Author

Topic: İnsan beyninde ölümden sonra harekete geçen 'zombi genler' bulundu (Read 187 times)

hero member
Activity: 1400
Merit: 536
Zombi genler degil de insan beynindeki olum sonrasinda gecici bir sure etkinligini artiran hucreler soz konusu, tabi ki sonsuza kadar yasayacak sebebi olmadigi gibi epilepsi arastirmalarinda faydasi olacaktir, epilepsi hastalari bilirler tamamen bir tedavisi olmadigi gibi hafifletici ilaclar bulunuyor sadece.
sr. member
Activity: 1386
Merit: 374
Ölüm olunca sanki gözlerimizi açıp yeni bir dünyaya başlayacağız gibi geliyor bana, asıl uyku burası ve biz geçici bir uykudayız gibi geliyor, öncemizi bilmiyoruz, sonramızı bilmiyoruz, bu kadar mükemmel bir sistemin kendi kendine olma olasılığının da düşük olduğunu biliyoruz, daha ölümden sonra çok şey bulunur, ama bir gerçek var ki o da her nefis ölümü tadacaktır,
legendary
Activity: 2814
Merit: 1576
Ölümden sonra bazı dokuların yaşamaya devam ettiğini zaten biliyorduk ama beyinde böyle bir şeyin olması bana biraz korkutucu geldi. Aslında daha yaşam ve insan vücudu ile ilgili öğrenemediğimiz milyonlarca şey var, sırlar çözülene kadar çok uzun yıllar daha geçecek. Bu tür çalışmalar gelecekte çok işe yarayacağı için beni de heyecanlandırıyor.
Bu beyinde yer alan genler sayesinde acaba ölümden sonra ruhun bedenden ayrılışı ile ilgili bir çalışma yaparlar mı? Cheesy
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
Olası Zombi Salgınında Yapılacaklar

diye bir başlık açacaktım Smiley bakalım bu konu da üstüne gelmiş yarın açarım belki...

Bir de zombi salgınımız eksikti anasını satayım çok zombi olmak istiyorlarsa atsınlar iki flakka ağzına uçsunlar diğer tarafa çok farkları yok haberden benim çıkardığım ruhun kanıtlandığına bir işaret olabilir mi acaba
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Olası Zombi Salgınında Yapılacaklar

diye bir başlık açacaktım Smiley bakalım bu konu da üstüne gelmiş yarın açarım belki...
member
Activity: 448
Merit: 88
Haberi okuyunca aklıma sinekleri zombiye çeviren mantar geldi.  Undecided
hero member
Activity: 1484
Merit: 936
Öldünmü bitti işte artık geriye dönüş yok zombide olsan çıkış yok artık. Öldükten sonrası ne olduğunun bir önemi yok ne olacağının önemi var. Ne garip şey şu ölüm olayı. Öleceğini bile bile yaşayan tek canlı İnsanoğludur. Buraya ufak bir video bırakıyorum neşelenelim Smiley
Quote
legendary
Activity: 1372
Merit: 1000
Aman kardeş bu zombi genlerde mutasyona uğramasın bu ara ortalık çok karışık dikkat edelim de ortalıkta bir de zombi belası dolanmasın Cheesy Aklıma Ninja Tosbiklerdeki shredder'i getirdi. Bu glial hücreler beyni ölümden koruyup yaşamaya devam edip shredder gibi dolanan mahluklar çıkartmasa ortalıklarda Cheesy
hero member
Activity: 1582
Merit: 670
Walking dead diyorsunuz yani Smiley
Onda da önce bulaşıcı gibi anlatıp sonra herkesin bu tarz bir şey yüzünden zombiye döndüğünü izlettiler kaç sezon. Şaka falan ama ben korkuyorum bu muhabbetlerden. Yani biyolojik testler, deneyler, kimyasal saldırılar falan başımıza gelse  kimse durduramaz. Biliyorsunuz covid'i geçen yıl başında böyle lanse ediyorlardı. Sokakta titreyip ölen insanlar...
böyle bir şey başımıza gelse allah korusun kimse kurtulamaz herhalde.

Yazıyı okuduktan sonra aklıma seyrettiğim tüm zombi film/dizileri geldi. Resident evil de fenaydı Smiley
full member
Activity: 854
Merit: 113
Ölüm hala bilim tarafından tam olarak çözülebilmiş bir olay değil ve henüz gözlemleyebildiğim kadarıyla bilim dünyası ölümü çözme yolunun başlangıcında sayılır bu yüzden bu tarz yeni keşifler beni çok heyecanlandırıyor.
sr. member
Activity: 1778
Merit: 385
İnsan beyni için ölümden sonrası yok sanıyordum. Hatta bu sebeple rüyamızda ölünce hemen uyanıyoruz gibisinden bir şey okumuştum. Beyin sonrasını düşünemediği için hemen şok etkisiyle uyandırıyor.
full member
Activity: 1414
Merit: 161
Gerçekten ilginç bir bilimsel çalışma bu. Ben ölümden sonra her şeyin durmadığına dair bir şeyler yarım yamalak okumuştum eskiden ama ilk defa bu kadar detaylı öğrendim. Zombi genler tanımı da biraz kulağa ürpertici geliyor. Aklıma bir de Prime Video'daki Upload dizisi geldi şimdi. Öldükten sonra ruhu bir başka bedene aktarıyorlardı. Ne alaka diyeceksiniz belki ama acaba ilerde öyle bir şey de mümkün olabilir mi diye merak ediyor insan. Grin
member
Activity: 756
Merit: 17
zombi genler tanımı biraz korkutucu olmuş. Bilim ve insanlık açısından güzel bir tespit olmuş. Belki de bu araştırmalar sayesinde beyin ölümü bitkisel hayat gibi şeyleri ilerde azaltıp Alzheimer gibi şeylerin çözümünü bulabiliriz.
hero member
Activity: 1330
Merit: 645
İnsan beyninde ölümden sonra harekete geçen 'zombi genler' bulundu

