Author

Topic: Resmi ICO proje fikri (Read 251 times)

newbie
Activity: 5
Merit: 0
July 06, 2018, 05:55:02 AM
#15
Değerli forum sakinleri,
bir süredir Faal bir şirketin resmi olarak nasıl ICO yapacağı konusu üzerine araştırmalar yapıyordum. Yani borsadan aldığınız token gerçekten şirketin bir pay senedine karşılık gelebilsin istiyordum.
Epey bir araştırdıktan sonra sanırım bunun için yasal bir zemin bulmuş bulunuyorum.
Türk ticaret kanunu ve şirketler hukukuna göre şirket ortakları anonim olamaz. Ancak bu noktada ince bir boşluk var ve bundan yararlanılarak faal bir şirketi kripto para teknolojisini kullanarak anonim yatırımcılara halka arz edebiliriz gibi.

Türk Ticaret Kanunu’na göre; BEDELİ TAMAMEN ÖDENEN HAMİLİNE YAZILI PAY SENETLERİ İÇİN BEDELLERİNİN TAMAMEN ÖDENDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN 3 AY İÇİNDE PAY SENETLERİNİN yönetim kurulunca BASTIRILIP, PAY SAHİPLERİNE DAĞITILMASI ZORUNLUDUR. Bedelleri tamamen ödenmeyen paylar için HAMİLİNE yazılı pay senedi çıkarılamaz. Bu hükme aykırı olarak çıkarılanlar da geçersizdir. Bununla birlikte bu uygulama belli bir azlık durumunda yapılabilmektedir. NAMA yazılı pay senedi basımı ise, azlık (sermayenin en az onda birini oluşturan pay sahipleri) istemde bulunduğu takdirde söz konusu olacaktır. Aksi halde, TTK’na göre pay senedi basımı zorunlu değildir.

Yani A.Ş kurulurken 10 dan fazla kurucu ortak olacak ki hisseler nama yazılı değil Hamiline yazılı olsun.

Şirket payları hamiline yazılı olduktan sonra elinde hamiline yazılı pay olan her hangi bir gerçek kişi elindeki payı bir başka gerçek kişiye devredebilir.
Bu yoldan yürüyecek olursak. Bir kripto para danışmanlık şirketi bu payların bir kısmını (misal sermayenin %30 unu temsil eden payları) toplayıp.
Bu payların elinde olduğunu noter de tasdik ettirip Akabinde bu paylara karşılık waves ağında token çıkarıp halka arz yapabilir.
Böylece yasal temsili olan bir token a yatırım yapılabilir.

Bu mantık da bir sıkıntı görüyor musunuz?

Merhaba arkadaşım. Ben senin üzerinde düşündüğün konuya dair yaklaşık 2 ay önce bir proje hazırladım ve bunu whitepaper haline getirdim. Gerekli yasal düzenlemeleri de ilgili kurumların orta düzey çalışanlarına danışarak ve onları da projeye dahil ederek çözdüm.
https://bitcointalksearch.org/topic/token-asset-shares-irket-hisselerinin-digitalletirilmesi-co-projesi-4610591    ilgili linkte projem için eksik kalan ekip elemanlarını açıkladım. Yardımcı olabileceğin bir nokta varsa irtibata geçebilirsin benimle
full member
Activity: 322
Merit: 100
July 01, 2018, 04:38:21 PM
#14
Fikir size güzel gelmiş olabilir belkide güzeldir gerçeken ama sandığınız kadar hiç te kolay değil ve olmayacaktır da çünkü artık her şeye dikkat ediyorlar bin tane pürüz var artık eskisi gibi kolay değil:)
legendary
Activity: 1865
Merit: 1387
The Last Cryptocoin Burner
June 30, 2018, 09:17:55 AM
#13
SPK dan izinsiz hisse dağıtımı yapamazsınız, Borsa istanbula açılıp burdan gerekli izinlerle yapılabilir, muhtemelen ICO konusu sıkıntı olacaktır .İlla yapacak bile olsanız borsadan hisse satışını halka arzı ICO şeklinde göstermek şeklinde olabilir, siz yasal bir mevzuatla dediğiniz gibi yapsanız bile biri spk ya şikayet edip herşeyi durdurabilir, milletin tarlasını bile halka açmaya çalıştıkları şu dönemde spk dan bağımsız halka arz hisse satışı risklidir.
sr. member
Activity: 770
Merit: 268
Helena Helena!
June 28, 2018, 09:31:35 AM
#12
Hocam bu yönde çıkarmak sizin de üzerinde düşündüğünüz gibi bir çok zorluğu var. Ancak benim aklıma şöyle bir fikir geliyor. Muhtemelen düşünmüşsünüzdür ama ben yine de yazayım.
Şirket ile bağlantılı bir site oluşturulur. Oluşturulan sitede çıkarılan tokenleri belirli bir Bitcoin fiyatı üzerinden alım emirleri ile tokenler beslenir.
Lakin yasal zemin hediye kart gibi, yemek kartı, para puan gibi bir zemin de oluşturulursa yasal zorlukların önüne geçilmiş olabilir.

