Author

Topic: İnternette Güvenliğimizi Bir Üst Seviyeye Taşıma (Read 13283 times)

member
Activity: 392
Merit: 10
Bir çoğu bilinen öblemler ancak hatırlatma açısından önemli bir paylaşım olmuş. İçlerinde biri ise çok önemli oda tor browser kullanma konusu oldukça faydalı.
copper member
Activity: 196
Merit: 1
2fa elzem olan sanırım bir de benim mail, borsa girişi ve 2fa için kullandığım cihazlar ayrı bu biraz olası hack meck ne olacaksa işleri zorlaştıracaktır diye düşünmeme sebep oluyor.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
Bilgiler gayet derli toplu halde sıralanmış ilk sayfada. Bu konu da yukarılara çıksın da görünür olsun biraz...
Ben de ek olarak; trojan tespiti için MalwareBytes yazılımını kullanmayı önerebilirim. Ayrıca tarayıcı eklntilerini de ayda bir kontrol etmek lazım. Girilen siteler, bazen otomatik olarak zararlı şeyler kurabiliyorlar.
newbie
Activity: 5
Merit: 0
güzel paylaşım elinize sağlık.
member
Activity: 448
Merit: 15
2FA olmazsa olmaz. Şifre kombinasyonlarını farklı kullansanız dahi kriptoyla haşır neşir olan herkes birşekilde şifrelerini kaptırma tehlikesinde.

Geçen gün nasıl bulmuşlarsa bulmuşlar, bi exchange sitesindeki hesabıma üstüste girmeye çalıştılar. Telefonuma onay kodu geliyordu, sonra kesildi. Herhangi bir hack ile karşılaşmadım, ancak karşılaşmayacağım anlamına da gelmiyor.

Başıma gelmez demeyin, iş işten geçmeden önlemlerinizi alın, işlemlerinizi de dikkatle yapın.

Ayrıca paylaşım için teşekkürler.
jr. member
Activity: 378
Merit: 4
ne kadar dikkat etsek de adamlar her turlu 2fa i de ele geciriyor, biz belli konularda dikkat etsek sadece riski azaltmis oluyoruz.demem o ki kesin guvende olmak gibi bir durum yok, cok dikkatli olmak lazim.
member
Activity: 294
Merit: 27
Borsa hesaplarının hacklenmemesi için sadece borsa da 2FA doğrulama kodu yeterli değil. Kesinlikle gmail hesaplarınıza da 2FA doğrulama kullanılmalıdır. Telefonlara da muhakkak ekran kiliti eklenmeli. Çoğumuz üşeniyor ancak ileride pişman olmaktan iyidir.
hero member
Activity: 2170
Merit: 640
Undeads.com - P2E Runner Game
Her şeye dikkat etmeye çalışıyoruz ama internet içerisine girdiğin anda hiç bir şeyin garantisi yok. Kırılamaz geçilemez bir güvenlik önlemi de yok. Güvenlik önlemleri arttıkça hackerlar da daha iyisi için kendisini geliştiriyor. Zaten çoğu güvenlik firması çalışanları da hackerdır. En güzeli internette işimizi hallettikten sonra bağlantıyı kesmek ama kaç tanemiz bunu yapıyor emin değilim.
jr. member
Activity: 630
Merit: 1
Sifre konusu en bastan beri hep suphe ile yaklasilan bir konudur. Acaba calinirmi diye turlu turlu duzuncelere dalar insanlar. O yuzden en guzeli 2fa. Ozellikle sms olunca gayet iyi hissettiriyor.
jr. member
Activity: 308
Merit: 2
Faydalı bilgi olmuş; Yandex.Key kullanırken private key'i iyi saklamamız gerekiyor, uygulama bende güncellemeden sonra çalışmadı ve tekrardan kurmak zorunda kaldım.
newbie
Activity: 27
Merit: 0
Benim için en büyük sorun farklı şifreler kullanmak. Hep unutuyorum. Hepsini bir yere not almak da aynı şifreyi kullanmaktan daha tehlikeli geliyor. Buna bir çare bulamadım
member
Activity: 249
Merit: 11
Bilgilendirme için teşekkürler. Bunların hepsini olmasa da bir kısmını kullanmaya çalışıyorum. Bu piyasada güvenlik normal internet ortamından bile daha önemli...
member
Activity: 713
Merit: 31
İnternet ortamında güvenliği arttıracak şeyler yapmak mümkün ama %100 güvenli olmak neredeyse imkansız!
jr. member
Activity: 322
Merit: 1
Ben girmiş olduğum tüm borsalarda 2Fa kullanıyorum, ayrıca şifreleri olabildiğince uzun tutuyorum.Bide her borsaya özel şifre seçimi yapıyorum.E bunları unutmamak için yazıp bı kağıda saklıyorum
jr. member
Activity: 462
Merit: 2
Piyasa düşükken hackerlar bile uğraşmıyor cüzdan boşaltmakla  Grin Çok abartı gelebilir ama aşırı dikkatli olmakta fayda var bir kere başına gelir insanın o da yeter zaten.
aly
full member
Activity: 312
Merit: 103
Beşiktaş.