ABD'deki Chicago şehrindeki Illinois Üniversitesi'nin yeni araştırmasına göre, insan beynindeki bazı hücreler ölümden sonra aktivitelerini artırıyor ve devasa boyutlara ulaşıyor.Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımlanan araştırmada bilim insanları, ölümü ve sonrasını simüle etmek için rutin beyin ameliyatları sırasında alınan beyin dokularındaki gen ifadelerini birçok kez analiz etti.

Analizler, bazı hücrelerdeki gen ifadelerinin ölümden sonra arttığını gösterdi. Bu "zombi genlerin" tek bir hücre türüne özgü olduğu anlaşıldı. Glia isimli bu hücreler, sinir hücrelerini sarmak, bunlara besin ve oksijen sağlamakla görevliydi.

Araştırmacılar bu hücrelerin ölümden sonra büyüdüğünü ve kol benzeri uzantılar geliştirdiğini keşfetti.

Makalenin yazarlarından Prof. Dr. Jeffrey Loeb, "Glial hücrelerin görevi oksijen yoksunluğu veya felç gibi beyin yaralanmalarından sonra atıkları temizlemek. Bu açıdan ölümden sonra büyümeleri çok da şaşırtıcı değil” dedi.

Loeb, keşfin yaratacağı sonuçların beyinde ölümden sonra meydana gelen aktivitelerin incelendiği araştırmalarda çok işe yarayacağını ifade etti.

Zira araştırmacıya göre otizm, şizofreni ve Alzehimer tedavilerine yönelik mevcut araştırmalar, ölümden sonraki hücre aktivitesini ve gen ifadelerini hesaba katmıyor.

Loeb, "Çoğu çalışma, kalp atmayı bıraktığında beyindeki her şeyin durduğunu varsayar. Ama böyle olmuyor" dedi ve ekledi:

"İnsan beynindeki dokularla ilgili araştırmaları yorumlamak için bulgularımıza ihtiyaç duyulacak. Çünkü bu değişimler daha önce hiç ölçülmedi."

Araştırma ekibi, beyin dokusunu inceleme imkanları açısından önemli bir avantaja sahipti. Zira Loeb, epilepsi gibi bozuklukların tedavisine yönelik ameliyatlar sırasında dokularının saklanmasına rıza gösteren hastaların beyin dokularının depolandığı UI NeuroRepository isimli veri bankasını yönetiyor.

Doktorlar, epilepsiyi tedavi etmek için yaptıkları bazı ameliyatlarda, nöbetleri ortadan kaldırma amacıyla epileptik beyin dokusunu çıkarıyor. Ama genellikle tanı için dokunun tamamı gerekli olmuyor. Bu sayede bazı dokular bilimsel araştırmalarda kullanılabiliyor.

Araştırma ekibi işte bu dokular sayesinde analiz ettiği genlerin yaklaşık yüzde 80'inin 24 saat boyunca nispeten stabil kaldığını tespit etti. Bunlar arasında, genellikle temel hücresel işlevleri sağlayan ve "iç düzen genleri" diye nitelenen genler vardı.

Sinir hücrelerinde bulunan ve hafıza, düşünme gibi aktivitelere dahil olduğu bilinen başka bir gen grubu ise ölümden sonra hızla bozuldu. Loeb, bu genlerin şizofreni ve Alzheimer gibi bozuklukları çalışan araştırmacılar için önemli olduğunu söyledi.

"Zombi genler" diye nitelenen üçüncü gen grubu ise sinir hücrelerindeki genlerin azaldığı sırada aktivitelerini artırdı. Ölüm sonrası değişimlerin yaklaşık 12 saatte zirve yaptığı görüldü.

Loeb, "Bulgularımız iyi haberler veriyor" ifadelerini kullandı:

"Artık ölümden sonra hangi genlerin ve hücre türlerinin kararlı kaldığını, hangilerinin bozulduğunu ve hangilerinin faaliyetlerini artırdığını biliyoruz. Bu sayede ölüm sonrasıyla ilgili beyin araştırmalarından elde edilen bulgular daha iyi anlaşılabilir."

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/insan-beyninde-olumden-sonra-harekete-gecen-zombi-genler-bulundu-1823079

Beyi bir şekilde ölümden sonra kişiye ait olan bilgileri yani kendini korumak ve kurtarmak için bir yöntem kullanıyor olmalı.
Jump to: