İnternet artık olmadığı kadar hayatımızın içine girdi. Onlarca farklı site ve uygulamaya ait şifre ve kullanıcı adı bilgilerini kullanıyoruz ve bu sayı her geçen gün artıyor. Mail hesapları, sosyal medya hesapları, bankacılık uygulamaları, crypto işiyle uğraşanlar için borsa hesapları bu liste uzayıp gidiyor.
Güvenlik bu yüzden çok önemli ve herkesin kendi internet güvenliğini sağlaması gerekiyor. Peki ama nasıl yapacağız bunu. Bu başlıkta önemli olanlarını kısaca açıklamaya çalışacağım.
Mail Hesapları ve Borsa Hesapları İçin 2 Faktörlü Kimlik Doğrulama KullanınMail hesapları çok kilit noktada öneme sahip. Bu yüzden onları çok sağlam bir şekilde hackerlardan korumamız gerekiyor. Eğer birisi mail şifresini ele geçirirse resetleme yaparak diğer tüm hesapları kontrol altına alabilir. Ayrıca alternatif e-posta adresleri, kişisel veriler, kişisel fotoğraflar, arkadaşlarınız, iş ilişkisinde bulunduğunuz kişi firma bilgileri, aileniz, kredi kartı numaralarınız, banka hesap numaralarınız, kripto ile alakalı olarak kullandığınız tüm exchange bilgileri gibi o mail hesabınıza bağlı olan neler varsa hepsi tehlike altına girebilir.
Şifrelerin tahmin edilmesi çok zor olacak şekilde özel karakter ve büyük küçük harf ve rakam kombinasyonlarından oluşması gerektiğini herkes biliyor zaten. Buna ek olarak 2 faktörlü doğrulamanın da mutlaka aktif edilmesi kesinlikle yararınıza olacaktır. Bu forumda üye olan çoğunluk, borsalarda trade mutlaka yapıyordur, dolayısıyla paralarımızı emanet ettiğimiz bu sitelerde ve kullandığımız mail adreslerinde mutlaka 2 faktörlü kimlik doğrulamayı aktif edelim.
Gmail:
https://myaccount.google.com/signinoptions/two-step-verification/enroll-welcome?pli=1Hotmail:
https://account.live.com/proofs/EnableTfa?mkt=tr-tr&mpsplit=1Yahoo:
https://login.yahoo.com/account/security?scrumb=.EmDnjKUtyWYandex:
https://yandex.com.tr/support/passport/authorization/twofa-on.html2 Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir ve Neden Önemlidir diyenler için gelsin.https://teknobolge.com/nedir/iki-faktorlu-kimlik-dogrulama-nedirTelefonunuza Şifre KoyunArtık telefonlarımızda her şeyi taşır hale geldik, bu yüzden en öncelikli korumamız gereken şeylerin başında geliyor. Bazı insanların hiç şifre, desen çizme ya da parmak izi ile giriş gibi extra güvenlik sunan yöntemleri kullanmadığını görüyorum ki bu kesinlikle çok tehlikeli. Yine tahmin edilmesi güç olacak bir şifre seçilmesi en sağlıklı yol olacaktır. Bu arada eğer aşağıdaki kombinasyonlardan birini kullanıyorsanız hemen değiştirmenizi öneririm. Çünkü tahmin edilmesi en kolay olanlar genelde bunlarmış.
Her bir hesap, uygulama için farklı şifre kullanın.Biliyorum kullandığımız onlarca farklı hesap olunca her birine farklı şifre seçersek şifreleri hatırlamak çok zorlaşıyor ama maalesef başka bir çözüm de yok. Tek bir şifre kullanıyor olsak bir hacker aynı günde bütün hesaplarımızı ele geçirebilirdi ki bu müthiş yıpratıcı bir durum olurdu. Bu yüzden sıkılmadan yorulmadan bunu uygulayacağız. Ayrıca kullandığımız şifreleri cep telefonunda ya da bulut uygulamalarında saklamayı hiç düşünmeyin. Oralara yüklenen her belgenin okunma, kopyasının alınma riski vardır.