Ancak illa ki şirket payı şeklinde dağıtım düşünülüyorsa o zaman avukatlar bu konuda daha iyi bilgi vereceklerdir.
sr. member
Activity: 402
Merit: 250
June 26, 2018, 07:44:46 PM
#11
Genel olarak düşünce çok mantıklı geliyor fakat bunun ayrıntılarınıda bir yoluna koymak lazım sanırsam. Bu konu hakkında detaylı bir bilgiye sahip değilim ama fikir mantıklı
sr. member
Activity: 616
Merit: 281
June 23, 2018, 08:47:30 AM
#10
Merhaba bir çok eğitime dahil oldum en önemli şuanda nasıl yasal olur burada devletlerin korkularını yenmesi ve bunun en azından tiracerine izin vermeleri, unutulmamalı ki ticareti yapılamazsa hiç bir proje için para kaynağı bulunamaz. devletlerin bu konuda baskıcı olmak yerine daha çok destek olması gerekir.

Devletlerin korkularını SCAM ICO lar halkı çıkartmıyor mu? Devletin görevi vatandaşını korumaktır. ICO yatırımı yapan vatandaşı da devlet korumalıdır. Anonim bir ICO SCAM çıktığın da kim hesap sordu ? sorabildi ? ama anonim olmayan bir ICO SCAM hareketler gösterdiğin de yetkili birilerinin hesap sorması, gerekirse ceza uygulaması gerekir.

Örneğin : https://coin-turk.com/60-milyon-dolarlik-fon-toplayan-dolandiricilar-tutuklandi
legendary
Activity: 3136
Merit: 1516
June 19, 2018, 12:56:14 PM
#9
Olayların özü de sözüde farklı. Takasbank ve borsa aracı kurumlarının tuttuğu kayıtlar vergi hesaplamaları için.
Hisse senetlerinin genel kurulda temsil yeteneği olanları ve olmayanları vardır. olayı aslında birde bu açıdan değerlendirmek lazım.

@miyav senin dediklerin doğru evet günümüzde işleyiş bu şekilde.

@Kuz3y sende haklısın ama bu konunun anlaşılabilir olması açısından şöyle bir ek açıklama yapayım. %30 paya sahip olan danışman resmi şirkette temsil hakkına sahip ama anonim ico yatırımcısının genel kurulda bir temsil hakkı  yok. Bilmem anlatabildim mi?
jr. member
Activity: 237
Merit: 3
June 19, 2018, 09:59:08 AM
#8
siz borsadan hisse senedi aldığınızda ya da sattığınız da bunun kütüğünü işletmenin pay defteri değil , takasbank tutar. öyle kafama göre aldım bir yere yazılmıyor tutulmuyor diye düşünmeyin. 0,70 KRŞ YKB Hissesinin bedelli bedelsiz arttırımı için bile eve rüçhan hakkı mektubu geliyor. ( evet 0,70Krş için 4-5 TL posta masrafı veriyorlar)


