Ripple artık istesek de istemesek de, doğru düzgün çalışan bir uluslararası transfer sistemi ve düşük maliyetleri nedeniyle satmaya da devam ediyorlar. Buradaki tek sıkıntı XRP ve Ripple firmalarının birbirinden ayrı olması ve aslında iş yapan markanın Ripple olması. Bankalar arası para transferi için kullanıldığından, kullanıcılar private bir zincir üzerinden para transferi sağlıyorlar. Yine de ben de sizin gibi düşünüyorum. Ripple ayrı bir marka da olsa insanların akıllarına bir şekilde kripto paraları getiriyor. En azından blockchain teknolojisinin doğru düzgün çalışıp işe yaradığı alanlardan bir tanesi diyebiliriz. Umalım ki bu tarz kullanım yerleri artsın ki, insanların kripto paralara ilgisi bir tık da olsa daha da artsın.
Private zincir üzerinden transfer nasıl sağlanıyor? Bu aktarılan sanal paranın birimi nedir? Hangi borsalarda işlem görüyor?
Eğer para fiziken yer değiştirmiyorsa ve sanal olarak taşındığında alıcı bunu bir şekilde fiziki paraya çeviremiyorsa nasıl bir transferden bahsediyoruz.
Sanırım bu olayı anlamak için en başa dönmek lazım.
XRP ve Ripple Labs şirketi 2018 yılının başında ayrıldı. XRP'nin para olarak adı halen Ripple elbette ama aynı zamanda Ripple isimli ödeme ve finansal sistemler üzerine çalışan farklı bir firmayla aynı adı taşıyor diyebiliriz artık. Elbette aynı kökten doğan iki farklı dal olan bu 2 proje sıklıkla bir olarak görülüyor.
Şahsen bu iki bağın ayrılma sebebinin şu XRP merkeziyetsiz değil muhabbetinden çıktığını düşünüyorum. Bu imajı kırmak adına ödeme sistemi olarak çalışacak olan Ripple firması, merkeziyetsiz olarak devam edecek açık kaynak kodlu XRP'den ayırılmış. Bu şirket ve kripto arasında bağ olursa, eminim ABD kaynaklı bu fikirler SEC'in denetimine tabi olacak ve çok sıkı yönetimi sonucu esnek olamayacağı için zarar görecekti diye düşünüyorum. Ve bu olmaması için Ripple ayrılarak daha yasal bir yola girerken merkeziyetsiz bir ağ gibi görünen XRP yoluna kendi başına devam etmeye başladı.
Şimdi Ripple'ın bankalara sunduğu ortaklık teklifi genel anlamda yankı buluyor çünkü kripto para üzerinden olmasa da dünya üzerinde hızlı ve daha ucuz para transfer imkanı sunuyor.
Ve evet Ripple'ın yaptığı bildiğimiz XRP ağında işlem gören bir şey değil şu anda. Bunun yerine farklı bir teknolojik gelişim olarak yukarda bahsi geçen özel ağ kullanılıyor. Ve tabi ki fiziki bir şeyden bahsetmiyoruz.
Yine bunu anlamanız için mevcut para transfer yöntemlerini biliyor olmanız gerekir. Bugün uluslararası para transfer ağı büyük oranda SWIFT üzerinden yapılıyor. Bu masraflı ve zaman alan ağ bugüne kadar bankaların aktif kullandıkları bir ağ idi. Bildiğiniz gibi bu ağlarda işlemler öyle blockchain'deki gibi yürümüyor. Paranın fon olarak aktarılması için bir takım aracı kuruluşların senkronu gerekiyor. Ayrıca %100 de otomasyona bağlı bir sistem değil. Swiftler her zaman manuel kontrollere ihtiyaç duyabilirler.
Fiziki olmasa da paranın bu ağ üzerinden merkez bankalarının sistemine oradan da ilgili SWIFT kodundaki bankaya aktarımı sağlanır. İşte bu karışık süreç yerine Ripple bir private ağ sağlamayı vaat ediyor. Ripple üzerinden para transferinde alıcı ve kaynak banka bir araya geliyor. Daha hızlı ve ucuz bir yöntem.
Bu ağ üzerinden akan paraya istinaden elbetteki isteyenler paralarını belli bir kurdan istedikleri para birimi olarak alabilirler. Aslında benzer sistemler zaten hayatımızda var. En meşhurlarından birisi Western Union! Kendi ağı üzerinden bankalara entegredir.
XRP ise tamamen farklı bir hikaye, onu da yeri geldiğinde açıklarız.