En geleneksel ve en güvenlikli metot olan bir deftere not almak iyi bir çözüm olabilir ya da password manager gibi uygulamalar kullanılabilir.
123456, password, abc123, 111111 gibi çok kolay şifrelerden kesinlikle uzak durun. Güçlü bir şifre 10 karakterden uzun olmalı ve içerisinde büyük küçük harf, rakam ve özel sembol içermeli.
Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Kate Upton, Mark Zuckerberg gibi pek çok ünlü bu kurala uymadığı için hackerların kurbanı oldu. Örneğin Zuckerberg'in şifresi dadada idi ve aynı şifreyi pek çok farklı sosyal medya hesabında kullandığı ortaya çıktı.
Mesajlaşma Uygulaması Olarak Signal KullanınSignal aynı whatsapp gibi popüler bir mesajlaşma uygulaması ama gönderilen bütün veriler encrypt edilerek gönderildiği için bir başkası tarafından ele geçirilme riski yok. Tabii en azından söylenen bu, internette iseniz hiçbir zaman güvenli değilsiniz. Bu yüzden çok gizli özel belge ve fotoğrafların gönderilmemesi en doğru çözüm bu tür uygulamalarla.
İnternet Tarayıcısı Olarak Tor Browser KullanınChrome, Firefox veya normalde kullandığınız tarayıcıların yerine Tor Tarayıcısını kolayca indirip yükleyebilirsiniz. Tor tarayıcısında yapılan her şey gizli ve güvenlidir.
Tor, ağa girmeden önce verileri şifrelenmiş paketler halinde gruplar ve gönderen hakkında bilgi edinmek için kullanılabilecek kaynak, boyut, varış yeri ve zamanlama gibi bilgileri içeren paket bölümünü kaldırır (bu size ait olur).
Hükümetler ve bilgisayar korsanları gibi etkinliğinizi izlemeyi deneyen herkese karşı anonimlik ve güvenlik sağlar.
Public Wifi KullanmayınYapabiliyorsanız 3G – 4G gibi mobil internet alternatiflerine yönelin. Bunların hacklenmesi oldukça zordur. Kafe, restoran, havaalanı gibi kamuya açık yerlerde yaptığınız internet aramaları, gönderilen ve alınan mailler ve sitelere girişte kullandığınız kullanıcı adı şifrelerin okunması ve kopyalanması riski her zaman göz önünde bulundurulmalı. İnternette bu tür şeylere erişim izni sağlayan pek çok yazılımın olduğu unutulmamalı. Bu işlerde biraz bilgisi olan bir kişi böylelikle tüm bilgilerinize kolayca ulaşabilir.
Daha da güvenlik sağlamak için VPN kullanımıda düşünülebilir. Böylece tüm internet trafiği nerede olursanız olun şifrelenecektir.
Tüm bunlara ek olarak gelen maillerde mesajlarda şüpheli gözüken hiçbir linke tıklamayın, tanıdığınız kişiden gelse bile. Çoğu zaman tanıdığınız kişinin hesabı hacklenmiş olabilir ve oradan gelecek linke tıklamanız sizinde hesabınızın ele geçirilmesine yol açabilir.
Belki bütün bu adımların hepsini uygulamak biraz paranoid gözükmeye yol açabilir ama devir internet devri ve işi kesinlikle şansa bırakmamak ve gereken tüm tedbirleri almak ilerde üzülmemek adına yapılacak en doğru şey gibi geliyor bana. Tabii şunu hiçbir zaman unutmamakta fayda var, internette yüzde yüz güvenlik diye bir şey asla mümkün değildir ama en azından alınacak bazı önlemlerle güvenlik seviyesi oldukça yukarılara çekilebilir.
Sizlerin de ekleyeceği şeyler muhakkak vardır, yorumlarınızda belirtirseniz sevinirim.