İnternet artık olmadığı kadar hayatımızın içine girdi. Onlarca farklı site ve uygulamaya ait şifre ve kullanıcı adı bilgilerini kullanıyoruz ve bu sayı her geçen gün artıyor. Mail hesapları, sosyal medya hesapları, bankacılık uygulamaları, crypto işiyle uğraşanlar için borsa hesapları bu liste uzayıp gidiyor ...

Önemli bir konuya değinmişsiniz, fakat şöyle bir durum var.

Cep telefonunda şifre kullanmak ne kadar mantıklı?

Örneğin geçtiğimiz günlerde dayımın başına bir kaza geldi. İş icabı gittiği bir yerde düşüyor ve kafasını vuruyor, etrafındaki tanımadığı insanlar cep telefonunda son aradığı numarayı arayıp durumla ilgili bilgi veriyorlar. Telefonunda şifre olsa muhtemelen kendisinden uzun süre haber alamayacaktık. Her telefonda bu gibi durumlar için geliştirilmiş "Acil Arama" tuşu mevcut, fakat halkımızın bu özelliği kullanma konusunda habersiz olduğunu biliyoruz.

İki faktörlü doğrulama kullanımı oldukça önemli. Bu konuya özellikle hassasiyet gösterilmesi gerekli.

- Mail adresinizi ve bağlı hesaplarınızı (Bulut vs.) korumak için iki faktörlü doğrulama kullanmaya özen gösterin.
- Şifre yöneticisini için mutlaka iki faktörlü doğrulama kullanmaya özen gösterin.

Şifrelerin çoğunun farklı olmasına özen göstermek için şifre yöneticisi kullanmak en doğrusu. Senelik 80-100 TL gibi ücretleri bulunan kendimin de kullandığı Premium üyelikli LastPass'i tavsiye ederim. Giriş için farklı doğrulama yöntemleri mevcut, Google 2FA'yı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Bu sayede bir çok şifrenizi burada güvenle saklayabilirsiniz. Ayrıca, LastPass'in sunduğu diğer bir çok özellikte işinizi görecektir. LastPass sayesinde hemen hemen her site için karmaşık ve zor çözülebilen şifreler üretebilirsiniz. Ayrıca oldukça kullanışlı olan mobil uygulamaları da oldukça işinizi kolaylaştıracaktır.

TOR sizi gizlemez, sadece gözlerinizi kapatır!

Çocuklar büyürken gözlerini kapattıklarında sizin de onu göremediğinizi düşünürler, özetle TOR aslında sadece budur. Güvenlik için internet tarayıcı olarak TOR Browser kullanmak nereden baksanız saçmalık. TOR ile insanların çok güvenli gizli bir ortamda iş yaptıkları, karanlık dünyaların adamı olduklarını düşünmeleri sağlanıyor, bazı arkadaşlar da kendilerini "hacker" sanıyor ya, buna çok gülüyorum (: İlla güvenlikli, sınırsız/sansürsüz ve takibe takılmayan bir internet istiyorum diyorsanız, kendi VPN sunucunuzu kurun ve onu kullanın. Aylık 1€ maliyet ile bunu yapabilirsiniz sonra bilgisayarına kuracağınız OpenVPN eklentisi ile emin olun kendi sunucunuzdan yapacağınız tüm işlemler TOR dan çok daha güvenli olacaktır. (Bu konuda isteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim)

Anlık mesajlaşma uygulaması olarak Signal!

