Mayıs vadeli petrol işlemlerinin negatif fiyatı dünyayı şok etti. Yazma sırasında fiyatlar, petrol sıkıntısı ve küresel talepteki sert düşüş nedeniyle hala olumsuz. Ancak, petrol büyük olasılıkla sadece sorun yaşayan ilk sektördür. Talep sıkıntısından kaynaklanan ekonomik serpinti, tedarik zinciri boyunca ilerlemeye ve diğer endüstrileri etkilemeye devam edecektir.
Bir finansal analist olan Raoul Pal’a göre, petrol bolluğunun tedarik zincirinin geri kalanı üzerinde ciddi bir etkisi olacaktır. Bir sonraki etkilenecek olan tarım sektörü olabilir.
Pal, fiyatta ciddi bir düşüş görebilecek temel yumuşak malları özetliyor: mısır, soya fasulyesi ve şeker. Pal ayrıca, CRB Hammadde Endeksinin (petrol veya gazdan oluşmayan) destek seviyesini kırdığını belirtiyor. Pal’e göre, yüksek miktarda kamu ve özel borcun yanı sıra, bu iflas da demek.
Petrol deflasyonisttir. Yumuşak emtialar da aynı şeyi yapacaklar gibi görünüyor ve ABD’li çiftçi ne yazık ki iflasa sürüklenecek.
Tarım sektöründeki iflaslar bir süredir endişe verici bir trend. Ocak ayında Reuters, Tarım sektörü iflaslarının COVID-19 salgını öncesinde sekiz yılın en yüksek seviyesinde olduğunu bildirdi.
BU, FEDERAL HÜKÜMETTEN GELEN DEVASA KURTARMALARA RAĞMEN, MEVCUT DEFLASYONİST KRİZ, 1920’LERDE TARIM SEKTÖRÜNÜN YAŞADIKLARINA BENZEMEKTEDİR.
Güvenli Bir Liman Var Mı?Dünyanın tedarik zincirleri kargaşa içinde, birçok kişi güvenli bir sığınak olup olmadığını merak ediyor. Petrolün güvenli bir değer deposu olacağı yönündeki beklentilerin yanlış olduğu kanıtlanmıştır.
Altın genellikle piyasa krizlerinin felaketine karşı olası bir korunma olarak lanse edilir. Ancak, altın piyasaları bazı sorunlar yaşamıştır. Londra ve New York’un önde gelen pazarlarından ikisi farklı fiyatlar bildirdiği için altın piyasaları senkronize değil.
Yani, bu bizi hiçbir zaman ekonomik bir kriz yaşamamış olan Bitcoin’e bırakıyor. Bitcoin’in nasıl tepki vereceği belli değil, ancak şimdilik S&P 500 ile güçlü bir korelasyona sahip görünüyor. Bitcoin, petrol fiyatlarındaki çöküşün ortasında finansal piyasalar düştükçe tekrar 7.000 Dolar’ın altına düştü.
Tüm bu haberlere rağmen, IMF hala COVID-19 pandemi geçtikten sonra “V” şeklinde bir toparlanma göreceğimizi savunuyor. Şu andan itibaren, bu tür tahminler ihtiyatlı bir şekilde iyimser kalmaktadır.
Kaynak
https://www.koinfinans.com/petrolun-cokusu-yakinda-tarim-sektorunu-vurabilir/