Ölüm birçoğumuza korkunç bir son gibi geliyor olsa da eninde sonunda olacak şeyin bu olduğunun farkındayız. Öldükten sonra vücudumuzda belirli zaman aralıklarında bazı değişimler oluyor. Toplam 12 aşamadan oluşan bu değişimlerin ne olduğuna şimdi teker teker bakalım:
Beyinsel aktivitelerKalbimiz durur durmaz beynimize giden oksijen durur. Organlar arası aktarma işini yapamadığı için bağlantıyı koparıp nöronlar arası iletişimi durdurur. Bu sebeple glikoz alamayan sinir hücreleri 3 ila 7 dakika içerisinde ölmeye başlar.
Renk solgunluğuVücuttaki kan dolaşımı yetersizliği sonrası yavaş yavaş ölüm solgunluğu evresine girilir. Bu olay, beyaz tenli olan insanlarda daha hızlı yaşanır. (15 - 25 dk arası)
Vücudun soğumasıÖlüm gerçekleştikten sonra vücutta periyodik olarak bir ısı kaybı yaşanır. Vücut sıcaklığı, bulunduğu ortamın sıcaklığına düşene kadar saatte ortalama 1 derece ısı kaybeder.
Ölüm sonrası sertlik Vücuttaki kalsiyum ortaya çıktığında rigor mortis, yani ölüm sertliği evresine girilir. Ölüm anında gözler açıksa biraz daha açık kalmaya devam edecektir. Sertlik ölümden 3-4 saat sonra oluşmaya başlar, 12 saat sonra zirveye ulaşır ve 36 saat sonra artık ortadan kalkar. Boşaltım sistemi kendini tamamen salar ve bunun sonucunda bağırsaklarla mesane boşalır, sperm akıntısı meydana gelir.
Ölüm sonrası lekelerÖlümün ardından bir de leke oluşumu evresi var. 3 saat sonra görülen bu evreyle birlikte kan, 4-5 saat içinde yer çekiminin de etkisiyle büyük damarlardan vücudun yere yakın kısmındaki kılcal damarlarlarda toplanır ve bu lekeler bu şekilde oluşur.
Derideki su kaybıÖlüm sonrası deride yaşanan su kaybı nedeniyle tırnakların ve saçların eskisine oranla daha da büyüdüğü zannedilir fakat öyle bir durum yoktur. Tırnakların büyümesi için yeni hücrelerin üretilmesi gerekir, aynı şey saç için de geçerlidir.
Koku2-3 gün içerisinde vücut dayanılmaz bir koku yaymaya başlar. Başlangıç evresinde çürüme gazları vücuttaki boşluklarda sıkışır ve karın bölgesi yeşil renge dönmeye başlar. Gaz birikir ve içeride kalan en küçük atık bile dışarı atılmaya çalışılır.
Vücutta 4 haftalık sürede oluşan değişim2-3 gün içinde karın bölgesinde renk değişikliği oluşur, biriken gaz karnın şişmesine sebep olur.
3-4 gün içinde renk yayılarak renksiz damarların görünmesini sağlar.
5-6 gün içinde karın bölgesi belirgin seviyede şişer ve deride kabarcıklar oluşmaya başlar.
2 hafta içinde karındaki şişkinlik, gaz basıncının etkisiyle maksimum seviyeye ulaşır.
3 hafta içinde dokular artık yumuşar ve organlarla birlikte patlar. Tırnaklar da düşmeye başlar.
4 hafta içinde ise dokular sıvılaşır ve yüz artık tanınamaz hale gelir.
Vücudun şişmesiŞişme, ölümden birkaç gün sonra oluşmaya başlar. Ölüm sonrası oksijen alımı ve enerji üretimi durduğu için hücreler işlevini yerine getiremez hale gelir ve atık maddelerden kurtulamayan bu hücreler şişmeye başlar. Mide ve bağırsaklar ilk çürüyen organlar olduğu için ortaya hızlı bir şekilde gaz çıkar ve karın bölgesi bu sebeple şişer. Vücuttaki sülfürün birikmesiyle renk siyaha döner, şişen karın patlar ve göğüs çöker. Hatta bu esnada çıkan sesin, mezarın dışından bile duyulabileceği belirtiliyor.
ÇürümeÇürüme, ölümün gerçekleşmesinden 24 saat sonra oluşmaya başlar. Solunumun durması, bakterilerin organları çürütmesi için bir işarettir. İlk olarak mide ve bağırsaklarla birlikte göz ve beyindir.. En geç ise kalp, böbrek, mesane ve rahimdir. Hatta rahimin çürümesi aylar alabiliyor.
Böceklerin istilasıVücutta oluşan koku, böceklerin vücuda gelmesine sebep olur. Buldukları alana yumurtalarını bırakan böcekler, larvalarının vücuttaki dokulardan beslenmesi sağlarlar. Bir hafta içinde vücuttaki tüm dokuları yiyen larvalar, yalnızca iskelet kalana kadar bu işleme devam eder.
İskeletleşmeSon olarak iskeletleşme evresi yaşanır. Vücuttaki tüm yumuşak dokular ortadan kalktıktan sonra geriye yalnızca kemik kalır. Bu süreç, tropik bölgelerde haftalar içinde gerçekleşirken karasal iklimlerin yaşandığı bölgelerlde çok daha uzun sürebiliyor. (4 yıl)
Kaynak : Onedio