Anlık mesajlaşma uygulamalarında ne konuştuğunuza bağlı olarak hangisini kullandığınızın pek önemi yok aslında. Rusya'ya kaçan, eski ABD görevlisi ajan Snowden'in (filmini izlemenizi tavsiye ederim) önerisi olan Signal son zamanların popüler uygulamalarından evet, fakat hiç bir anlık mesajlaşma uygulamasında şifre, kredi kartı bilgisi gibi şeyler paylaşmayın. Esas tehlike elinizdeki telefon! Telefonun potansiyel tehlikesine bakmaksızın mesajlaşma uygulamalarının riskinden bahsetmek, biraz mantıksız. Özellikle dikkat etmeniz gereken husus, cep telefonunuzda kendinize özel, hassas içerikleri kesinlikle barındırmayın, kesinlikle!

Public WiFi kullanmamaya özen gösterin!

Evet bu doğru, fakat az önceki örnekte verdiğim gibi kendi VPN sunucunuzu kullanırsanız bu sizin pek etkilemez. Farz edelim böyle bir imkanınız yoksa, eğer çok büyük dosyalar indirmeyecekseniz cep telefonunuzun "Mobil Erişim Noktası" özelliğini kullanmanız kendi güvenliğiniz açısından en güzeli olacaktır.

Eklemek istediğim iki husus var  Wink

* Dizüstü bilgisayarlarınızın kamerasını mutlaka siyah bir bantla kapatın, bu konu komplo teorisi değil, hassas bir konu.
* Ayrıca, kimlik bilgilerinizi korumanın bir anlamı yok buna çok takılmayın. Zaten tüm bilgilerimiz internet ortamında mevcut, bu nedenle bazı arkadaşların KYC hassasiyetini de anlamıyorum (: Örneğin sosyal medya hesabı olan birinin ev adresini, yaşadığı mekanları, gezdiği yerleri, iş yerini vs. tespit etmek kullanılacak oldukça altetnatif yöntem mevcuttur, bunlardan birisiyle herkese her an ulaşabilirsiniz.


jr. member
Activity: 532
Merit: 5
Farklı şifreler kullanmak, modeminizin ağına kimsenin sızmasını engellemek. Şifreli offline bir yerde tolayıp saklamak şu an en doğru çözümler olarak görülmekte.
newbie
Activity: 168
Merit: 0
Güvenlik kripto borsalarında işlem yapanlar için çok önemli bütün birikiminiz çok kolay bir şekilde yok olabilir. Çok al sat yapılmıyorsa usb cüzdana atıp beklemek en güvenli yok gibi.
member
Activity: 294
Merit: 11
Her şey tamam da ''İnternet Tarayıcısı Olarak Tor Browser Kullanın'' olmamış. Normal kullanıcılar için chrome en uygun browser. Ayrıca internet güvenliği normal kullanıcı için bir önem arz etmiyor diyorsanız ki bilgisayara virüs bulaştırmayayım en etkili yöntemi söyleyim size. Virüs bulaşacak hiçbir program indirmemek, açmamak, şüpheli işlemlere girişmemek. Girişilecekse de VirtualBox gibi bir yere sanal işletim sistemi kurup kullanın. Yıllardır bu şekilde virüs yemedim ayrıca phishing gibi yöntemlere karşı dikkatli olun. Bilmediğiniz linklere tıklamayın, tıklayacaksanız da hesaplarınızla ilişkili olmayan bir işletim sisteminde yani yine VirtualBox tarzı bir uygulama/browser'da tıklayın.
newbie
Activity: 17
Merit: 0
güzel paylaşım, bu devirde hesap güvenliği önemli. teşekkürler.
newbie
Activity: 98
Merit: 0
çok faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık hocam. ben hiçbir maile tıklamayarak biraz türk mantığıyla korunmacı takılıyorum. elbette daha fazlasını yapmak gerekiyor.
member
Activity: 140
Merit: 10
İnternet güvenliğine o kadar fazla takılmıyorum. çünki kaybedecek o kadar fazla beni üzebilcek değeri değersiz sanal hayallerden başka bişey yok Smiley benden çalabilecekleri sadece hayallerim onu da çalamazlar ...!

