Blockchain teknolojisinin ortaya çıkan birçok kullanım durumu arasında dijital kimlik yönetimi ve doğrulama belki de en umut verici olanlardan biridir. Yalnızca 2018 yılında, dünyanın her yerinde milyarlarca insan kişisel veri ihlallerinden etkilendi. Hassas bilgilerin depolanması, aktarılması ve doğrulanması için daha güvenli yöntemlere inkar edilemez bir ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, blockchain sistemleri, çoğu merkezi veritabanının karşılaştığı bazı zorluklara değerli çözümler getirebilir.
Dijital kimlikte kriptografi ve blok zincirinin uygulanması en az iki büyük fayda sağlayabilir. Birincisi, kullanıcıların kişisel bilgilerinin nasıl ve ne zaman kullanılacağını daha iyi kontrol edebilmesidir. Bu, hassas verilerin merkezi veritabanlarında depolanmasıyla ilişkili tehlikeleri büyük ölçüde azaltacaktır. Ayrıca, blockchain ağları, kriptografik sistemlerin kullanımıyla daha yüksek gizlilik seviyeleri sağlayabilir. Belirtildiği gibi, sıfır bilgi geçirmez protokoller, kullanıcıların kendileriyle ilgili ayrıntıları paylaşmaya gerek kalmadan belgelerinin geçerliliğini kanıtlamasına olanak tanır.
İkinci avantaj, blockchain tabanlı dijital kimlik sistemlerinin geleneksel olanlardan daha güvenilir olabilmesidir. Örneğin, dijital imzaların kullanılması, bir kullanıcı hakkında yapılan bir iddianın kaynağını doğrulamayı nispeten kolaylaştırabilir. Bunun dışında, blockchain sistemleri, bir kişinin bir bilgiyi tahrif etmesini zorlaştırır ve her türlü veriyi dolandırıcılığa karşı etkili bir şekilde koruyabilir.
Blockchain, dijital kimlik sistemlerine nasıl uygulanabilir? P2Plus Ağ Protokolü Güvenliği
Geleneksel P2P ağ protokolünden farklı olarak, ağ iletiminin gizliliğini sağlamak ve ağ geçidi düğümlerinin kötülük yapmasını önlemek için, P2Plus ağ protokolü noktadan noktaya şifreleme uygular. Basitçe söylemek gerekirse, Bitcoin ve Ethereum, ağ aktarım işlemi sırasında düz metin olarak iletilir ve içinden geçen diğer ağ düğümleri 14 ayrıştırılabilir. İletim içeriğinin tahrif edilmemesini sağlamak için dijital imza teknolojisi kullanılsa da, gizlilik ve mahremiyet korumasını sağlamaz. P2Plus ağ protokolü, noktadan noktaya özel anahtar şifreleme teknolojisi kullanır. İletim içeriği şifrelenir ve yalnızca alıcı düğüm şifresini çözebilir, böylece iletim içeriğinin ve düğüm gizliliğinin gizliliği sağlanır. Açık-özel anahtar mekanizması yalnızca iletişim sürecini şifrelemek için değil, aynı zamanda imzalar aracılığıyla erişime izin vermek için de kullanılabilir. OpenSSL tarafından benimsenen SSL sertifika sistemi ve hesap / parola yönteminin aksine P2Plus, 8 bitlik sanal IP adreslerinin ağ okuma / yazma yetkisini verir ve sahte IP adresi saldırılarını önlemek için bunları sanal IP adresinin açık anahtar imzası ile tanımlar.
BitCherry'den P2Plus'a ağ protokolleri artı temel olarak HashGraph algoritması, elektronik kimliğe dayalı BitCherry blockchain teknolojisinin verimli ve güvenli bir teknik destek olacağına inanıyorum.
Blockchain teknolojisi, dijital verilerin doğrulanma, depolanma ve paylaşılma şeklini değiştirme konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Pek çok şirket ve startup halihazırda olasılıkları araştırırken, yapılacak çok şey var. Yine de, önümüzdeki yıllarda kesinlikle dijital kimlik yönetimine odaklanan daha fazla hizmet göreceğiz. Ve büyük olasılıkla, blockchain bunun merkezi bir parçası olacak.
Kaynak:
https://blockchainbc.hashnode.dev/safer-than-a-traditional-p2p-network-protocol-bitcherry-p2plus-how-to-improve-the-security-of-electronic-identity