Peki masternode yapısının farkı ne?
dash, crave gibi coinlerde var, bitcoin de niye yok
yanlışım varsa çakır düzeltir zaten
masternode kavramı dark yani şimdiki dash ile çıktı ortaya, anonimlik adına bir nevi mixer görevi görüyor, bir adresten başkasına coin gönderirken , işlemler takip edilemiyor , bu işlem karşılığında da kazılan coinlerden pay alıyor, temel mantık bu , benim bildiğim
Masternode kavramı genel itibariyle bitcoin'in merkezsizlik ve erişilebilirlik ilkelerine ters. Şöyle ki; Masternode kurabilmek için belirli bir bütçeye ihtiyacınız vardır. Yani sadece parası olan kurabilir. Bitcoin'de ise cüzdanı indirip şebekeye senkron olmanız yeterlidir.
Masternode'ların asıl amacı "inputları küçük parçalara bölerek mixlemek (karıştırmak) ve 'sözde' anonimlik" sağlamaktır. Bu sistem teoride çalışıyormuş gibi görünse de işin aslı böyle değil. "blockchain analysis" denilen olay ile birlikte o anonim olduğu zannedilen işlemlerin tamamı belirlenebilir. Örnekle açıklayacak olursam;
Şema burada:
https://i.imgur.com/t2v7mn7.jpgA kişisi 10 Dark'ı B kişisine gönderiyor:
Araya Masternodelar: M1, M2, M3, ... giriyor;
A'dan gelen 5 DRK M1'e, 3'ü M2'ye, 2'si M3'e gidiyor.
M3 bu 2'nin 1'ini M5'e yolluyor, M1 bu 5'in 2'sini M7'ye yolluyor vs vs karıştırma işlemi yapılıyor.
En sonunda M16'da biriken 10 Dark B kişisine ulaştırılıyor.
Arada istediği kadar karıştırırlsın, Gönderici A'dan B'ye 10 Dark ulaştı mı? Ulaştı. Olay bitmiştir. C D'ye 25 yollasın, E F'ye 13 yollasın vs Bunların hepsi blok zincirinde (karıştırmalar da dahil) kayıt ediliyor. Blok zinciri analiz edildiğinde A ve B arasındaki bu gönderimler tespit edilebilir. Bu yüzden "sahte anonimlik" var.
Blok zinciri üzerinde uzmanlaşmış (hem alt yapısını bilerek, hem de geliştirme sürecine dahil olarak (zorunlu değil)) hatta blok zincirini okumayı bilen kişiler bu anonimlik mekanizmasında çok rahat yön bulup tüm işlemleri takip edebilir.
Aynı şeyler bitmixer işlemleri falan için de geçerli. Siz istediğiniz kadar karıştırın, anonimliği bu şekilde sağlayamazsınız.