Öyle deme hocam hesabının çalınması sana birçok dolaylı zarar açabilir. Sen yine de önlemini al.
newbie
Activity: 98
Merit: 0
İnternet güvenliğine o kadar fazla takılmıyorum. çünki kaybedecek o kadar fazla beni üzebilcek değeri değersiz sanal hayallerden başka bişey yok Smiley benden çalabilecekleri sadece hayallerim onu da çalamazlar ...!
hero member
Activity: 1204
Merit: 630
Hocam ellerine kollarına sağlık. Bence en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de güvenilen kişilere verilen şifreler. Çok sayıda tanıdığı kişi tarafından soyulan insan var piyasada.
jr. member
Activity: 84
Merit: 1
ben lisanslı antivirüs kullanıyorum ve bilgisayarda hiçbir önemli bilgimi tutmuyorum bu tarz işler için flash disk aldım onda tutuyoru herşeyimi
sr. member
Activity: 924
Merit: 251
Güzel paylaşım olmuş dostum emeğine sağlık. Bahsettiklerinin çoğu zaten buradaki insanlar için yabancı şeyler değil lakin yine de tekrar hatırlamakta fayda var. Yoksa çok üzülüyoruz. Ama cüzdanlar için en iyi güvenlik Ledger almaktır. Ötesi şimdilik yok.
jr. member
Activity: 56
Merit: 1
Şu kadarını söyleyebilirim internette güvenlik diye birşey hiçbir zaman %100 olmayacaktır biz istediğimiz kadar önlem alalım hep bir açık var. o yüzden önemli veri ve bilgileri internette muhafaza etmemek lazım.
full member
Activity: 367
Merit: 100
Öyle bir hale geldik ki sadece private key saklamakla iş bitmiyor her an her yerden saldırıyorlar. Kullanım alanlarına göre cihazları ayırmak en mantıklısı yani cüzdan için bir cihaz ve bu cihazı başka bir amaçla kullanmayacaksın gibi
member
Activity: 560
Merit: 11
google 2fa açığı bence var ama dillendirilmiyor. bir kere 2fa oluşturduktan sonra değiştirmediğin sürece o qr kod ve içine kömülü uzun kod aynen kalıyor. şifre üretildiği zaman sonraki ve sonraki belli bir sıralama ile oluşturduğundan yanayım ben. çünkü google authenticatorün şifre üretimi için internet bağlantısına gerek yok.
member
Activity: 195
Merit: 10
-
çok güzel ve ayrıntılı bir konu olmuş hocam ellerinize sağlık derim,  oldukça bilgilendirici olmuş
member
Activity: 406
Merit: 12
Oldukça faydalı bilgiler aktarmışsınız. Teşekkürler. Bununla birlikte güvenliği sağlamak bir numaralı hedef olmalı. Özellikle private keyleri her yere yazıp kaydetmemek gerektiğini düşünüyorum. Ve bundan da önemlisi şifreler konusu. Her sitede farklı bir şifre ve bu şifrenin tahmin edilemez bir kombinasyondan oluşması bir nebze güvenlik sağlayacaktır.
newbie
Activity: 112
Merit: 0
çok güzel bir yazı olmuş çok açıklayıcı detaylı net bir yazı ondan dolayı emeğinize sağlık...internetten dolandırıcılık karşısında bu önemleri kesinlikle almak gerek hele birde şuan dolandırıcılık çok yaygınlaşmışken bu bilgileri başka arkadaşlarımızada yaymamız gerek çok faydalı ve yararlı bilgiler tekrar teşekkürler emeğinize...
newbie
Activity: 33
Merit: 0
Abi gerek yok bu kadar güvenlik falan diyeceğim ama cebimizde koskoca banka taşıyoruz, kolay değil. Smiley

Şaka bir yana Tor Browser'ı indireyim dedim, sanırım güzel ülkemizde sitelerini yasaklamışlar...
jr. member
Activity: 266
Merit: 2
faydalı bilgiler için teşekkürler. Hani bu yazdıklarını bilmeyenler vardır. Ama benim önerim her coin, tokenin soğuk cüzdanı olmalı. Bir şekilde topluluk bunu çözmeli. Atıyorum binancede hodl yapmak istediğin coin var ama cüzdanı yok ne yapacaksın. mecburen borsada alıp tutacaksın. ama borsa hacklenirse.
member
Activity: 294
Merit: 10
Paylasimi yazan arkadas gercekten onemli noktalara deginmis. MFA lari kirabilecek sistemler de yavas yavas dark web uzerinde konusuluyor. Email guvenligi gercekten onemli. Airdroplar ve Bountyler icin ayri bir ether hesabi kullanmanizi tavsiye ederim. ayrica hackerler genelde yuksek meblag iceren hesaplari takibe aliyorlar. Bu sebepten birikimlerinizi farkli cuzdanlara bolusturmeniz de onemli.
newbie
Activity: 84
Merit: 0
Bu işler için ayrı bir bilgisayar kullanmak en makulü bence. Ve şifreler ile anahtarları internet bağlantısı olmayan bir yerde saklayın.
newbie
Activity: 34
Merit: 0
En önemlisi, her hesaba ayrı şifre vermek. Google veya başka sitelerde şifreleriniz güvenli bir şekilde korunuyor olabilir ama aynı şifreyi daha riskli bir yerde kullanmanız sonunuzu hazırlayabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda yahoo mail şifreleri ortaya saçılmış, bu şifreler başka sitelerde de denendiği için mağduriyet sadece burayla sınırlı kalmamıştı. İsmi lazım değil, çok mühim bir devlet büyüğümüzün yine çok mühim bir görevde yer alan damadının gmail'ini de böyle ele geçirmişlerdi.
jr. member
Activity: 94
Merit: 1
Çok önemli bir konuda güzel bilgiler vermişsin, teşekkürler.
Benim dikkat ettiğim güvenlik önlemleri :
1) Mail hesapları, borsa hesapları vs tüm şifreleri Büyük harf +küçük harf + sayı + özel karakterden oluşan min 8 hane yaparım
2) 2FA doğrulama kullanıyorum
3) PC de güncel anti-virus ve Trojan malware programları sürekli çalışır
4)Gelen mailleri çok dikkatli incelerim. Örneğin bir borsadan geldiği gibi gözüken sahte mail olabilir.
Bu güne kadar hiç bir hesabım çalınmadı. Mail adresinizin birilerinin eline geçip geçmediğini ve durumunu aşağıdaki linkten kontrol edebilirsiniz :

https://haveibeenpwned.com
newbie
Activity: 29
Merit: 0
Maillerimde 2fa kullanmaya başladım 1 ay önce, zira çok borsa ve airdrop kaydında hem mail erip hemde pc verilerini paylaştığımız için risk artmış durumda.
member
Activity: 61
Merit: 100
bana kalırsa hocam bunun için deep freze programlarını kullanmak gerekiyor pc de,  bu şekilde dikkatli olunursa hackten kurtulunur
jr. member
Activity: 308
Merit: 4
member
Activity: 140
Merit: 18
kripto için ayrı bir bilgisayar kullanmalıyız bence, diğer işlerimizi sosyal medya dahil diğer bilgisayarımızdan yapmakta yarar var.
newbie
Activity: 112
Merit: 0
Kişisel güvenlik bilgi güvenliği bu dönemin en önemli konularından. Dikkat etmekte fayda var bazen ne kadar dikkat edersen et fayda etmiyor orası ayrı.
hero member
Activity: 896
Merit: 519
Bence en büyük tehlike pek çok siteye giriyoruz ve girişte kullandığımız bilgisayarla diğer işleri birlikte yürütmemiz kaçınılmaz olarak tehlikelere açık davetiye gönderiyor. İkinci PC kullanım lüksü çoğumuzda yoktur ancak yatırımlarınız kayda değer miktara ulaştıysa bunu düşünmelisiniz. İkinci önemli nokta ava giderken av olmayın, bedava beleş airdrop kelimelerini duyunca düşünmeden hareket etmeyin. İşlemlerinizi yaparken aynı şeyleri tekrar ediyor olsanız da dikkati elden bırakmayın.

