Bugün kripto para piyasasında henüz acemi olanları RSI ile tanıştıracağız. RSI göstergesi nedir ve nasıl yorumlanır? RSI ile ilgili tüm detaylar.Elbette bir teknik analist mum modelleri, destek ve direnç seviyelerini yorumlayarak gayet iyi bir performans gösterebilir ama cephanenize bir tane daha silah eklemek daha iyi olmaz mıydı?
Evet yanıtını verdiyseniz tamamlayıcı göstergelerin dünyasına, en yaygın olarak kullanılan teknik ticaret araçlarından biri olan göreceli güç endeksine (RSI) hoş geldiniz.
Bu gösterge, bir varlığın fiyatının gerçek değerinden ne kadar uzak olduğunu tespit etmek için kullanılıyor ve dolayısıyla bir yatırımcının piyasa kendini düzeltmeden önce avantaj elde etmesini sağlıyor.
RSI, yaklaşık 40 yıl önce teknik analist Welles Wilder tarafından geliştirildi. Gösterge, varlığın aşırı alım ya da aşırı satım durumunda olup olmadığını belirlemek için biraz karmaşık bir formül kullanıyor.
Neyse ki RSI’dan yararlanmak için formülün ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmiyor.
Formül, dalga tipi modelle temsil edilen 0-100 arasında bir değerde gidip gelir. Bir varlık RSI’da 30.00’un altına düştüğünde düşük fiyatlı veya aşırı satılmış olarak kabul edilir. Öte yandan RSI seviyesi 70.00’in üzerine çıktıktan sonra bu aşırı alım anlamına gelir, yani varlığın fiyatı gerçek değerinden yüksektir.
Aşırı alım durumu
Aşağıdaki grafikte, RSI 70.00’in üzerine çıktığında gerçekleşen fiyat hareketleri açıkça görülüyor. Varlık, 70.00’i her aştığında devamında satış gelmiş ve fiyat gerilemiş.
https://uzmancoin.com/wp-content/uploads/2018/07/RSI.jpgAşırı satım durumu
Aşağıdaki grafikte RSI, 30.00’un altına her düştüğünde fiyatın nasıl tırmandığı görülüyor.
https://uzmancoin.com/wp-content/uploads/2018/07/RSI2.jpghttps://uzmancoin.com/wp-content/uploads/2018/07/RSI3-1024x413.jpgSon olarak fiyat düşerken RSI yükselirse bu fiyatların yükseleceği, fiyat yükselirken RSI düşerse ise bu fiyatların düşeceği anlamına geliyor. Ayrıca RSI’nın tek başına kullanılması her zaman risk taşıyor. Varlığı, destek ve direnç seviyelerinin yanı sıra başka göstergeleri de hesaba katarak değerlendirmek gerekiyor.
kaynak : uzmancoin.com