İnsanlık var olduğundan beri oyunlar hayatımızın içinde. Bir biçimde küçükten büyüğe hepimiz oyun oynamayı severiz. Tüm oyunlarında temelde tek bir amacı vardır. Bu amaç ise oyunu kazanmaktır. Oyun dediğimiz zaman aklımıza genelde satranç, tavla gibi masa oyunları ya da futbol gibi sporlar gelir.
Bir oyunda, oyuncular karşıt çıkarları olan bireylerin rollerini üstlenirler. Farklı nedenlerle ve farklı miktarlarda beceri gerektiren farklı türde oyunlar oynanır. Bazılarında başarılı olmak, rakiplerinizin ne yapacağını ne kadar iyi tahmin ettiğinize bağlı olur. Bazı oyunlar rastgeleliğe bağlıdır. Bu oyunlarda oyunculara karşı avantaj elde etmek için karşınızdaki insanı okuma becerisi gereklidir.
Şu ana kadar aktardığımız cümleleri düşünürseniz aslında hayatta yaptığımız hemen hemen her şey oyun teorisi anlamında bir oyundurÇünkü hepimiz gün içinde sabahtan yatana kadar bazı seçimler yapar ve kararlar alırız. İşte bu nedenle oyun teorisi hakkında bilgi sahibi olmak, bu kararlarımızda doğru adımlar atmamıza yarayacaktır.
Oyun Teorisinde bilinen en yaygını mahkum ikilemidir bilenler gülümsediler bile bu yazıyı okurken
Diyelim ki siz ve bir arkadaşınız bir suçtan tutuklandınız ve ayrı ayrı sorgulanıyorsunuz. Polis her birinize aynı anlaşmayı teklif ediyor. Partnerinizi suçlayarak itiraf edebilir veya sessiz kalabilirsiniz. Eğer itiraf ederseniz ve arkadaşınız yapmazsa, o zaman konuşmanın ödülü olarak 2 yıl hapis cezası alırsınız.
Stratejiniz ne olmalı? Bencil ve mantıklı bir birey olarak konuşmalısınız. Partneriniz de konuşursa, itirafınız size 8 yıl kazandırır. Partneriniz konuşmazsa 5 yerine 2 yıl alır. Konuşmak baskın stratejinizdir, susmaktan daha iyi durumda bırakır, hayır partnerinizin ne yaptığı önemli.
Sorun şu ki, partneriniz de sizin kadar bencildir ve aynı sonuca varacaktır. Sonucunda ikiniz de konuşmaya ve 8’er yıl almaya karar vereceksiniz. Paradoksal olarak, baskın stratejiniz ikinizi de sessiz kalmanızdan daha kötü bir durumda bırakacaktır.
Sonuç Olarak;
Sonucunda, her iki oyuncunun da kısa süreli hapis cezasını uzun olanına tercih ettiği ve her birinin de diğerinin cezasını kısaltmakla herhangi bir fayda elde edemeyeceği varsayıldığında tutsak ikilemi sıfır toplamlı oyunlar kapsamına girmektedir.
Oyunda da oyuncuların yegane amacı, diğer oyuncudan bağımsız olarak, kendi kazancını maksimize etmektirŞiddetle tavsiye ederim kitabı alıp okumanızı dostlar ;
https://www.kitapyurdu.com/kitap/oyun-teorisi/137621.htmlKaynaklar ve ileri okumalar:
https://www.matematiksel.org/oyun-teorisi/ Sarah J. Greenwald; Jill E. Thomley; The Encyclopedia of Mathematics and Society; ISBN: 1587658461
McAdams D (2017) Game Theory and Cooperation: How Putting Others First Can Help Everyone. Front. Young Minds. 5:66. doi: 10.3389/frym.2017.00066;
https://kids.frontiersin.org Game theory and the Cuban missile crisis; yayınlanma tarihi: 1 Ocak 2021; Bağlantı:
https://plus.maths.org Maths in a minute: The prisoner’s dilemma;
https://plus.maths.org/ What Is Game Theory & Why Is It Relevant Today?; yayınlanma tarihi: 11 Eylül 2019; Bağlantı:
https://towardsdatascience.com/