Her şeye önlem alamayız fakat dikkatli olunduğu sürece ve temel olan güvenlik önlemleri yapıldığında yüksek oranda korunmuş oluruz. Borsalarda trade yapmıyorsanız cüzdan kullanın ve ledger kullanmayı ihmal etmeyin. Borsalarda varlıklarınızı tutmak riski iki kat artırır. Borsalar hack'lenirse yapabilecek hiçbir şeyiniz kalmaz.
jr. member
Activity: 238
Merit: 3
Özellikle herşeyimizin bağlı olduğu google hesapları için çifte güvenlik önlemi almak gerekiyor . Her girildiğinde benim telefonuma bu sizmisiniz şeklinde uyarı geliyor . Bence şimdilik iyi bir güvenlik önlemi
jr. member
Activity: 630
Merit: 1
2fa tum guvenlik onlemlerinin en iyi ve kullanisli olani. Bir sekilde site guvenligini veya kimlik bilgilerinizi ele gecirseler bile telefonunuzun guvenligi sizi bu tur durumlardan korur. Ele gecirilmesi en zor olan bu oldugu icin herkesin bu guvenligi aktif hale getirmesi gerekli diye dusunuyorum. Ozellikle borsa ile ilgili hesaplarda mutlaka kullanilmali. Tabi mailinizde ozel olmali ve sadece bu islerde kullandiginiz bir mail edininki hack olaylarina denk gelmeyin.
legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
2 adımlı doğrulama muhakkak kullanılmalı
şifre ve kullanıcı bilgileri kağıt kalem ile kaydedilmeli.
newbie
Activity: 98
Merit: 0
Signal haricinde neredeyse hepsini tamamlamışım. Signal mesajlaşma programını da ilk defa duydum ve en azından denemek amaçlı indiriyorum.
member
Activity: 462
Merit: 10
Bazıları platforma ilk girdiklerinde çok kolay bulunabilecek şifreler giriyorlar ve vakit ilerleyince değiştirmeye de üşeniyorlar.
Bunun örneğini kendimden biliyorum ve birçok kişide de mutlaka böyle bir durum vardır. Güvenlik burada yer almak için çok önemli.
jr. member
Activity: 252
Merit: 1
androidde ikinci alan ekranı var. yeni bir android gibi. bu tip işlemleri ikinci alanda yapmayı deneme imkanı da var. hani ne kadar önlem alırsanız alın tüm coinleri tek borsada veya cüzdanda tutmayın. paylaştırın ki hepsini kaybetme durumu olmasın.
jr. member
Activity: 124
Merit: 2
bunların hepsine katılıyorum; çok klasik bazıları güzel bir maddeler halinde paylaşım olmuş. Bunlara ek olarakta virüs programı olmalı ve rutin taramalar yapılmalıdır.
jr. member
Activity: 168
Merit: 1
Telefonumda uzun bir şifre var onun haricinde de parmak izi tanımlı.
Bütün kullandığım borsalarda 2fa kullanıyorum. Mail adreslerimin şifresi kompleks bir şifre ayrıca borsalar için farklı mailler kullanıyorum.
Telefonumdaki binance uygulamasında da parmak izi mevcut.

doğru dürüst bir yatırımım olmasa bile olabildiğince dikkat ediyorum.
member
Activity: 294
Merit: 10
World’s First Decentralized ICO Platform

İnternet artık olmadığı kadar hayatımızın içine girdi. Onlarca farklı site ve uygulamaya ait şifre ve kullanıcı adı bilgilerini kullanıyoruz ve bu sayı her geçen gün artıyor. Mail hesapları, sosyal medya hesapları, bankacılık uygulamaları, crypto işiyle uğraşanlar için borsa hesapları bu liste uzayıp gidiyor.

Güvenlik bu yüzden çok önemli ve herkesin kendi internet güvenliğini sağlaması gerekiyor. Peki ama nasıl yapacağız bunu. Bu başlıkta önemli olanlarını kısaca açıklamaya çalışacağım.

Mail Hesapları ve Borsa Hesapları İçin 2 Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanın

Mail hesapları çok kilit noktada öneme sahip. Bu yüzden onları çok sağlam bir şekilde hackerlardan korumamız gerekiyor. Eğer birisi mail şifresini ele geçirirse resetleme yaparak diğer tüm hesapları kontrol altına alabilir. Ayrıca alternatif e-posta adresleri, kişisel veriler, kişisel fotoğraflar, arkadaşlarınız, iş ilişkisinde bulunduğunuz kişi firma bilgileri, aileniz, kredi kartı numaralarınız, banka hesap numaralarınız, kripto ile alakalı olarak kullandığınız tüm exchange bilgileri gibi o mail hesabınıza bağlı olan neler varsa hepsi tehlike altına girebilir.
Şifrelerin tahmin edilmesi çok zor olacak şekilde özel karakter ve büyük küçük harf ve rakam kombinasyonlarından oluşması gerektiğini herkes biliyor zaten. Buna ek olarak 2 faktörlü doğrulamanın da mutlaka aktif edilmesi kesinlikle yararınıza olacaktır. Bu forumda üye olan çoğunluk, borsalarda trade mutlaka yapıyordur, dolayısıyla paralarımızı emanet ettiğimiz bu sitelerde ve kullandığımız mail adreslerinde mutlaka 2 faktörlü kimlik doğrulamayı aktif edelim.

Gmail:  https://myaccount.google.com/signinoptions/two-step-verification/enroll-welcome?pli=1

Hotmail:  https://account.live.com/proofs/EnableTfa?mkt=tr-tr&mpsplit=1

Yahoo:  https://login.yahoo.com/account/security?scrumb=.EmDnjKUtyW

Yandex: https://yandex.com.tr/support/passport/authorization/twofa-on.html

2 Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir ve Neden Önemlidir diyenler için gelsin.
https://teknobolge.com/nedir/iki-faktorlu-kimlik-dogrulama-nedir


Telefonunuza Şifre Koyun

Artık telefonlarımızda her şeyi taşır hale geldik, bu yüzden en öncelikli korumamız gereken şeylerin başında geliyor. Bazı insanların hiç şifre, desen çizme  ya da parmak izi ile giriş gibi extra güvenlik sunan yöntemleri kullanmadığını görüyorum ki bu kesinlikle çok tehlikeli. Yine tahmin edilmesi güç olacak bir şifre seçilmesi en sağlıklı yol olacaktır. Bu arada eğer aşağıdaki kombinasyonlardan birini kullanıyorsanız hemen değiştirmenizi öneririm. Çünkü tahmin edilmesi en kolay olanlar genelde bunlarmış.



Her bir hesap, uygulama için farklı şifre kullanın.

Biliyorum kullandığımız onlarca farklı hesap olunca her birine farklı şifre seçersek şifreleri hatırlamak çok zorlaşıyor ama maalesef başka bir çözüm de yok. Tek bir şifre kullanıyor olsak bir hacker aynı günde bütün hesaplarımızı ele geçirebilirdi ki bu müthiş yıpratıcı bir durum olurdu. Bu yüzden sıkılmadan yorulmadan bunu uygulayacağız. Ayrıca kullandığımız şifreleri cep telefonunda ya da bulut uygulamalarında saklamayı hiç düşünmeyin. Oralara yüklenen her belgenin okunma, kopyasının alınma riski vardır. 