Bu sizin dediğiniz çok eskilerde kaldı. Artık her şey otomatik yapılıyor. rüçhan hakkı olayı içeriğine göre değişiyor. Eğer bedelsiz hisse senedi ise. paylarınız hangi aracı kurumda ise otomatik hesabınıza ekleniyor. Eğer bedelli sermaye artırımı söz konusu ise size bankadan mail geliyor. eğer temettü ödemesi ise direk yatırım hesabınıza geliyor. öyle mektup olayı ortadan kalkalı yıllar oldu. Ayrıca o mektubu gönderen de YKB değil hisse senetleriniz hangi aracı kurumda ise oradan gönderilmiştir. Ana şirket borsada dolaşımda olan payların kimde olduğu ile ilgilenmez.

artık herşeyin otomatik yapılıyor olması onun özünü değiştirmez arkadaşlar. Sonuçta otomatik de yapılsa yaşlı muhittin amca tek tek girse de takasbank hisse senetlerinin kaydını tutar ve tutuyor da. Ana şirket borsadaki dolaşımda olan payların kimde olduğuyla elbette ilgilenmez. ama devlet ve takasbank ilgilenir. Aracı kurumlar günlük işlemleri takasbank'a bildirmekle mükelleftirler. yanlış mıyım?
member
Activity: 274
Merit: 88
June 19, 2018, 07:00:06 AM
#7
siz borsadan hisse senedi aldığınızda ya da sattığınız da bunun kütüğünü işletmenin pay defteri değil , takasbank tutar. öyle kafama göre aldım bir yere yazılmıyor tutulmuyor diye düşünmeyin. 0,70 KRŞ YKB Hissesinin bedelli bedelsiz arttırımı için bile eve rüçhan hakkı mektubu geliyor. ( evet 0,70Krş için 4-5 TL posta masrafı veriyorlar)


Bu sizin dediğiniz çok eskilerde kaldı. Artık her şey otomatik yapılıyor. rüçhan hakkı olayı içeriğine göre değişiyor. Eğer bedelsiz hisse senedi ise. paylarınız hangi aracı kurumda ise otomatik hesabınıza ekleniyor. Eğer bedelli sermaye artırımı söz konusu ise size bankadan mail geliyor. eğer temettü ödemesi ise direk yatırım hesabınıza geliyor. öyle mektup olayı ortadan kalkalı yıllar oldu. Ayrıca o mektubu gönderen de YKB değil hisse senetleriniz hangi aracı kurumda ise oradan gönderilmiştir. Ana şirket borsada dolaşımda olan payların kimde olduğu ile ilgilenmez.
jr. member
Activity: 54
Merit: 2
Trade Better Trade Crypto
June 19, 2018, 04:44:56 AM
#6
Valla bende Lösev için bir ico geliştirmeyi düşündüm de sonrasını nasıl getirebilirim bilemedim. Biraz altından kalkmak sıkıntılı bi iş haline geldi artık. Hayırlısı olsun umarım istediğiniz gibi olur.
jr. member
Activity: 237
Merit: 3
June 18, 2018, 04:35:23 PM
#5
herhangi bir şirket hissedarı , elinde bulunan hisseyi noterde onaylatma gibi bir zorunluluğu yok. Şirketlerin sermaye pay defteri vardır ve şirket pay defterine şirket hissedarları ve payları işlenir. Daha önceden hisse devri noter şartına bağlanmış iken yeni TTK ile noter şartı'da kaldırıldı. Ancak yeni pay durumunu ve sermaye tutarını tescil ettirip yayınlacaksanız elbette tescil sizden noter onaylı hisse devrini isteyecektir.

O pay defteri uygulaması nama yazılı hisseler de ve az ortaklı şirketlerde geçerli. Şimdi ben halka arz dan veya borsadan hisse aldığımda benim hiç bir yerde adım sanım yazmıyor.
hani pay defteri. Smiley

mhanbostanci , %30'u elinde tutan şirket elindeki hisse payı tutarını aşmamak kaydıyla waves ağında token çıkarıp toplam sayısını %30'a eşitleyebilir diye düşünüyorum. Ancak hissenin gerçek sahibi her ne şart altında olursa olsun şirket olacaktır. Zira ağda tokenlar her değiş tokuş yapıldığında sizin şirket olarak yönetim kurulu kararı almanız , tokenı alan kişi ile hisse devir sözleşmesi yapmanız gerekir. Bu da teoride mümkün olsa da pratik te yürümez. %30 a tekabül eden hissenin ağda halka arzının pek hukuki altyapısının olabileceğine ihtimal veremiyorum açıkçası.

Nama yazılı hisse de böyle bir şey yok. pay defteri uygulaması da yok. Burada bir anonim abi çıkar dolaşımda %30 un 3 te birini toplar borsadan. sonra da token'i çıkaran a başvurup aha kardeşim bak 3 te biri bende, devir et bakalım reel hisseleri der ve alır.


Herhangi bir şirket hissedarı, elindeki hisselerin elinde olduğunu  noterde onaylatıyor, bakın bu paylar benim elimdedir diyor, kanıtlıyor,  sonra da token çıkarıp tokenları insanlara satıyor,

fakat token ile, pay senetleri arasındaki yasal bağ nasıl kuruluyor

halka arz ettiği token ların bu paylara karşılık geldiğini noterde tasdikliyor ya başında. pay noterde kuruluyor aslında.

siz borsadan hisse senedi aldığınızda ya da sattığınız da bunun kütüğünü işletmenin pay defteri değil , takasbank tutar. öyle kafama göre aldım bir yere yazılmıyor tutulmuyor diye düşünmeyin. 0,70 KRŞ YKB Hissesinin bedelli bedelsiz arttırımı için bile eve rüçhan hakkı mektubu geliyor. ( evet 0,70Krş için 4-5 TL posta masrafı veriyorlar)
legendary
Activity: 3136
Merit: 1516
June 18, 2018, 02:47:23 PM
#4
herhangi bir şirket hissedarı , elinde bulunan hisseyi noterde onaylatma gibi bir zorunluluğu yok. Şirketlerin sermaye pay defteri vardır ve şirket pay defterine şirket hissedarları ve payları işlenir. Daha önceden hisse devri noter şartına bağlanmış iken yeni TTK ile noter şartı'da kaldırıldı. Ancak yeni pay durumunu ve sermaye tutarını tescil ettirip yayınlacaksanız elbette tescil sizden noter onaylı hisse devrini isteyecektir.

O pay defteri uygulaması nama yazılı hisseler de ve az ortaklı şirketlerde geçerli. Şimdi ben halka arz dan veya borsadan hisse aldığımda benim hiç bir yerde adım sanım yazmıyor.
hani pay defteri. Smiley

mhanbostanci , %30'u elinde tutan şirket elindeki hisse payı tutarını aşmamak kaydıyla waves ağında token çıkarıp toplam sayısını %30'a eşitleyebilir diye düşünüyorum. Ancak hissenin gerçek sahibi her ne şart altında olursa olsun şirket olacaktır. Zira ağda tokenlar her değiş tokuş yapıldığında sizin şirket olarak yönetim kurulu kararı almanız , tokenı alan kişi ile hisse devir sözleşmesi yapmanız gerekir. Bu da teoride mümkün olsa da pratik te yürümez. %30 a tekabül eden hissenin ağda halka arzının pek hukuki altyapısının olabileceğine ihtimal veremiyorum açıkçası.

Nama yazılı hisse de böyle bir şey yok. pay defteri uygulaması da yok. Burada bir anonim abi çıkar dolaşımda %30 un 3 te birini toplar borsadan. sonra da token'i çıkaran a başvurup aha kardeşim bak 3 te biri bende, devir et bakalım reel hisseleri der ve alır.


Herhangi bir şirket hissedarı, elindeki hisselerin elinde olduğunu  noterde onaylatıyor, bakın bu paylar benim elimdedir diyor, kanıtlıyor,  sonra da token çıkarıp tokenları insanlara satıyor,

fakat token ile, pay senetleri arasındaki yasal bağ nasıl kuruluyor

halka arz ettiği token ların bu paylara karşılık geldiğini noterde tasdikliyor ya başında. pay noterde kuruluyor aslında.
jr. member
Activity: 237
Merit: 3
June 18, 2018, 09:57:39 AM
#3
Herhangi bir şirket hissedarı, elindeki hisselerin elinde olduğunu  noterde onaylatıyor, bakın bu paylar benim elimdedir diyor, kanıtlıyor,  sonra da token çıkarıp tokenları insanlara satıyor,

fakat token ile, pay senetleri arasındaki yasal bağ nasıl kuruluyor

herhangi bir şirket hissedarı , elinde bulunan hisseyi noterde onaylatma gibi bir zorunluluğu yok. Şirketlerin sermaye pay defteri vardır ve şirket pay defterine şirket hissedarları ve payları işlenir. Daha önceden hisse devri noter şartına bağlanmış iken yeni TTK ile noter şartı'da kaldırıldı. Ancak yeni pay durumunu ve sermaye tutarını tescil ettirip yayınlacaksanız elbette tescil sizden noter onaylı hisse devrini isteyecektir.


