Author

Topic: Romanya Kripto Paralar İçin Yeni Yasalar Oluşturuyor (Read 126 times)

newbie
Activity: 30
Merit: 0
Devletlerde bazı şeylerin farkında ama işi hızlı şekilde halletmek istemiyorlar. Onların da hala kafalarında bazı soru işaretleri var ve onlar geçtikçe gerekli işlemlere başlıyorlar. Bunun daha fazla artmasını dilerim.
member
Activity: 364
Merit: 10
Kripto paraların kullanım alanları yaygınlaşıyor ve kullanıcı sayısı artıyor haliyle bir düzenleme getirilmesi de gerekiyor. Aksi halde olumsuz haberlerin sayısı artacak ve bu piyasayı olumsuz etkileyecektir. Düzenleme diğer ülkeler tarafından da yapılmalı bana kalırsa.
member
Activity: 448
Merit: 12
Kripto para üreticiliği önüne geçilemeyen boyutlarda gelmiş olacak ki Romanya buna önlem almak için yeni yasalar peşine düşmüş. Ben daha sistemli bir işleyiş için bunu gerekli buluyorum ve Romanya'yı destekliyorum.
sr. member
Activity: 616
Merit: 281
Devamını büyük devletler den de bekliyoruz. Markette regülasyon şart. Hergün yeni dolandırıcılık olayları oluyor. Scam ICO lar dan geçilmiyor. Devlet ler tarafından birilerinin bu olaylara el atması lazım/kaçınılmaz.
sr. member
Activity: 548
Merit: 251
Romanya doğrusunu yapıyor, kripto para gerçeği varken dünyada kör sağır kalmak bir ülkenin çıkarına değil. Kripto para sektörünü düzenlemek isteyen ülkeler kervanı giderek büyüyor.
member
Activity: 994
Merit: 20
Kripto paralarda düzenleme kararı alan ülke sayısının her geçen gün arttığını gözlemliyoruz. Romanya da yerinde bir karar alarak düzenlemeye gitti. Ülkemiz adına da böyle bir durumun sinyalleri verilmeye başlandı.
jr. member
Activity: 238
Merit: 6
Kripto para sektörünü düzenlemek isteyen ülkeler kervanına Romanya da katıldı. Ülkenin maliye bakanlığı çıkardığı acil yasa tasarısıyla birlikte yerel elektronik para üreticilerinin uymaları gereken yeni şartları belirledi.

Yasa tasarısına göre elektronik para üretmek isteyen bir kişinin/organizasyonun en az 350 bin euro değerinde sermayeye sahip olması ve organizasyondaki her bir üyenin Romanya Ulusal Bankası tarafından onaylanması gerekiyor. Ülkenin merkez bankası tarafından yapılacak olan değerlendirmede organizasyon dahilindeki üyelerin vergi geçmişleri ve yasal kayıtları incelenecek.

 
Maliye Bakanlığı hazırladığı tasarıda doğrudan ‘kripto para’ terimini kullanmaktansa ‘elektronik para’ terimini kullanmayı tercih ediyor. Ayrıca tasarıda resmi olarak elektronik para üretme yetkisi bulunan kuruluşların yalnızca kredi kurumları, elektronik para kurumları, Avrupa Merkez Bankası ve yerel veya bölgesel yetkililer olduğu vurgulanıyor.

Herkese Lisans Yok

Ülkede ‘elektronik para kurumu’ olarak değerlendirilmek isteyen organizasyonların Romanya yasaları doğrultusunda incelenmeleri gerekiyor. Romanya’da iş yapmak isteyen kripto para şirketlerinin ülkenin merkez bankasına kayıt yaptırmaları ve banka tarafından denetlenmeleri gerekiyor.

Yayınlanan tasarıya göre Romanya Ulusal Bankası yalnızca örgütsel yapıya, kurumsal bir yönetime, verimli risk yönetim politikalarına ve sağlam bir muhasebe kaydına sahip olan şirketlere elektronik para lisansı verecek. Elektronik para üreticisi olarak tanınmak isteyen şirketler bu alanda başvuru yapabiliyorlar. İlgili yetkililerin bu başvuruyu incelemeleri ve gerekli durum tespit süreçlerini tamamlamaları tahmini üç ay sürüyor.

Romanya’nın böyle bir adım atmış olması aslında ülkenin kripto para sektörü üzerinde belli başlı bir kontrol sahibi olmak istediği anlamına geliyor. Hazırlanan bu yasa tasarısına göre konuşacak olursak diyebiliriz ki Romanya’daki kripto para sektöründe faaliyet göstermek isteyen bir şirket, öyle ya da böyle yerel yetkililerin denetimine girmek zorunda.

Jump to: