Forum açısından konuşuyorum, (ç)alıntılamaya zaten karşıyım ve bunu yapanların banlanmasında hiçbir sakınca görmüyorum, bu da bir hırsızlık türüdür sonuç olarak. Ancak insanlar elbette konu ve yorumlarında başka bir yerlerden bilgi ve metin aktarıp bunun odağında ilerleyebilirler, gayet normal. Sonuçta bilgi dediğimiz şey aktarılarak fayda sağlayan bir kavram, fakat bunu yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrım var, şöyle ki:
Bir konu açtığımı varsayalım,
----------Örnek 1 (Uydurdum):Başlık: Mayıs ayında Bitcoin fiyatını etkileyebilecek 5 olay
İçerik: Halving kelimesini duymaktan artık sıkılmış olabilirsiniz ancak kurtulmaya az kaldı. Bilindiği üzere, 10 gün içinde Bitcoin’de blok ödülü yarı yarıya düşürülecek. Halihazırda 12.5 BTC olan blok ödülü, 6.25 BTC’ye inecek. Diğer bir deyişle, günlük üretilen Bitcoin miktarı, 1800 BTC’den 900 BTC’ye çekilecek. Halving, bugüne kadar 2012 ve 2016 yıllarında olmak üzere iki defa görüldü fakat bu defa çok farklı piyasa dinamikleri içinde gerçekleşecek. kaynak:
https://uzmancoin.com/bitcoin-mayis-5-olay/----------Örnek 2:Başlık: İntihal (Plagiarism) Tespit Etme Yöntemleri-Konu Hakkında Fikirler
İçerik: Intihal ya da forumdaki popüler ismiyle “plagiarism” (türk bölümünde neden böyle diyorsak?!) en son olarak wolwoo’nun konusuyla karşımıza çıktı. Bakmayın aslında biz türkiye’de bunu pek ciddiye almıyoruz ama bu intihalin çeşitli şekilleri var. bazen yazdığımız çoğu şey intihal kısmına bile girebilir ama “bence” diye bir şey varsa benim fikrim şu:
- yazının altında, ortasında bir yerlerinde kaynak linki veriliyorsa sorun olmamalı.
- sadece kişi adı verilip alıntı yapılıyorsa riskli ama çok fazla sorun olmamalı. (yine de varsa kaynak linki eklenmeli.) Akademik bir çalışma yürütmüyoruz burada, ki bizim ülkemizdeki akademisyenlerin çalışmalarını buraya koysak herkes ban yer:)))
aklımdaki bir diğer sorun da şu: bitcointalk’ta türk hukuk sistemi mi geçerli?
Bildiğiniz gibi ülkemizde kanun önünde “vay ben bilmiyordum.” deme gibi bir lüksünüz yok. Resmi gazete’de yayınlanan bütün içeriklerden vatandaşlar sorumlu. Mesela rg’de “btt’de yazarken küfür etmek yasaktır. Küfür edenler 3 sene hapis cezası alacaktır.” gibi bir madde varsa ülkemizin hukuku bunu tüm ülke vatandaşlarının bildiğini kabul eder. 3 gün sonra benim kapıma polis geldiği vakit “vay amk bilmiyordum abee” deme şansım yok. Forumda da böyle bir kural var. adam girmiş cart curt yazmış ama kuralları tam olarak bilmiyor. Uluslararası bir forum olduğunu düşünecek olursak işler daha da garip bir hal alıyor. Yine de kopyala/yapıştır yaparken link vermemek internet dünyasındaki ilk kurallardan birisi. Unutulmak ayrı bir olay.
Neyse lan gelin peki biz nasıl intihalleri bulacağız? Sürekli olarak google’ye mi yazacağız ulan diyenler için:
Quote
Çevrimiçi intihal tespit araçları
İnternette denemelerin, belgelerin ve makalelerin intihal olup olmadığını tespit edebilen çok çeşitli yardımcı araçlar vardır. Burada en iyilerden bazıları var:
• Plagium hızlı bir tarama veya derin bir arama yapmak için metnin 5,000 karakterlerini yükleyebileceğiniz ve metni diğer yüklenen dosyalarla karşılaştırabileceğiniz basit ancak güçlü bir intihal tespit aracıdır.
• Grammarly ProQuest akademik veritabanına karşı kontrol etmenin yanı sıra, Internet'teki milyarlarca web sayfasından intihal tespit edebilen, kullanımı kolay bir premium intihal denetleyicisidir.
• Dupli Denetleyicisi intihal denetleyicisi aracı kullanmak ücretsiz ve kolaydır. Metni kopyalayıp yapıştırabilir veya intihal olup olmadığını kontrol etmek için bilgisayarınızdan bir dosya yükleyebilirsiniz. Dupli Checker, günde 50 ücretsiz çek yapmanızı sağlar.
• Plagiarisma Firefox olarak da gelen çevrimiçi bir aracı kullanmak için ücretsiz ve basit bir Google Chrome tarayıcı uzantısı. Metni kopyalayıp yapıştırabilir veya intihal olup olmadığını kontrol etmek için bilgisayarınızdan bir dosya yükleyebilirsiniz.
kaynak:
https://www.websitehostingrating.com/tr/plagiarism/gelin burada tartışalım. aslında bu işin sence/bencesi olmaz ama en azından konu hakkında bilgisi olanlar yazarsa bilgilenmiş oluruz. forum için değil genel bir bilgilendirme sahibi oluruz.
----------Şimdi, örnek 1 e baktığımızda vatandaşın bir yerde görüp, ilgi çekeceğini düşündüğü bir haberi vb kısmen alıp, sonuna da linkini ekleyerek konu açtığını görüyoruz. Bunun bana göre zerre kadar değeri yok, senin uyanıklık yapıp birebir aktardığını siteye gidip ben de okuyabilirim, yaptığın kopyala/yapıştırdan başka bir şey değil, üstelik bir okuyucu olarak beni salak yerine koymuş oluyorsun ve sonunda kaynak belirtmek seni temize çıkartmıyor.
Örnek 2 de ise ortada paylaşılan bir bilgi/yorum vb. var ve bununla ilgili başka yerlerden kaynak belirtilerek alıntılar yapılmış. Bu durum yazılanların hazırlanış sürecinde bir emek olduğunu ve bütünlüğünün özgünlüğünü gösteriyor.
Örnek 1 sadece çok önemli bir gelişme/haberin "
burada gördüm" anlamında aktarılacağı istisnai durumlarda kabul edilebilir ama forumdaki durum ortada.