mhanbostanci , %30'u elinde tutan şirket elindeki hisse payı tutarını aşmamak kaydıyla waves ağında token çıkarıp toplam sayısını %30'a eşitleyebilir diye düşünüyorum. Ancak hissenin gerçek sahibi her ne şart altında olursa olsun şirket olacaktır. Zira ağda tokenlar her değiş tokuş yapıldığında sizin şirket olarak yönetim kurulu kararı almanız , tokenı alan kişi ile hisse devir sözleşmesi yapmanız gerekir. Bu da teoride mümkün olsa da pratik te yürümez. %30 a tekabül eden hissenin ağda halka arzının pek hukuki altyapısının olabileceğine ihtimal veremiyorum açıkçası.
hero member
Activity: 1078
Merit: 696
June 18, 2018, 09:18:43 AM
#2
Herhangi bir şirket hissedarı, elindeki hisselerin elinde olduğunu  noterde onaylatıyor, bakın bu paylar benim elimdedir diyor, kanıtlıyor,  sonra da token çıkarıp tokenları insanlara satıyor,

fakat token ile, pay senetleri arasındaki yasal bağ nasıl kuruluyor
legendary
Activity: 3136
Merit: 1516
June 18, 2018, 03:36:47 AM
#1
Değerli forum sakinleri,
bir süredir Faal bir şirketin resmi olarak nasıl ICO yapacağı konusu üzerine araştırmalar yapıyordum. Yani borsadan aldığınız token gerçekten şirketin bir pay senedine karşılık gelebilsin istiyordum.
Epey bir araştırdıktan sonra sanırım bunun için yasal bir zemin bulmuş bulunuyorum.
Türk ticaret kanunu ve şirketler hukukuna göre şirket ortakları anonim olamaz. Ancak bu noktada ince bir boşluk var ve bundan yararlanılarak faal bir şirketi kripto para teknolojisini kullanarak anonim yatırımcılara halka arz edebiliriz gibi.

Türk Ticaret Kanunu’na göre; BEDELİ TAMAMEN ÖDENEN HAMİLİNE YAZILI PAY SENETLERİ İÇİN BEDELLERİNİN TAMAMEN ÖDENDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN 3 AY İÇİNDE PAY SENETLERİNİN yönetim kurulunca BASTIRILIP, PAY SAHİPLERİNE DAĞITILMASI ZORUNLUDUR. Bedelleri tamamen ödenmeyen paylar için HAMİLİNE yazılı pay senedi çıkarılamaz. Bu hükme aykırı olarak çıkarılanlar da geçersizdir. Bununla birlikte bu uygulama belli bir azlık durumunda yapılabilmektedir. NAMA yazılı pay senedi basımı ise, azlık (sermayenin en az onda birini oluşturan pay sahipleri) istemde bulunduğu takdirde söz konusu olacaktır. Aksi halde, TTK’na göre pay senedi basımı zorunlu değildir.

Yani A.Ş kurulurken 10 dan fazla kurucu ortak olacak ki hisseler nama yazılı değil Hamiline yazılı olsun.

Şirket payları hamiline yazılı olduktan sonra elinde hamiline yazılı pay olan her hangi bir gerçek kişi elindeki payı bir başka gerçek kişiye devredebilir.
Bu yoldan yürüyecek olursak. Bir kripto para danışmanlık şirketi bu payların bir kısmını (misal sermayenin %30 unu temsil eden payları) toplayıp.
Bu payların elinde olduğunu noter de tasdik ettirip Akabinde bu paylara karşılık waves ağında token çıkarıp halka arz yapabilir.
Böylece yasal temsili olan bir token a yatırım yapılabilir.

Bu mantık da bir sıkıntı görüyor musunuz?
Jump to: