Kaynak: https://www.donanimhaber.com/2023-un-temmuz-ayinda-turkiye-de-en-cok-satilan-otomobiller--166399
Kaynak: https://www.focus2move.com/greek-cars-market/
valla hocam bu açıdan hiç bakmadım olaya, yunanistan özelinde kdv ötv mtv vs. oranlarını da bilmediğimden haksız yorum da yapmak istemiyorum ama, tespitiniz ve çıkarımınız son derece haklı geliyor bana da. Aslında birçok faktör daha var irdelenecek bu konuda ama bence en önemlisi, yunanistandaki sayının yatırım veya al sat amaçlı alım oranı ile bizdeki nedir, oradaki yüzde 20 yi bulmaz bence, bizde de binmek için alan en fazla yüzde 20 dir. yani amaç bile tamamen ters orantılıdır. ve ayrıca yunanlı biri arabayı alırken en az bir tane de devlete alıyor mudur acaba, bu da ayrı bir mevzu...
Tabi ki hocam, büyük ihtimalle orada yatırım amaçlı araç alan kişi sayısı çok düşüktür. Zaten genel olarak oralarda iki üç yılda bir araba yeniliyorlar. İkinci el arabalar orada üç beş bin eurolara düşüyor. Adamlar sıfır araba alıyor iki üç yıl sonra bir sıfır araba daha alıyor. Çünkü dediğiniz gibi iki tane de devlete almıyorlar.
Hocam bizdeki bu ikinci el araba sektöründeki uçuk fiyatlar, dahası konuttaki benzer durum bence yönetim kademesinin de işine geliyor. Bazı akliselimler ile konuşurken, madem ekonomi kötü, bu kadar ev araba nasıl alınıyor argümanına sarildiklarini görüyoruz. Yani biraz da algı yönetimi için otomobil ve konut pazarı bu hale bilinçli getirilmiş olabilir. Sıfır konusunda ise maalesef hem içerisi için hem de dışarısı için haklısınız tespitlerinizde.
Aslında bir nevi hocam, alt ve orta kesim ne kadar az ev araba gibi asete az olursa iktidar kendini o kadar başarılı sayıyor. Çünkü iktidar halkın değil zenginlerin. Alt ve orta kesimin elinde olmayan her aset zenginlerin elinde oluyor. O yüzden alt ve orta kesim bu asetlere ulaşamasın isteniyor. Bu asetler insanların güvencesi, bu güvenceden uzak olsunlar ki daha az maaşa muhtaç olsunlar isteniyor.