Fii atent!
In 31.12.2011 , au fost exact 8 milioane de bitcoin deja mineriti de la inceptia bitcoinului in 2008.
Nimeni, repet, nimeni nu este cunoscut din perioada aceea care a strans bitcoinii aceia 8 milioane. Cel putin nimeni din figurile publice pe care le vezi in lumea cryptomonedelor. Majoritatea persoanelor publice au venit dupa 2011.
Exista totusi Nick Szabo, care este in tema inainte de 2011.
Printre aceia care detin bitcoin exista si grupul care l-a inventat. O parte din 8 milioane au fost preluati si de foarte putine persoane care au citit White Paper-ul.
Primele persoane care au inceput sa il foloseasca au fost pe Darknet "da pe google search pentru mai multe informatii despre "silkroad".
O buna parte din acei 8 milioane de bitcoini este detinuta de grupuri foarte restranse " tu ii numesti balene"
La fel de adevarat este si faptul ca multe din acele wallet'uri nu sunt active, dar o parte au fost active, nu poti stii cu siguranta cat si cand o sa vanda.
Dar, aceia pot manipula preturile dupa pofta lor.
Daca esti speculant, atunci trebuie sa iei in considerare ca poti in orice zi sa pierzi din valoare macar cel putin 40% , si vice-versa e posibil.
In orice caz, fie ca esti broker si faci trading, fie ca e vorba de cryptomonede, peste tot este o doza de manipulare de jucatori grei.
In mod cert, in cryptoworld e net superior si riscant comparativ cu pietele financiare "vechi".
Ca sa iti faci idee ce inseamna 8 miliioane de bitcoini?!
La momentul actual estimativ, doar 10% din totalul prezent al bitcoinilor circula pe la exchange-uri, mas or menos cca. 1.7 mil se rotesc prin exchange-uri din totalul de 17 mil existenti.
Am rotunjit putin numerele sa iti faci idee ce inseamna 8 mil de bitcoini detinuti de "balene" cum le zici tu
. Practic la nivel global sunt rotiti 2 mil de bitcoini pentru toti cei implicati in crypto, de 4 ori mai putini bitcoini decat cei mineriti intre 2008-2011.
"E cam trasa de par"... "balenele" n-au minat 8 mil BTC! "Balenele" nu detin 8 mil BTC! Piata este manipulata de speculanti.. daca la inceput acestia actionau dezorganizat, in momentul de fata ei actioneaza in grupuri, sunt bine organizati si lanseaza "atacuri" in momente foarte bine stabilite..( ex: sf. de saptamana)..
Una peste alta, piata este puternic manipulata, si nu putem discuta de cresteri organice/naturale ( valabil si in cazul scaderilor pretului)..Exchange-urile au partea lor de vina, defapt , sunt direct implicate! astfel de actiuni genereaza volum si implicit comisioane de tranzactionare/profit pentru exchange-uri. Solutia (dealtfel propusa si de SEC-ul american) ar fi asa numita "auto-reglementare" insa nu stiu cate exchange-uri mari, ar promova astfel de conduite, care le-ar micsora considerabil profiturile..
Jucatorii mari, cei care au achizitionat cantitati insemnate de BTC, nu stau sa tranzactioneze (si ma refer la tranzactionarea zilnica).. pentru ei asta reprezinta o piedere de timp! O alta mare problema o reprezinta "botii" de tranzactionare..chiar daca unii dintre voi, cochetati cu ideea, botii de tranzactionare distrug/anuleaza, tranzactionarea "fairplay"! (la fel se intampla si pe piata muncii, roboti vs. oameni, robotii nu au sentimente, nu obosesc, nu se "imbolnavesc" nu nasc, nu mananca, etc etc..).. Ati spune gen: si unde e problema?... Problema consta in anularea competitivitatii muncii si implicit dezechilibrul dintre costuri/cheltuieli si profit... Doar nu v-ati gandit ca robotii/botii actioneaza dupa "capul" lor..Cineva culege roadele...
Intr-o economie solida, domeniile de activitate/industriile, sunt foarte putine ( cateva industrii de baza, precum industria alimentara/agricultura, de constructii, textila, educatie, si eventual domeniul medical..) conteaza cat de cat pentru o economie solida, in rest toate celelalte sunt industrii de nisa..care nu produc nimic palpabil...sau produc lucruri ne-esentiale pentru supravieturirea fiintei umane.. Actuala economie mondiala este artificiala! Cat despre industria financiara, bancile in special, sunt cei mai mari jucatori din domeniu si in special cei mai mari "tepari"..
Raportandu-ne la asta, observam ca intreaga economie este manipulata, in general cand vorbim despre crestere economica, vorbim despre profit realizat artificial si de acea taxa ascunsa numita "inflatie".. Economia nu actioneaza in interesul nostru ci impotriva noastra.. Probabil era benefica atunci cand exista troc-ul...acel liber schimb de produse... Prin urmare, avem perioade de crestere economica si crize economice ( ambele la fel de nocive pentru umanitate), generate de o economie artificiala ...
Bitcoinul ar putea rezolva discrepanta dintre munca ca valoare economica si banii ca mijloc de schimb... Dealtfel, ar elimina inflatia ..Ar atenua crizele economice ( ca mijloc de stocare a valorii) si ar crea o lume financiara mai buna, mai sigura si mai corecta..
21 mil BTC sunt o nimica toata daca ne raportam la populatia actuala a planetei ( in special la numarul oamenilor care lucreaza) si de aceea BTC-ul poate fi o reala alternativa la "banii" pe care ii stim si prin care ne giram libertatea, securitatea financiara si anii din viata noastra.. Normal, 21 mil BTC prin 2141...Momentan avem vreo 17,6 mil din care o parte s-au pierdut....
Stim din istorie ca cine detine insemnate resurse financiare, detine puterea.. si ca, puterea corupe... Bitcoinul a fost creat pentru oameni insa cumva, oamenii "il scapa din mana" lasandu-l in mainile unora care ne jecmanesc de atata timp..
Bitcoin-ul poate fi comparat pe buna dreptate cu aurul cu mentiunea ca pretul aurului poate fi manipulat mult mai usor, in schimb Bitcoinul, daca ar fi pastrat de proprietari in portofele private, ar fi extrem de greu de manipulat..si in plus nimeni nu ar putea atenta la el.. O acceptare la scara larga a BTC-ului ar elimina aproape complet manipularea pe care o vedem de ceva timp incoace...
Si apropos, "intre 2008-2011..." nu s-a minat niciun BTC in 2008.. Primul block a fost minat pe 3 Ianuarie 2009 si prima tranzactie a fost efectuata in 9 Ianuarie 2009..
"Primele persoane care au inceput sa il foloseasca au fost pe Darknet "da pe google search pentru mai multe informatii despre "silkroad"." - Complet FALS !
Ca o mica paranteza, in 2010 aveam o cunostina dintr-un catun care mina BTC...( un "catun" din Romania... da..)
Defapt "poporul" o parte insemnata, isi pierdea timpul cu alte mizerii gen FB, YT etc.. in timp ce altii acumulau BTC.. ( nu suntem departe de acele vremuri nici acum..).
Tot in 2010 am zis "pas" dupa ce studiasem cateva saptamani conceptul.. si abia in 2013 am "sarit in barca"...
Foarte multi dintre cei care au acumulat BTC la inceput, au vandut pana in iarna lui 2013 si foarte multi care au acumulat BTC dupa 2013 ( pana prin 2015) n-au prins ATH-ul din 2017.. ( s-au l-au prins cu balante mici..)..
O mica zicala (validata de-a lungul istoriei umanitatii) zice cam asa: "Pastrarea este a doua avere a omului" ..