bir düşüş yaşanması kripto para piyasasını bitireceğinden ve onun potansiyeli de ortadan kalkacağından bence piyasayı olumsuz yönde etkilemeyecek adımlar atacaklardır.
member
Activity: 336
Merit: 10
bu tür yeniliklere paranoyakça yaklaşmak bence çok mantıksız.şimdi insanlar bu kişi için dinlemeyin yaşı 75 bunamış dese ne diyeceksiniz ? kripto paralara karşı olabilirsin ama bunun için ekonomist olduğunu unutma vede yorum yap ama tarafsız olsun .sonra nobelini sorgularlar...
newbie
Activity: 168
Merit: 0
Bunlar çok uç rakamlar pek güvenilirliği yok. Nasıl 100 bin 1 milyon dolar olacak diyenler sallıyorsa. Bu arkadaşta bol keseden atmış belli. 100 dolar olabilir mi olabilir yakın gelecekte zor ama.
newbie
Activity: 98
Merit: 0
Eskileri de yabana atmamak lazım. Belki hızlı ilerleyen teknolojiye hızlı ayak uyduramıyorlar ama tecrübeleri çoğu şeyde doğru kararlar vermesini sağlıyor. Bence hükümet müdahaleleri hakkında doğru söylemiş şimdilik hiçbir devlet piyasa küçüklüğünden dolayı bitcoini ve türevlerini tehdit olarak görmüyor ilerleyen zamanda piyasa hacmi arttığında aynı şeyleri düşünmeyecekler
member
Activity: 574
Merit: 14
"düzenleyici kurumların şu an beklediğini ve sektörün payı büyüdüğünde; gerekli sert hamleyi yapacağını"

bu görüşe tamamen katılıyorum. Avrupa'ya bakın pazar payının rekabet edebilecek düzeyde olmadığını söylüyor. trilyon dolarlık merkez bankaları piyasa değeri çeyrek trilyon dolar olan kriptoları tehdit olarak görmüyor. 5 trilyon dolar oldu örneğin kriptoların değeri o zaman asıl eylemlere geçilebilir. ama 100 dolar olacak görüşü biraz ağır olmuş.
hero member
Activity: 1204
Merit: 630
Eleştriye kimse bir şey diyemez. Bir kişinin görüşü 100$ olacak olabilir buna da tamam. Ama bunu kötüleyerek, iteleyerek olmaz. Bunu yapamayacak kadar ahlaki erdeme sahip değil demek ki. Nobel alan herkes mükemmel insan da değil demek ki. Bu alanda yatırım yapan binlerce belki milyonlarca insan vardır. Bu insanların alayına saygısızlık yapmış gibi.
jr. member
Activity: 131
Merit: 1
Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Amerikan basınına verdiği demeçlerde kripto paralara ağır eleştrilerle yüklendi. Columbia Üniversitesi’nde görev yapmakta olan 75 yaşındaki bilim insanı, Bitcoin’in anonim doğasu nedeniyle suç işlenmesi ve kara para aklanması için rahatlıkla kullanılabilir olduğunu belirtti. Stiglitz, sektörün şu anda görece küçük olduğunu belirtirken, düzenleyici kurumların şu an beklediğini ve sektörün payı büyüdüğünde; gerekli sert hamleyi yapacağını belirtti ve şöyle konuştu:

”Bir yandan tamamen şeffaf bir bankacılık sistemi oluşturmak için çaba sarf ederken, öte yandan da gizlilik odaklı bir ödeme yöntemine (Bitcoin) sahip olamazsınız. Eğer Bitcoin gibi bir ‘delik’ açılırsa; o delikten her türlü yasa dışı aktivite geçer gider ve hiçbir hükümet buna izin vermez.”

Stiglitz, daha önce de kripto paralara hükümet müdahalesinin ardından Bitcoin’e ve diğer kripto paralara pek bir talep kalmayacağını da belirterek şunları söylemişti:

”Eğer gerekli düzenlemeleri yapar ve kara para aklama ile diğer suçların yapılmasını engellerseniz, Bitcoin’e pek de bir talep kalmayacaktır.”

‘Eski Jenerasyon Anlamaz’
75 yaşında alanında uzman bir isim olan Stiglitz’in bu yorumları ile sektörün genç isimlerinin düşünceleri ciddi terslikler barındırıyor. Örneğin Winklevoss kardeşler, daha önce Şubat ayında yaptıkları bir açıklamada, Blockchain teknolojisi ve kripto paraların eski toprak insanlar tarafından kolaylıkla anlaşılamayabileceğini belirtmişti.

Winklevoss, bu tarz yorumları yapan kişilerin hayal güçlerinin eksik olduğunu belirterek onlara yüklenirken, onun savunduğu şekilde piyasaya önemli paralar sağlayan ve destek veren genç dev analistler ve yatırımcılar da mevcut. Birçok banka, Blockchain ve kripto paralar ile ilgili yatırımlar ve araştırmalar yaparken bakalım zaman; Stiglitz gibi eski toprakları mı yoksa Winklevoss gibi yenilikçileri mi haklı çıkaracak?

kaynak :https://koinbulteni.com/nobel-odullu-ekonomistten-bitcoine-agir-elestriler-100-dolar-olacak-22369.html
Jump to: