De ceva timp mă tot gândesc cum putem resuscita comunitatea românească de pe BitcoinTalk. Sunt mai mult ca sigur că avem un număr destul de semnificativ de români pe forum. Cu toate acestea, din câte observ, majoritatea sunt tăcuți.
Așadar, am decis să deschid un topic legat de o viziune asupra viitorului monedei Bitcoin. Am doar două întrebări simple la care aș vrea să se raspundă: De când vă aflați în spațiul crypto și cum vedeți moneda Bitcoin în viitorul apropiat/îndepărtat?
Am sa încep eu prin a-mi expune propriile idei.
Așa-zisa 'călătorie' în mijlocul căreia mă aflu a început din anul 2013. Nu am să intru prea mult în detalii - pe scurt, am aflat despre existența monedei Bitcoin prin știri.Viziunea mea asupra monedei s-a schimbat, din păcate, negativ în decursul acestor 7 ani de experiență. De la ideea că Bitcoin ar putea răsturna sistemele economice și de guvernare ale lumii, astăzi am ajuns să gândesc că nu e altceva decât o piedică peste care guvernele au trecut de mult și pentru care cu siguranță au un plan de atac astfel încât să nu reprezinte nici în prezent, nici în viitorul apropiat sau îndelungat un pericol în fața lor.
Dacă până prin 2016-2017 nu existau legi privind criptomonedele iar legislația putea fi interpretată cu ușurință astfel încât nimeni nu știa cert ce trebuie sau nu să faci privind deținerea, utilizarea și tranzacționarea acestora, astăzi avem legi care parcă se împotrivesc tot mai mult fundamentelor monedelor crypto - aproape de parcă intenția din spatele acestor reglementări ar fi să le doboare, în tot acest timp folosindu-se de scuza „utilizării cryptomonedelor în scop criminal”.
Acest lucru a schimbat, după părerea mea, destinul monedei. Dacă în 2015 puteam să tranzacționez complet liniștit oriunde cu cryptomonede și ATM-urile nu aveau limite de anonimitate, astăzi mă simt acaparat de reglementările guvernelor lumii care mi-au intrat fără scrupule în viața personală, privată.
Asa-numita „susținere” a cryptomonedelor de către stat s-a dovedit, zic eu, ca fiind tocmai contrarul. Mai precis, „susținerea” acestora a condus la împotrivirea ideilor esențiale de la care geniul Satoshi Nakamoto a pornit. Printr-un fel de sabotaj, statul ar susține astfel ideea că împotrivirea reglementărilor reprezintă implicit susținerea activităților ilegale. Un fel de
„Ne lași să intrăm în viața ta personală și să controlăm până când și această încercare de eliberare din sistemul înlănțuit de wage slavery și bănci criminale sau te considerăm un terorist”.
Astăzi avem toate aceste măsuri de supraveghere. Unele de supraveghere parțială, altele de supraveghere deplină. În timp ce ne luptăm cu pandemia și cu fluxul incredibil de informații incerte, supravegherea ne acaparează „pas cu pas” precum spune președintele nostru Klaus Iohannis, intimitatea devenind astfel o idee, o definiție a trecutului.
Luând toate cele de mai sus în calcul, punând informațiile într-un singur loc, pot ajunge la o singură concluzie: viitorul monedei Bitcoin va avea fie un sfârșit abrupt și trist, fie va reprezenta revoluția noastră, a oamenilor, împotriva sistemului de sclavie modernă și a fluxului de legi autoritare și impunătoare pe care îl privim cu proprii noștri ochi.
Existența monedelor concentrate pe anonimitate tip Monero cu siguranță a provocat o teamă în interiorul tuturor guvernelor lumii, însă volumul de tranzacții momentan nu reprezintă un pericol în fața lor.. ceea ce îi liniștește. Dar dacă Bitcoin va eșua vreodată din cauza acestor guverne și cu toții am trece la moneda anonimă Monero în următoarea clipă, ar mai fi viziunea lui Satoshi Nakamoto îndeplinită? Am mai reuși să terminăm ceea ce el a început acum mai bine de un deceniu, încercând să răsturnăm încercarea „celor de sus” de a transforma intimitatea noastră într-o definiție din domeniul trecutului?
Pentru mine, viitorul acum este incert. Nu mă voi da vreodată bătut, însă mă tem că un număr semnificativ de aparenți susținători ai viziunii lui Satoshi o vor face și astfel vom rămâne fără soldați în război. Mă tem că prea mulți dintre cei ce acum susțin cryptomonedele o fac doar pentru că au acea speranță că într-o zi îi va îmbogăți și ar accepta orice sacrificiu atâta timp cât speranța lor va deveni realitate.
Însă nimeni nu realizează că intimitatea pe care o știam și libertatea noastră sunt bogăția pe care de-o viață am fost învățați să o ignorăm.