En geleneksel ve en güvenlikli metot olan bir deftere not almak iyi bir çözüm olabilir ya da password manager gibi uygulamalar kullanılabilir.
123456, password, abc123, 111111 gibi çok kolay şifrelerden kesinlikle uzak durun. Güçlü bir şifre 10 karakterden uzun olmalı ve içerisinde büyük küçük harf, rakam ve özel sembol içermeli.

Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Kate Upton, Mark Zuckerberg gibi pek çok ünlü bu kurala uymadığı için hackerların kurbanı oldu. Örneğin Zuckerberg'in şifresi dadada idi ve aynı şifreyi pek çok farklı sosyal medya hesabında kullandığı ortaya çıktı.



Mesajlaşma Uygulaması Olarak Signal Kullanın

Signal aynı whatsapp gibi popüler bir mesajlaşma uygulaması ama gönderilen bütün veriler encrypt edilerek gönderildiği için bir başkası tarafından ele geçirilme riski yok. Tabii en azından söylenen bu, internette iseniz hiçbir zaman güvenli değilsiniz. Bu yüzden çok gizli özel belge ve fotoğrafların gönderilmemesi en doğru çözüm bu tür uygulamalarla.

İnternet Tarayıcısı Olarak Tor Browser Kullanın

Chrome, Firefox veya normalde kullandığınız tarayıcıların yerine Tor Tarayıcısını kolayca indirip yükleyebilirsiniz. Tor tarayıcısında yapılan her şey gizli ve güvenlidir.
Tor, ağa girmeden önce verileri şifrelenmiş paketler halinde gruplar ve gönderen hakkında bilgi edinmek için kullanılabilecek kaynak, boyut, varış yeri ve zamanlama gibi bilgileri içeren paket bölümünü kaldırır (bu size ait olur).
Hükümetler ve bilgisayar korsanları gibi etkinliğinizi izlemeyi deneyen herkese karşı  anonimlik ve güvenlik sağlar.

Public Wifi Kullanmayın

Yapabiliyorsanız 3G – 4G gibi mobil internet alternatiflerine yönelin. Bunların hacklenmesi oldukça zordur. Kafe, restoran, havaalanı gibi kamuya açık yerlerde yaptığınız internet aramaları, gönderilen ve alınan mailler ve sitelere girişte kullandığınız kullanıcı adı şifrelerin okunması ve kopyalanması riski her zaman göz önünde bulundurulmalı. İnternette bu tür şeylere erişim izni sağlayan pek çok yazılımın olduğu unutulmamalı. Bu işlerde biraz bilgisi olan bir kişi böylelikle tüm bilgilerinize kolayca ulaşabilir.

Daha da güvenlik sağlamak için VPN kullanımıda düşünülebilir. Böylece tüm internet trafiği nerede olursanız olun şifrelenecektir.
Tüm bunlara ek olarak gelen maillerde mesajlarda şüpheli gözüken hiçbir linke tıklamayın, tanıdığınız kişiden gelse bile. Çoğu zaman tanıdığınız kişinin hesabı hacklenmiş olabilir ve oradan gelecek linke tıklamanız sizinde hesabınızın ele geçirilmesine yol açabilir.

Belki bütün bu adımların hepsini uygulamak biraz paranoid gözükmeye yol açabilir ama devir internet devri ve işi kesinlikle şansa bırakmamak ve gereken tüm tedbirleri almak ilerde üzülmemek adına yapılacak en doğru şey gibi geliyor bana. Tabii şunu hiçbir zaman unutmamakta fayda var, internette yüzde yüz güvenlik diye bir şey asla mümkün değildir ama en azından alınacak bazı önlemlerle güvenlik seviyesi oldukça yukarılara çekilebilir.

Sizlerin de ekleyeceği şeyler muhakkak vardır, yorumlarınızda belirtirseniz sevinirim.




Jump to: